آناهیتا باواخانی، سعید رضایی شریفآبادی،
دوره 1، شماره 4 - ( 12-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: این مقاله سعی دارد رویکردی سایبرنتیکی به داوری مقالات، بهمنظور ارائه راهکاری مناسب جهت افزایش سطح کیفی مقالات چاپ شده در مجلات علمی داشته باشد.
روش: این پژوهش از نوع کاربردی است. در این پژوهش، مدلسازی ارزیابی مقالات بر اساس روش مکاشفه سایبرنتیکی که از یک طرف بر پایه تجربیات علمی پژوهشهای مربوطه و از طرف دیگر بر پایه اصول ریاضیات استوار است، پیشنهاد شده است. این فضا توسط رایانهها، با استفاده از شبیهسازی فضای ملموس واقعی توسط نظریه فازی و بر پایه روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبیو با تکیهبر نظرات صاحبنظران، مدل میشود.
یافتهها: عوامل مؤثر در داوری مقالات در پنج دستهی: نوآوری، تازگی مطالب و کاربردی بودن آن در حوزه بینالمللی؛ نظم، انسجام منطقی و مستدل بودن متن؛ اعتبار منابع مورد استفاده؛ تناسب با گروه مخاطب؛ شیوه نگارش، تقسیمبندی شده است. این پنج دسته، با توجه به ماهیت سایبرنتیکی مسئله و با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، اولویتبندی شده و محدودیتهای موجود در مسئله بهینهسازی مورد بررسی قرار گرفته است. در این بین مجموعههای فازی با ویژگیهای منحصر به فرد خود ابزاری مناسب جهت نیل به این هدف بودند.
نتیجهگیری: روش پیشنهادی داوری مقالات مبتنی بر روش فازی و تکنیک AHP، نتایج قابل قبولی داشته و بر اهمیت داوری مقالات بهعنوان یک فرآیند نظاممند تأکید میکند.