دانشگاه تبریز
چکیده: (4881 مشاهده)
هدف و زمینه: این پژوهش به بررسی تاثیر رتبه نویسندگان در شبکههای کتابشناختی بر مدل سند-محور بازیابی تخصص میپردازد. هدف آن پی بردن به این نکته است که کدام یک از شبکههای کتابشناختی نویسندگان میتواند عملکرد مدل سند-محور بازیابی تخصص را بهبود ببخشد.
روششناسی: روش پژوهش تجربی مقدماتی است. برای انجام پژوهش، مجموعه آزمونی متشکل از 55 پرسوجو و 96375 سند ایجاد شد: پرسوجوهایی که توسط دانشجویان و فارغالتحصیلان دکتری علم اطلاعات و دانششناسی ایران ساخته شد و اسنادی که از مقالات نمایهشده علم اطلاعات و دانششناسی در پایگاه وب آو ساینس تشکیل شده بود. پرسوجوها به پیکره آزمون عرضه، و مدل بازیابی DLH13 برای بازیابی اسناد به کار گرفته شد. 100 سند اول بازیابیشده برای هر پرسوجو انتخاب شد. سپس اسامی افراد موجود در آنها استخراج و پردازش، و بر اساس 5 شاخص مورد استفاده در تحلیل شبکههای اجتماعی رتبهبندی گردید. 10 نتیجه اول هر روش انتخاب و در انبوهه نویسندگان پرسوجوی مربوطه قرار گرفت. افراد موجود در سیاهه مورد قضاوت ربط قرار گرفتند تا مقایسه عملکرد رتبهبندیهای افراد از حیث یافتن خبرگان میسر شود.
یافتهها: یافتهها نشان داد عملکرد مدلهای مبتنی بر رتبهبندی نویسندگان در شبکههای استنادی تفاوت معناداری با مدل سند-محور بازیابی تخصص ندارند، اما عملکرد مدل مبتنی بر رتبهبندی نویسندگان در شبکه همتألیفی ضعیفتر از مدل سند-محور بازیابی تخصص بوده و آن را کاهش میدهد.
نتیجهگیری: در مقایسه با شبکههای پدیدآوری، موقعیت افراد در شبکههای استنادی شاهد بهتری برای تخصص افراد در حوزههای موضوعی مختلف به شمار میرود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي