زمینه و هدف: هدف از پژوهش حاضر وزندهی، تعیین اولویت و بررسی جهت تأثیرگذاری و تأثیرپذیری مؤلفههای مهارتهای سواد اطلاعاتی، با مدنظر قرار دادن اهمیت بافت اطلاعاتی جامعه، در آموزش این مهارتها، در جهت رفع خلأهای مهارتی و ارتقاء مهارتهای سواد اطلاعاتی جامعه است.
روش: پژوهش از نوع کاربردی است و با رویکردی کمی با استفاده از روشهای تصمیمگیری چند معیاره بر اساس تکنیک مقایسهای زوجی دیمتل دالالا، با استفاده از نرمافزار متلب انجام شده است.
یافتهها: نتایج حاصل از ماتریس دیمتل ضمن بررسی تأثیر و تأثر مؤلفههای مهارتهای سواد اطلاعاتی بر یکدیگر و سنجش وزن آنها؛ اولویت آموزش مؤلفهها را در جهت ارتقاء و رفع خلأهای مهارتهای سواد اطلاعاتی، به این ترتیب نشان داد: «مهارتهای دسترسی به اطلاعات»، «مهارتهای ارزیابی اطلاعات»، «مهارتهای استفاده از اطلاعات»، «مهارتهای اشاعه اطلاعات»، «مهارتهای درک و تشخیص نیاز اطلاعاتی» و «مهارتهای ترکیب اطلاعات».
نتیجهگیری: بهرهگیری از تکنیکهای مقایسهای زوجی بهعنوان یک رویکرد نوین در حوزه مطالعات سواد اطلاعاتی، میتواند در تصمیمگیریهای آموزش مهارتهای سواد اطلاعاتی در بافتهای مختلف اطلاعاتی سودمند واقع شود. وزندهی و بررسی تأثیر و تأثر مؤلفههای مهارتهای سواد اطلاعاتی بر یکدیگر، نشان داد که مؤلفههایی که در اولویتهای اول قرار گرفتهاند، با داشتن وزن نسبی بیشتر نسبت به مؤلفههای بعدی، از حیث میزان نیاز به آموزش و ارتقاء، حائز اهمیت بیشتری هستند. اطلاع تصمیمگیرندگان از میزان اثرگذاری مؤلفهها بر یکدیگر، نقش قابلتوجهی در تصمیمسازی و اتخاذ روندهای مناسب در آموزش مهارتهای سواد اطلاعاتی بر اساس درجه اهمیت و اولویت مهارتها دارد و میتواند راهنمایی برای سیاستگذاران، مدرسان و پژوهشگران این حوزه باشد.