آب زیرزمینی تنها منبع آب قابل دسترس در دشتهای زویرچری و خِران برای کشاورزی است، این آبها اغلب در رده شور مزه قرار دارند. به منظور شناسایی منشأ شوری آبهای زیرزمینی این ناحیه در بهار 1383، شصت و یک نمونه از آب چاههای عمیق این منطقه سنجش شیمیایی شد. از نمودارهای ترکیبی(نمودارهای دو متغیره غلظت کل یونهای محلول (TDI) در مقابل غلظت یونهای اصلی و نمودارهای دو متغیره غلظت کلراید در مقابل غلظتهای بیکربنات، سولفات و سدیم)، آنالیز آماری تحلیل عاملی و بررسی نمایههای اشباع یونهای کلسیت، دولومیت و ژیپس برای شناسایی منشأ شوری و فرایندهایی که محیط ژئوشیمیایی سفره آبدار را تحت تاثیر قرار میدهند استفاده شد. آبهای زیرزمینی دشتهای زویرچری و خِران نسبت به کلسیت و دولومیت فوق اشباع و نسبت به ژیپس اشباع و در برخی موارد تحت اشباع هستند. این پژوهشها نشان داد که انحلال ژیپس و انیدریت به صورت ناحیهای و انحلال نمک به صورت محلی مهمترین عوامل شوری آبهای زیرزمینی منطقه بررسی شدهاند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |