کاربران عمومی فقط به فهرست مقالات منتشر شده دسترسی دارند.
15 نتیجه برای موضوع مقاله:
زهره صفی پور رشوانلو، علی قنبری، سید جمال شیخ زکریایی،
جلد 5، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1390 )
چکیده
آبرفتِ ِجنوبِ کرج بخش چشمگیری از محدودۀ شهری کرج را تشکیل میدهد و عمدتاً دارای ساختاری درشتدانه حاوی ذرات ریزدانه است. در این مقاله بر اساسِ نتایج حاصل از آزمونهای متعدد صحرایی و آزمایشگاهی انجام گرفته توسط سازمان قطار شهری کرج و حومه، آبرفت جنوبِ کرج حدفاصلِ پل فردیس تا سه راه اندیشه بهطول 10کیلومتر، بررسی شده است. در همین راستا آبرفت مذکور که عمدتاً متشکل از شن درشت دانه است به پنج لایه مستقل تقسیم شده است و پارامترهای ژئوتکنیکی هر لایه توصیف شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که همبستگی چشمگیری بین نتایج آزمون نفوذ استاندارد و مدول الاستیسیته خاک که از آزمونهای بارگذاری صفحهای، برش مستقیم و سه محوری بهدست آمده است وجود دارد. بر همین اساس بهمنظور ارائه روابط کاربردی برای تخمین مدول الاستیسیته در آبرفت جنوب کرج با توجه به آزمونهای انجام شده، در هر آزمون رابطهای برای محاسبۀ مدول الاستیسیته ارائه شده است. همچنین با توجه به اطلاعات بهدست آمده، جدول پارامترهای ژئوتکنیکی خاکِ آبرفت جنوب کرج بر حسب لایههای تقسیمبندی شده، ارائه گردیده است
مریم نیکوئی، علی نورزاد، کاوه آهنگری،
جلد 7، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1392 )
چکیده
آگاهی از وضعیت تنش در بدنه سدهای خاکی از مهمترین پارامترهای ارزیابی ایمنی سد است. بهمنظور اندازهگیری تنش از سلول فشار کل استفاده میشود که این ابزار در بدنه سدهای خاکی نصب میگردد. در زمان نصب سلول فشار، سطح حساس آن در تماس مستقیم با تودۀ خاک قرار گرفته تا تنش کل موجود در خاک را اندازهگیری کند و در ترکیب با پیزومترها، فشار آب منفذی موجود در خاک را نیز برآورد میکند. بهمنظور دریافت نتایج صحیح و قابل قبول از سلول فشار باید این ابزار با دقت نصب شوند. اما در اکثر موارد، مقادیر اندازهگیری شده با این ابزار با مقادیر تئوری و پیشبینی شدۀ تنش، مطابقت ندارد و نتایج سلول فشار همراه با خطا است. عوامل متعددی بر خطاهای سلولهای فشار تأثیرگذار هستند اما در این تحقیق به نقش ارتفاع و مدت زمان خاکریزی در حین عملیات اجرای سد، بهعنوان پارامترهای مؤثر بر مقادیر اندازهگیری، پرداخته شده است. بدین منظور سد سنگریزهای البرز واقع در شمال ایران بهعنوان مطالعه موردی در نظر گرفته شده است. این سد خاکی با هسته رسی، دارای ارتفاع حداکثر 78 متر است. با استفاده از دادههای رفتارنگاری و در نظر گرفتن تأثیر پارامترهای ارتفاع خاکریزی و مدت زمان خاکریزی، مدلی بهمنظور پیشبینی خطای سلولهای فشار بهروش GEP1 با استفاده از نرمافزار جنیایکس پروتولز2 4، ارائه شده است. میزان R2 برای این مدل، برابر با 98/0 است که این رقم نشاندهندۀ تطابق خوب مدل با دادههای رفتارنگاری است. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که پارامتر نسبت تفاضل ارتفاع به تفاضل مدت زمان خاکریزی در حین اجرای سد البرز در ایجاد خطا در نتایج سلولهای فشار سد نقش بهسزایی داشته است
محمد آدم پیرا، حمید علی الهی، مهدی پنجی، حمید کوهساری،
جلد 10، شماره 2 - ( جلد 10 شماره 2 تابستان 1395 1395 )
چکیده
با توجه به اهمیت روزافزون زمینشناسی محلی و شرایط زمینریختشناسی بر پاسخ لرزهای زمین، در این مقاله بهبررسی جزئیات مربوط به اثر وجود لایههای روانگرا بر پاسخ لرزهای سطح زمین میپردازیم. بهمنظور بررسی تفاوت روشهای مختلف تحلیل پاسخ زمین، ابتدا تحلیل بر مبنای روش معادلخطی مبتنی بر مدل تنش کل در حوزۀ فرکانس و سپس بر اساس روش غیرخطی با مدلهای تنش کل، تنش مؤثر و اعمال افزایش اضافه فشار آب حفرهای در حوزۀ زمان انجام شده است. در این راستا از ویرایش پنجم نرمافزار DEEPSOIL بر مبنای جدیدترین دستاوردها و تکنیکهای مختلف در هردو حوزۀ حل، استفاده شده است. محل بررسی شده برای انجام این تحقیق، پروژۀ بندر LNG عسلویه واقع در جنوب ایران است. با توجه به پژوهشهای رایج لرزهخیزی انجام شده و عدم ثبت دادههای واقعی زلزله میدان نزدیک در محل پروژه بهویژه برای گسل محتمل آن، از روش شبیهسازی مصنوعی زلزله برای گسل مولد استفاده شدهاست. همینطور بر اساس بررسیهای عرف لرزهخیزی در محل، سه زلزله میدان دور نیز برای انجام تحلیلهای پاسخ زمین انتخاب شدهاند. سپس بهمنظور درک بهتر از پاسخهای بهدست آمده، طیف پاسخهای حاصل با طیف طرح شتاب ارائه شده در برخی از آییننامههای معتبر مقایسه شدهاند. نتایج حاصل نشان میدهد که در نظر گرفتن اثر پالس در مؤلفۀ افقی شتاب در جهت عمود بر راستای گسل برای زلزلههای میدان نزدیک، پاسخ سطح زمین و محتوای فرکانسی آن را تحت تأثیر قرار میدهد. بهطوریکه پاسخهای بهدست آمده در سطح زمین در حوزۀ زمان با توجه به در نظر گرفتن ماهیت رفتار غیرخطی خاک و اعمال افزایش اضافه فشار آب حفرهای با مقایسۀ پاسخها در حوزۀ فرکانس مبتنی بر روش معادلخطی، تفاوتهای زیادی دارند.
سحر رضائیان، سیدعلی جوزی، صدف عطائی،
جلد 10، شماره 2 - ( جلد 10 شماره 2 تابستان 1395 1395 )
چکیده
هدف از انجام این تحقیق، شناخت، بررسی و ارزیابی ریسک سد پاوهرود در مرحلۀ ساختمانی است. پس از جمعآوری و بررسی اطلاعات مربوط به شرایط محیطزیست منطقۀ بررسی شده و شرایط فنی ساخت سد، لیستی از عوامل احتمالی ریسک بهصورت پرسشنامه تهیه و برای بررسی صحت آنها، در اختیار گروهی متخصص شامل نخبگان و اساتید در رشتههای مرتبط با محیط زیست و عمران سد قرارگرفت. تعداد پرسشنامهها بر اساس فرمول کوکران تعیین شد. بدینصورت که ابتدا، بهمنظور تحلیل پرسشنامههای بهدست آمده و ریسکهای موجود در منطقه در قالب طیف لیکرت، از گروه کارشناسی در تحقیق خواسته شد تا امتیازدهی کنند. پس از تجزیه و تحلیل امتیازات داده شده با استفاده از یافتههای روش 1PHA، از روش 2TOPSIS بهمنظور اولویتبندی ریسکهای شناسایی شدۀ سد پاوهرود استفاده شد. نتایج بهدست آمده از این روش نشان داد که از بین 36 عامل ریسک، فرسایش در اولویت اول قرار گرفت. پس از اولویتبندی بین عوامل ریسک، ارزیابی ریسک با استفاده از روش 1RAM-D صورت گرفت که تأثیر بر منطقه حفاظت شده سرخآباد با امتیاز 9، فرسایش با امتیاز 6 و کار در ارتفاع با امتیاز 3 مهمترین ریسکهای سد پاوهرود شناخته شدند. بهمنظور کاهش اثرات ریسکهای سد در فاز ساختمانی برنامه مدیریت محیطزیستی ضروری است و بدینمنظور برای رویارویی با ریسکهای شناسایی شده، در انتها گزینههای کاهش ریسک پیشنهاد شد.
وحید شیرگیر، امیرمحمد امیری، علی قنبری، مهدی درخشندی،
جلد 10، شماره 4 - ( جلد 10 شماره 4 زمستان 1395 1395 )
چکیده
ارتعاش آزاد خاک اغلب در حین زمین لرزهها اتفاق میافتد. بهدلیل اینکه ارتعاشهای ناشی از زلزله پیوستگی (سینوسی) ندارند در مدت زمان دو موج لرزه آبرفت با فرکانس ارتعاش طبیعی خود ارتعاش میکند. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر حضور شمعها بر دوره ارتعاش آزاد یک لایه خاکی با استفاده از نرمافزار المان محدود است. در مرحلۀ اول با استفاده از روابط تحلیلی موجود برای محاسبه دوره ارتعاش یک لایه خاکی و یک ستون با جرم پیوسته نتایج بهدست آمده بهوسیلۀ نرمافزار بررسی شد. در گام دوم با اضافه کردن شمعهایی با بعد و فاصله یکسان بهصورت مرحله به مرحله دوره ارتعاش لایه خاکی شمع دار محاسبه شد. همچنین تأثیرات اتکایی یا شناور بودن شمعها بر دورۀ ارتعاش آزاد آبرفت خاکی بررسی شد. نتایج نشان میدهد که با افزایش تعداد شمعها میزان اختلاف نتایج حاصل از تحلیل یک بعدی آبرفت خاکی و نتایج حاصل از نرمافزار متفاوت بوده است و این مسئله باعث میشود که تحلیل لرزهای این نوع آبرفتها (شمعدار) نیازمند تمهیدات ویژهای باشد. همچنین نتایج حاکی از آن است که شمعهای اتکایی تأثیر بیشتری بر دورۀ ارتعاش آبرفت خاکی دارند و هرچه میزان شناوری شمعها بیشتر شود این تأثیر کمتر میشود.
دکتر سیامک بهاروند، مهندس سلمان سوری، دکتر جعفر رهنماراد، مهندس مسعود جودکی،
جلد 12، شماره 2 - ( جلد 12 شمارۀ 2، تابستان 1397 1397 )
چکیده
حوضه آبریز وارک، یکی از زیرحوضههای رودخانۀ دز است که با مساحت 9/139 کیلومتر مربع در استان لرستان واقع شده است. این تحقیق با هدف تحلیل فعالیت زمینساختی حوضه و همچنین بررسی ارتباط خطوارهها با خطر زمینلغزش با استفاده از سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام شده است. در این پژوهش از 4 شاخص مورفوتکتونیکی شامل گرادیان طولی رودخانه (SL)، منحنی هیپسومتری حوضه (HC)، پیچ و خم رودخانه (S) و عدم تقارن حوضۀ زهکشی (AF) استفاده و نتایج تجزیه و تحلیل آنها با شاخصی تحت عنوان زمینساخت فعال (Iat) بیان شده است. محاسبۀ شاخص زمینساخت فعال نسبی نشان میدهد که منطقه از نظر تکتونیکی در کلاس فعال قرار دارد. بهمنظور بررسی ارتباط خطوارهها با خطر زمینلغزش، ابتدا نقشۀ خطوارهها و عوامل مؤثر بر لغزش با استفاده از پردازش تصاویر ماهوارهای لندست 8 در محیط نرمافزار ENVI 4.8 و بازدیدهای میدانی تهیه شده است. سپس با استفاده از روش منطق فازی نقشه خطر زمینلغزش در حوضۀ بررسی شده تهیه و با تلفیق آن با نقشه خطوارهها، ارتباط بین خطوارهها و نقشۀ خطر زمینلغزش در محیط نرمافزار ArcGIS بررسی شده است. بر اساس نتایج بهدست آمده از نقشۀ خطر زمینلغزشهای منطقه بهترتیب 40/12، 25/8، 37، 61/32 و 73/9 درصد از مساحت منطقه در کلاسهای خطر خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار دارد. همچنین نتایج بهدست آمده نشان میدهد که بهعلت تکتونیک فعال منطقه ارتباط نزدیکی بین خطوارهها و مناطق با خطر لغزش بالا وجود دارد.
بهروز صمدیان، علی فاخر،
جلد 13، شماره 1 - ( جلد 13، شماره 1، بهار1398 1398 )
چکیده
با ترکیب مشخصات زمینشناسی و ژئوتکنیکی میتوان اطلاعات زمین شناسی- ژئوتکنیکی ارائه کرد که در طراحی و برنامهریزی فعالیتهای عمرانی در منطقهای بزرگ مانند شهرها مفید باشد. در این تحقیق مراحل گام بهگام انجام این کار برای ساختگاه شهر سنندج ارائه شد که این مراحل در سایر مناطق نیز قابل انجام است. بدینمنظور، ابتدا انواع واحدهای زمینشناسی سنندج شناسایی و خصوصیات آنها شامل نحوۀ تشکیل و منشأ پیدایش آنها تشریح و از نظر زمینشناسی طبقهبندی شدند. برای اضافه کردن متغیرهای مهندسی به این طبقهبندی زمینشناسی، از نتایج 211 گمانه ژئوتکنیکی در سطح شهر سنندج استفاده شد. برای تکمیل و کنترل متغیرهای ژئوتکنیکی بهدست آمده، 9 چاه در نقاط مختلف سنندج حفاری و یک سری آزمایشهای ژئوتکنیکی انجام شد. نهایتاً علاوه بر ارائۀ نقشۀ زمینشناسی و طبقهبندی زمینشناسی- ژئوتکنیکی برای واحدهای سنندج، معیارهای زمینشناسی برای تشخیص نوع واحد مورد برخورد در محل یک پروژه در سنندج ارائه شد.
متین جلالی مقدم، دکتر امیرعلی زاد، دکتر نیما مهران نیا، نادر دستاران،
جلد 13، شماره 2 - ( جلد 13، شماره 2، تابستان 1398 1398 )
چکیده
مهارهای صفحهای یکی از انواع مسلحکنندههای مکانیکی هستند که کاربردهای گستردهای در فعالیتهای ژئوتکنیکی ساحلی و فراساحلی مانند ساخت دیوارهای حائل مکانیکی، مقابله با بالازدگی فونداسیونها، تثبیت توربینهای باد و سکوهای شناور دریایی در برابر تلاطم آب دریا، و مهار خطوط لوله مدفون و مستغرق دارند. در این مقاله نتایج مدلسازی آزمایشگاهی دیوارهای حائل مهار صفحهای با هدف بررسی عملکرد آنها ارائه شده است. موارد بررسی شده بر قابلیت باربری پاشنه بارگذاری و تغییرمکانهای افقی دیواره شامل ارزیابی تأثیر شکل مربعی و دایرهای صفحات مهاری، ابعاد آنها در دو اندازۀ مختلف، تحت سه چیدمان لوزی، مربعی و 5 مهاره بوده است. بهمنظور مشاهده سطح لغزش بحرانی و میزان تأثیر موارد مذکور روی گوه گسیختگی از روش سرعتسنجی تصویری ذات (PIV) استفاده شده است. بر این اساس، بیشترین قابلیت باربری دیواره و کمترین جابهجایی افقی آن بهترتیب مربوط به چیدمان 5 مهاره، لوزی و مربعی بوده است. چیدمان لوزی با وجود یک مسلحکننده کمتر اختلاف نسبتاً کمی با نتایج چیدمان 5 مهاره داشته است. شکل دایرهای صفحات پایداری بیشتری را در دیواره فراهم آوردهاند. بر طبق نتایج تحلیل PIV، کرنش ذرات در سطح لغزش بحرانی، در چیدمانهای 5 مهاره و لوزی کوچکتر از چیدمان مربعی و در صفحات دایرهای کوچکتر از صفحات مربعی بهدست آمده است. چیدمان مسلحکنندهها و ابعاد صفحات تأثیر چشمگیری بر عمق گوه گسیختگی در خاکریز دیواره داشتهاند.
مجید اصلانی، جواد نظری افشار، نوید گنجیان،
جلد 13، شماره 3 - ( جلد 13، شماره 3 1398 )
چکیده
ستون سنگی یکی از روشهای متداول بهینهسازی زمین است. در بارۀ رفتار ستونهای سنگی تحت بارهای قائم تحقیقات متعددی انجام شده است لیکن بررسیهای محدودی در بارۀ مقاومت برشی خاکهای مسلح شده با ستون سنگی انجام شده است که اغلب پژوهشهای انجام شده بهصورت تحلیلی یا عددی است. در این مقاله به بحث و بررسی آزمایشهای انجام شده در خصوص مقاومت برشی ستونهای سنگی در بستر ماسهای سست مسلح شده با ستون سنگی پرداختیم. آزمایشها در دستگاه برش مستقیم با جعبهبرش به ابعاد 305×305 و عمق 4/152 میلیمتر در سه تنش قائم شامل 55 و 75 و 100 کیلو پاسکال و چهار نسبت ناحیۀ اصلاح شده برابر با 4/8 و 12 و 4/16 و 25 درصد و سه نوع آرایش قرارگیری ستون سنگی (آرایش منفرد مربعی، مثلثی) بررسی شده است. نتایج بیانگر بهبود رفتار و سختی ترکیب خاک-ستون سنگی و افزایش مقاومت برشی بستر ماسهای در حضور ستون سنگی میباشد. نتایج حاصل بیانگر تأثیر آرایش قرارگیری ستونهای سنگی در افزایش مقاومت برشی است. بیشترین افزایش مقاومت برشی و افزایش سختی مربوط به آرایش مربع و کمترین آن مربوط به آرایش منفرد است. در ادامۀ مقاله به بررسی و مقایسه مقاومت برشی معادل و پارامترهای مقاومت برشی معادل بهدستآمده از نتایج آزمایش و روابط تحلیلی پرداخته شده است. نتایج بیانگر آن است که مقاومت برشی و پارامترهای مقاومت برشی معادل حاصل از نتایج آزمایشها بیشتر از مقادیر حاصل از روابط تحلیلی است. بدینمنظور یک ضریب اصلاحی بهمنظور ارتباط بین نتایج حاصل از آزمایشها و روابط تحلیلی ارائه شده است.
علیرضا درویش پور، علی قنبری، سید علی اصغر حسینی، مسعود نکویی،
جلد 13، شماره 5 - ( ویژه مقاله های انگلیسی 1398 )
چکیده
یکی از پارامترهای تأثیرگزار بر رفتار دینامیکی دیوارهای خاک مسلح فرکانس اساسی سیستم است. در این مقاله با استفاده از تئوری صفحهها و مباحث انرژی، روابطی تحلیلی برای سه مود اول ارتعاش دیوارهای خاک مسلح ژئوسنتتیکی ارائه شده است. همچنین اندرکنش بین دیوار و خاک مسلح بهوسیله یک سری فنرهای محوری مدنظر قرار گرفته است. همچنین مودهای ارتعاش داخل صفحه که در مدلسازی دوبعدی قابل بررسی نبود، در این مقاله بهوسیله تئوری صفحهها مدنظر قرار گرفته است. برای اولین بار در یک تحلیل سهبعدی برای هرچه به واقعیت نزدیکتر شدن مدلسازی، رفتار متفاوت خاک و مسلح کنندهها در فشار و کشش نیز مدنظر قرار گرفته است. تأثیر پارامترهای مختلفی از جمله نسبت سختی خاک به مسلح کنندهها، نسبت سختی مسلحکننده به دیوار، طول مسلح کنندهها، نسبت عرض و طول مسلح کننده به ارتفاع دیوار در روابط ارائه شده بررسی شده است. در نهایت نتایج بهدست آمده از روابط تحلیلی ارائه شده در این تحقیق با نتایج حاصل از مدلسازی المان محدود بهوسیلۀ نرمافزار آباکوس و همچنین نتایج دیگر محققان مقایسه شده است، که نشان از دقت زیاد روابط ارائه شده دارد. روش ارائه شده آغازی بر ارائه روابط تحلیلی سهبعدی برای دیوارهای خاک مسلح است.
سینا صفرقلی تبار مرزونی، میثم فدائی، امین بهمن پور، مهدی درخشندی،
جلد 15، شماره 4 - ( 10-1400 )
چکیده
علت بسیاری از خرابیهای ناشی از زلزله در نهشتههای سست تا نیم متراکم اشباع روانگرایی است. بهسازی غیرفعال سایت یک مفهوم جدید است که بیانگر کاهش خطر روانگرایی، بدون اختلال، در سایتهای توسعهیافته با سازههای بلند و حساس که در معرض خطر روانگرایی در طول زلزله هستند میباشد. مؤثر بودن روش بهسازی غیرفعال سایت به افزودنی مورد استفاده در این روش بستگی دارد. نانو سیلیکا کلوئیدی با ویسکوزیته نزدیک به آب، قابلیت نفوذ در محدوده گستردهای از خاکها، سازگاری بسیار خوب با محیطزیست و نسبت هزینه به عملکرد پایین در این پژوهش بهمنظور استفاده در بهسازی غیرفعال سایت مورد توجه قرار گرفته است. پژوهشهای پیشین در زمینه بهسازی خاک با استفاده از نانو سیلیکای کلوئیدی بیشتر بر روی ماسه متمرکز بوده و پژوهشهای محدودی بر روی ماسه سیلتی انجام شده است. بنابراین در این پژوهش تصمیم بر بررسی پتانسیل روانگرایی خاک ماسه سیلتی (40 درصد ماسه با 60 درصد لای) بهسازی شده با درصدهای مختلف نانو سیلیکای کلوئیدی (5wt%، 10wt% و 15wt%) تحت CSR های مختلف با استفاده از آزمایش سه محوری سیکلی به منظور بهسازی غیرفعال سایت می باشد. نتایج بیانگر آن است که بهطور کلی بهسازی با گروت نانو سیلیکای کلوئیدی مقاومت روانگرایی ماسه سیلتی را در برابر بار سیکلی به میزان قابل توجهی افزایش و تغییر شکلها را کاهش داده است و همچنین بهسازی با 5 درصد وزنی سیلیکای کلوئیدی پتانسیل و خطر روانگرایی را به طور چشمگیری کاهش میدهد و راندمان بهسازی آن، بیشتر از 10 و 15 درصد وزنی سیلیکای کلوئیدی میباشد.
محمد علیزاده منصوری، روزبه دبیری،
جلد 16، شماره 1 - ( ویژه مقاله های انگلیسی 1401 )
چکیده
در مطالعه حاضر سعی شده است پتانسیل روانگرایی در لایه های خاکی در محدوده شهر تبریز بر اساس آنالیز حساسیت، قابلیت اطمینان ارزیابی گردد. بدین منظور از میان 260 حلقه گمانه جمع آوری شده، تعداد 64 حلقه گمانه که دارای خطر وقوع روانگرایی بوده اند انتخاب شدند. سپس نقشه پهنه بندی خطر لرزه ای در محدوده مورد مطالعه با توجه به گسل شمال تبریز با استفاده از روش گسل محدود و با در نظر گرفتن اثرگذاری لایه های خاکی بر حداکثر شتاب سطحی(PGA) تهیه شده است. در ادامه، نقشه پهنه بندی خطر وقوع روانگرایی در محدوده مورد مطالعه با کاربرد شاخص خطر آماده گردید. در انتها، با کاربرد روشهای تحلیل حساسیت و قابلیت اطمینان مونت کارلو، میزان تغییرات ضریب اطمینان در برابر خطر وقوع روانگرایی لایه های خاکی مشخص شده و رابطه ای جهت تعیین این تغییرات ارائه شده است.
آرمین عظیمی نژاد، امید مخدوم، پنام زرفام، عبدالرضا سروقد مقدم،
جلد 16، شماره 3 - ( پائیز 1401 )
چکیده
دراکثر آییننامههای لرزهای کنونی، سختی و مقاومت المانهای مقاوم در برابر زلزله مستقل در نظرگرفته شده به گونهای که تغییر مقاومت المانها منجر به تغییر در سختی المانها نخواهد شد. مطالعات اخیر نشان میدهد که سختی و مقاومت این المانها وابسته بوده و لذا نحوه محاسبه این پارامترها و آرایش مراکز جرم، سختی و مقاومت میتواند در تعیین پاسخ٬های لرزهای موثر باشد. در این تحقیق سه گروه طراحی ساختمان٬های پنج طبقه و نه طبقه شامل مدل طراحی مبتنی بر آییننامه لرزهای ASCE/SEI 07-22، مدل بالانس-25% و مدل متقارن مقاومتی با خروج از مرکزیت تسلیم نرمال شده (ed/A) 0 تا 15% به همراه یک مدل متقارن به کمک آنالیزهای استاتیکی غیرخطی و دینامیکی فزاینده غیرخطی مورد محاسبه و ارزیابی قرارگرفتند. نتایج نشان داد متوسط میانه شتاب طیفی در سطح عملکردی فرو ریزش در مدل بالانس-25% و مدل متقارن مقاومتی نسبت به مدل طراحی مبتنی بر آییننامه ASCE/SEI 07-22 ، حدودا 18% افزایش داشته است که این افزایش به معنی ایمن بودن مدلهای بالانس-25% و متقارن مقاومتی در مقایسه با مدل طراحی آیین نامه است. ضمنا متوسط نسبت حداکثر چرخش سقفها و حداکثر دریفت جابجایی طبقات در سطح عملکردی فرو ریزش در مدل بالانس-25% و مدل متقارن مقاومتی نسبت به مدل طراحی آییننامه ASCE/SEI 07-22 به ترتیب منجر به کاهش 100درصدی و 12درصدی شده است. لذا با توجه به نتایج فوق استنباط گردید که مدل طراحی مبتنی بر آیین نامه از پایینترین و مدلهای بالانس-25% و متقارن مقاومتی از بالاترین عملکرد لرزهای دینامیکی برخوردار هستند.
خانم رقیه حسنی، دکتر ابراهیم اصغری کلجاهی، دکتر سینا مجیدیان،
جلد 18، شماره 2 - ( تابستان 1403 )
چکیده
با گسترش صنایع نفتی و همچنین با فرسودگی تاسیسات و خطوط لوله، نشت مواد نفتی بیشتر میشود. نشت نفت علاوه بر تأثیرات زیست محیطی، باعث ایجاد تغییراتی در خواص خمیری و واگرایی خاک میشود. به منظور بررسی پتانسیل واگرایی خاکهای ریزدانه در اثر نفوذ نفت، نمونه خاکی از محدوده پالایشگاه شازند اراک برداشته شده و با نسبتهای وزنی 0-5-10-15-20 درصد نفت خام مخلوط شده و نمونه سازی با دانسیته خشک حداکثر حاصل از آزمایش تراکم (به روش پروکتور) صورت گرفته و بعد از عمل آوری، آزمایشات پین هول و هیدرومتری مضاعف انجام شده است. نتایج آزمایشهای مذکور نشان میدهد که با افزودن نفت تا 15 درصد، خاک ریزدانه تمایل به واگرایی دارد و در ادامه با افزایش آن تا 20 درصد، واگرایی خاک افزایش مییابد. تغییرات بافت خاک با افزایش مقدار نفت با استفاده از عکسهای میکروسکوپهای الکترونی (SEM) بررسی شده و نتایج نشان میدهند که پراکندگی ذرات خاک (واگرایی) با افزایش مقدار نفت، بیشتر میشود.
دکتر مهران اصفهانی زاده سخی لنگرودی، دکتر محمد داودی، دکتر ابراهیم حق شناس، دکتر محمدکاظم جعفری،
جلد 18، شماره 2 - ( تابستان 1403 )
چکیده
در این مقاله دقت و کارایی روشهای ژئوفیزیکی لرزهای با منبع فعال و غیرفعال در تعیین ساختار زمینشناسی زیر سطحی یک ساختگاه منتخب در شهر عباسآباد واقع در شمال ایران مورد مطالعه قرار گرفته است. دراین راستا ابتدا با حفر چندین گمانه اکتشافی ساختار زمینشناسی زیرسطحی ساختگاه مورد مطالعه با استفاده از آزمایشهای زمینشناسی مهندسی تعیین گردید. نتایج نشان داد که رسوبات سطحی ساختگاه عباسآباد از چهار لایه زمینشناسی مجزا با جنس غالب ماسهای تشکیل یافته است. سپس با حفر دو گمانه مجزای دیگر آزمایش ژئوفیزیک لرزهای با منبع فعال از نوع پایین چاهی به منظور تعیین دقیق پروفیل سرعت موج برشی در لایههای مختلف صورت پذیرفت. در بخش بعدی با استفاده از روش ثبت آرایهای امواج خردلرزه یا میکروتریمور که یک روش ژئوفیزیک لرزهای نوین و از نوع منبع غیرفعال میباشد، برای تعیین ساختار زمینشناسی زیرسطحی ساختگاه مورد مطالعه در قالب پروفیل سرعت موج برشی مورد استفاده قرار گرفت. برداشت آرایهای خردلرزهها با پانزده آرایش گوناگون گیرندهها (با تعداد و فواصل مختلف گیرندهها) و با دو روش F-K و SPAC مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که هر دو روش ژئوفیزیک لرزهای با منبع فعال و غیرفعال کارایی قابل قبولی در تعیین لایهبندی زمینشناسی زیرسطحی ساختگاه داشتهاند. همچین نتایج نشان داد روش پایین چاهی با دقت بالا سرعت موج برشی در هر لایه را نسبت به برداشت آرایهای میکروترمور تعیین میکند اما نیاز به تولید مصنوعی امواج لرزهای و حفر گمانه دارد. روش برداشت آرایهای خردلرزهها بدون نیاز به حفاری و تولید امواج لرزهای مصنوعی کارایی بالایی هم در تعیین لایهبندی زمین و هم تخمین سرعت موج برشی هر لایه داشته و به طور کلی نتایج این مقاله نشان داد که در تخمین سرعت موج برشی نسبت به روش پایینچاهی تا حداکثر ۱۰ درصد خطا نشان میدهد.