زمینه و هدف: هدف اصلی این مطالعه آن است که کتابهای فارسی حوزه کتابداری و اطلاعرسانی از نظر برخورداری از نمایه انتهایی و میزان رعایت استانداردهای نمایهسازی ایزو 999-1996 و بی. اس. 3700 مورد بررسی قرار گیرند.
روش: روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی ـ پیمایشی است و جامعه آماری شامل کلیه کتابهای علمی فارسی تألیفی و ترجمه شده مربوط به حوزه علوم کتابداری و اطلاعرسانی است که از ابتدای سال 1385 تا پایان سال 1391 منتشر شدهاند و دارای نمایه انتهایی کتاب هستند. برای گردآوری دادهها از سیاهه وارسی منطبق با استانداردهای نمایهسازی ایزو 999-1996 و بی. اس. 3700 استفاده شده است.
یافتهها: یافتههای مطالعه نشان داد از مجموع 424 عنوان کتاب بررسی شده، 26% آنها دارای نمایه انتهایی و 71% نیز بدون نمایه هستند. در کل میزان رعایت ملاکهای ارزیابی در نمایههای پایان کتابهای کتابداری و اطلاعرسانی 56% است.
نتیجهگیری: نتایج حاصل نشان داد که درصد تهیه نمایه انتهای کتاب برای کتابهای حوزه کتابداری و اطلاعرسانی در شرایط نسبتاً مطلوبتری در مقایسه با سایر حوزههای علمی قرار دارد امّا با توجّه به اهداف و کارکردهای رشته کتابداری رعایت استانداردها در نمایه پایان کتابها، ضعیف بوده است. زمانبر بودن تهیه نمایه، کمبود وقت و تعجیل در انتشار و عرضه کتاب، مسائل اقتصادی، کمبود نیروی متخصّص و عدم پی بردن به اهمیّت نمایه از جمله موانع تهیه نمایه برای کتابها هستند و آموزش راهکار اصلی برای بهبود وضعیت نمایهسازی است.