۴ نتیجه برای فراتحلیل
حسین نجفی،
جلد ۵، شماره ۳۶ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
از آنجایی که هدف اصلی تحقیق، فراتحلیل مطالعات اثربخشی رویکرد یادگیری ترکیبی بر بهبود عملکرد تحصیلی در ایران بود، لذا برای انجام تحقیق، از روش شناسی فراتحلیل مبتنی بر برآورد اندازه اثر رابطه بین یادگیری ترکیبی و بهبود عملکرد تحصیلی استفاده شد. از بین جامعه آماری تحقیق در بازه زمانی ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۶، تعداد ۲۱۱ مورد تحقیق یافت شد که از این تعداد، براساس روش نمونهگیری غیراحتمالی هدفمند مبتنی بر دو معیار« تحقیقات میدانی و ملاک های درون تحلیلی»، ۲۰ سند پژوهشی به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. برای تحلیل داده های اولیه تحقیق، با استفاده از نرم افزارSPSS۱۹، از چک لیست فراتحلیل مبتنی بر روش ساختاریافته و برای تفسیر نتایج نهایی تحقیق نیز، از مدل کوهنی استفاده شد. نتیجه نهایی تحقیق نیز نشان داد که بین یادگیری ترکیبی و بهبود عملکرد تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد؛ چرا که میزان اندازه اثر واقعی به دست آمده در باب رابطه بین یادگیری ترکیبی و بهبود عملکرد تحصیلی۶۸۴/۰ بوده که این مقدار، براساس مدل تفسیر کوهنی، بالاتر از حد متوسط(۵/۰) بوده که این امر نشان از تایید تاثیرات واقعی رویکرد یادگیری ترکیبی بر بهبود عملکرد تحصیلی دارد. به عبارتی، نتیجه نهایی تحقیق نشان داد، اگر ابعاد، مولفه ها و شاخص های تشکیل دهنده یادگیری ترکیبی، به خوبی نیازسنجی، طراحی، اجرا، ارزشیابی و بازخورد بگیرند؛ می تواند به عنوان یک رویکرد منطقی و منعطف، بر بهبود عملکرد تحصیلی یادگیرندگان تاثیر فراوان داشته باشد.
سیروس محمودی، حمیدرضا ایمانی فر، سعید طالبی،
جلد ۷، شماره ۴۰ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر، تعیین تأثیر مداخلههای آموزشی بر تفکر انتقادی دانشآموزان و مقایسه این تأثیر در دانشآموزان دورههای ابتدایی و متوسطه اول و دوم بود. بدین منظور از روش فراتحلیل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه مقالههایی بود که اثربخشی مداخلات آموزشی بر تفکر انتقادی را مورد بررسی قرار داده بودند و ۱۵ مورد پژوهش که از لحاظ روششناسی مورد قبول بود، انتخاب و فراتحلیل بر روی آنها انجام شد. ابزار پژوهش، چک لیست فراتحلیل بود که ۱۲۲۲ شرکت کننده را در خود جای داده بود. پس از خلاصه کردن نتایج پژوهشها، اندازه اثر محاسبه و بر اساس رویکرد فراتحلیل هانتر و اشمیت ترکیب شده و طبق جدول کوهن تفسیر شدند. یافتههای پژوهش نشان داد که میزان اثر مداخلات آموزشی بر تفکر انتقادی دانش آموزان،۴۳/۰بوده است (۰۰۱/۰p<). این میزان اثر در دوره ابتدایی۳۲/۰ (۰۱/۰ p<)، در دوره متوسطه اول۴۵/۰ (۰۱/۰ p<) و در دوره متوسطه دوم ۶۱/۰ (۰۰۱/۰ p<) به دست آمد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل تعدیلی، بیانگر اثرگذاری متغیرهای تعدیل کننده در این مداخلات بود. بر اساس نتایج فراتحلیل حاضر، میزان اثر مداخلات آموزشی بر تفکر انتقادی دانشآموزان مطابق جدول کوهن، بالاتر از متوسط میباشد. این میزان اثر در دانشآموزان دوره ابتدایی در سطح متوسط، در دانشآموزان دوره متوسطه اول، بالاتر از متوسط و در دانشآموزان دوره متوسطه دوم در سطح بالا ارزیابی شد. اثر متغیرهای تعدیل کننده در دوره ابتدایی بالاتر از دورههای متوسطه اول و دوم بوده است.
حمید خانیپور، هومن یغماییان، هانیه چیذری، سمانه حسینی،
جلد ۸، شماره ۴۲ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
تربیت جنسی یکی از جنبههای مهم تربیت است که در کشور ایران مغفول مانده است. در این پژوهش با استفاده از روش مرور نظامند، سه سوال درباره تعریف و مفهومسازی تربیت جنسی در دنیا، سرفصلهای و مهارتهای تربیت جنسی و اثرات این برنامهها بررسی شد. روش مطالعه از نوع مرور نظاممند بود. یافتهها نشان میدهد برنامههای تربیت جنسی طیف گستردهای از آموزشهای شیوههای محافظت جنسی از خود تا آموزش شیوههای اخلاقی سلامت جنسی قرار میگیرد. تعریفهای اولیه از تربیت جنسی عام و رفتاری است ولی هر چه به جلو میرویم، تعریفها ماهیت فرهنگ وابستهتر پیدا کردهاند. اثربخشی برنامههای تربیت جنسی در کاهش مشکلاتی مثل بارداری ناخواسته و محافظت از آزاردیدگی جنسی موثر است. اتخاذ رویکرد جامعنگر به تربیت جنسی که به معنای استفاده از روشهای مداخله مهارتآموزی روانشناختی و همراهکردن والدین و اولیای مدرسه است در تحقق برنامههای تربیت جنسی موثر است. بهتر است برای تضمین اثربخشی برنامههای تربیت جنسی، هر برنامه با توجه به جنبههای فردی و فرهنگی مخاطبان تعدیل شود تا اثربخشی برنامه بر روی سلامت جنسی تضمین شود.
آقای سیدقاسم مصلح، دکتر ابوالفضل فرید، خانم فاطمه علی پور،
جلد ۱۱، شماره ۴۵ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
پژوهش حاضر باهدف ترکیب مطالعات انجامشده و حصول یک نتیجه کلی درزمینه اثربخشی مداخلههای روانشناختی بر اهمالکاری تحصیلی به شیوه فراتحلیل انجام شد. جامعه آماری شامل پژوهشهای در دسترس و مرتبطی بود که در فاصله سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ بهصورت مقاله تمام متن، پایاننامه و طرح پژوهشی در فصلنامهها و مجلات علمی پژوهشی کشور منتشرشدهاند. پس از اعمال ملاکهای ورود و خروج و نیز تحلیل حساسیت ۱۳۶ اندازه اثر از ۸۳ مطالعه اولیه بهعنوان نمونه انتخاب و توسط نرمافزار CMA۲ موردبررسی و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد اندازه اثر ترکیبی در هر دو مدل ثابت و تصادفی معنیدار است و میزان تأثیر طبق ملاک تفسیری کوهن بزرگ ارزیابی شد(۱/۴۷ES=). در کاهش اهمالکاری تحصیلی یافتهها حاکی از تأثیر بیشتر مداخله آموزش خودتنظیمی در مقایسه با سایر مداخلهها بود. همچنین بررسی متغیرهای جنسیت و مقطع تحصیلی فراگیران بهعنوان متغیرهای تعدیلکننده در پژوهش نشان داد جنسیت آزمودنیها تأثیری بر میزان اثربخشی مداخلههای روانشناختی نداشته است اما تأثیر این مداخلهها در مقاطع تحصیلی تفاوت معنیداری نشان داد. این پژوهش دارای تلویحاتی برای درمانگران و مشاوران در راستای کارایی مداخلههای روانشناختی بالأخص آموزش مؤلفههای خودتنظیمی است تا با ارائه برنامههایی اهمالکاری تحصیلی فراگیران را بهبود بخشند.