XML English Abstract Print


دانشگاه خوارزمی، گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی
چکیده:   (225 مشاهده)
هدف: هدف این مطالعه، واکاوی وضعیت فقر اطلاعاتی بهورزهای شهر تهران بود. پرسش اصلی پژوهش، بررسی وضعیت فقر اطلاعاتی آنها بر اساس نظریه فقر اطلاعاتی چتمن بود. بنا بر نظریه چتمن افرادی که باور ندارند اطلاعات خارج از گروه می‌تواند به آنها کمک کند، تمایل به انجام رفتارهای خودمحفاظتی دارند که دسترسی به اطلاعات رو محدودتر می‌کند. چنین رفتارهایی فقر اطلاعاتی بهورزها را تشدید می‌کند و از آنجا که بهورزها در انتقال اطلاعات میان متخصصان و غیرمتخصصان نقش دارند، فقر اطلاعاتی آنها می‌تواند بر فقر اطلاعاتی جامعه تأثیر بگذارد. بنابراین ارزیابی فقر اطلاعاتی بهورزها در حوزه سلامت ضروری می‌نماید.
روش: این مطالعه پیمایشی، از طریق شناسایی شاخص‌های فقر اطلاعاتی و سنجش فقر اطلاعاتی 154 بهورز انجام شد. نمونه‌گیری با روش تصادفی طبقه‌بندی‌شده و گردآوری داده‌ها از طریق پرسشنامه محقق‌ساخته انجام شد.
یافته‌ها: مؤلفه «فریب»، نشان‌دهنده تلاش برای نمایش واقعیتی نادرست بود. «پنهان‌کاری» یعنی عدم افشای اطلاعات، در رتبه دوم؛ و پس از آن «ربط موقعیتی» قرار داشت که بیانگر گزینش اطلاعات بود. پایین‌ترین میانگین، مربوط به «خطرگریزی» بود که نشان از واهمه بهورزها از پیامدهای اطلاع‌یابی داشت. 6/41 درصد بهورزها در گروه فریب‌کار، 6/21 درصد در گروه ربط موقعیتی، 2/19 درصد در گروه پنهان‌کار و 6/13 درصد در گروه خطرگریز قرار داشتند.
نتیجه­‌گیری: نتایج نشان از فقر اطلاعاتی بهورزها داشت. بیشترین تعداد بهورزها تمایل داشتند دیگران را اغفال کنند. یک پنجم افراد به ربط موقعیتی اطلاعات توجه کردند. برخی با پنهان‌کاری و تعداد کمتری با خطرگریزی به فقر اطلاعاتی خود دامن زده‌اند. قرارگیری برخی در دو دسته، به همپوشانی برخی از مؤلفه‌ها اشاره داشت. مؤثرترین عامل فریبکاری، «کاهش خطر جست‌وجوی اطلاعات» و «بی‌اعتمادی» بود. «ارزشمندی اطلاعات» و «استفاده از اطلاعات خودی‌ها» در ربط موقعیتی تأثیرگذار بود. «مقابله با کمبود مهارت‌های پردازش اطلاعات» و «بی‌اعتمادی» انگیزه اصلی پنهان‌کاری بود. «نامرتبط‌دانستن اطلاعات» و «حفظ حریم خصوصی» بر خطرگریزی مؤثر بود.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تعامل انسان و اطلاعات می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Human Information Interaction

Designed & Developed by : Yektaweb