حسین نریمانی، صفیه طهماسبی لیمونی، میترا قیاسی،
دوره 8، شماره 1 - ( 3-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: اهمیت همکاری بین کتابداران و دانشگاهیان در افزایش موفقیت علمی دانشجویان و ظرفیت پژوهش به طور گستردهای شناخته شدهاست. هدف این پژوهش ارائه الگوی تاثیر تعاملات پژوهشی اعضای هیاتعلمی و دانشجویان با کتابداران بر تولیدات علمی با رویکرد دادهبنیاد است.
روشپژوهش: این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با بهکارگیری روش پژوهش دادهبنیاد انجام گرفته است. ابزار جمعآوری دادهها، پرسشنامه با سوالات بازبود و به منظور گردآوری اطلاعات از نمونهگیری نظری با روش هدفمند استفاده شد، که بر مبنای آن سوالات پرسشنامه بین20 نفر از اعضای هیاتعلمی و کتابداران توزیع و جمعآوری شد. تجزیه و تحلیل دادهها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام و بر اساس آن مدل کیفی پژوهش طراحی شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد از مجموع 264 کد باز شناسایی شده 44 کد محوری و در نهایت 10 کد انتخابی شناسایی شدند که در قالب مدل پارادیمی شامل بهبود تعاملات پژوهشی اعضای هیاتعلمی و دانشجویان با کتابداران در تولیدات علمی به عنوان مقولهی محوری و شرایط علی(آموزش مهارتها و سواد اطلاعاتی، تعامل و تجربیات دانشی)، عوامل زمینهای(مشاورهی اطلاعاتی و پژوهشی، منابع پژوهشی)، شرایط مداخلهگر(قوانین و مقررات پژوهشی )، راهبردها(ارزیابی برونداد علمی، مدیریت منابع پژوهشی) و پیامدها(افزایش تولیدات علمی، مدیریت هزینه و کار تیمی) قرار گرفت.
نتیجهگیری: 6 طبقه عوامل (علّی، زمینهای، مداخلهگر، مقولهی اصلی، راهبردها و پیامدها) مؤثر شناسایی شده در تعاملات پژوهشی جامعهی مورد بررسی، نقش بهینهای در زمینهی شناسایی اولویتهای پژوهشی دانشگاه و حمایت از محققان، امکانپذیر کردن انجام فعالیتهای پژوهشی گسترده و بهبود تولیدات علمی دارند. پذیرش و گسترش سریع رویکرد نوین استفاده از اینگونه تعاملات و بهکارگیری عوامل شناسایی شده در برنامههای توسعه دانشگاهها بیش از هر چیز، نتیجه مزایا و فوایدی است که در این رویکرد فناورانه نهفته است.