5 نتیجه برای ارومیه ای
قدرت برزگری، علی ارومیه ای،
جلد 2، شماره 1 - ( 4-1386 )
چکیده
توجه بهمسئله نشت زیر پی و انتخاب روش مناسب آببندی، یکی از بخشهای مهم در طرحهای سدسازی بهشمار میرود. بررسی اینمسئله، ارتباط تنگاتنگی با ویژگیهای زمینشناسیمهندسی ساختگاه دارد. سد چپرآباد، از نوع خاکی با هسته رسی و ارتفاع 5/44 متر از پی با ظرفیت مخزن 127 میلیون مترمکعب است که در 75 کیلومتری جنوب شهرستان ارومیه واقع در استان آذربایجان غربی در حال اجراست. ساختگاه سد در قسمت بستر از رسوبات آبرفتی با ضخامتی حدود60 متر تشکیل شده است و تکیهگاههای آن روی سنگهایآهکی و شیستی با سن پرکامبرین و اینفراکامبرین قرار میگیرد. در این مقاله با بررسی ویژگیهای زمینشناسی مهندسی ساختگاه، همچنین روشهای مختلف آببندی پی آبرفتی از جمله امکان استفاده از پرده و دیوار آببند، پوششآببند، گودبرداری و استفاده از ژئوسینتتیک مورد بررسی قرارگرفته است. در این رابطه از نرمافزار Plaxis برای آنالیز تراوش و ارائه الگوی طراحی استفاده شده است. نتیجه بررسیها نشان میدهد علیرغم مناسب بودن دیوارآببند، بهدلیل وجود لایههای روانگرا، استفاده از روش پردهآببند اولولیت بیشتری دارد.
محمدحسین قبادی، اعظم قربانی صابر، حسن محسنی، علی ارومیه ای،
جلد 8، شماره 4 - ( 10-1393 )
چکیده
شناخت خصوصیات زمین¬شناسی مهندسی سازندهای کربناته ایران به¬منظور تهیه یک بانک اطلاعاتی ضروری است. در این پژوهش ضمن انجام بررسی¬های صحرایی، مطالعات آزمایشگاهی به¬منظور تعیین خصوصیات سنگ شناسی، ویژگی¬های فیزیکی و مکانیکی بر روی پنج تیپ از سنگ آهک¬های سازندهای ایلام-سروک صورت گرفته است. با توجه به داده¬های به¬دست آمده ارتباط بین خصوصیات سنگ شناسی با خصوصیات فیزیکی و مکانیکی بررسی شده است. جهت بررسی ارتباط ویژگی¬های فیزیکی و مکانیکی از نرم¬افزار IBM SPSS Statistics (version 19.0) استفاده شد. روابط به¬دست آمده ضرایب همبستگی مناسبی دارند. با توجه به مطالعات مقاطع نازک سنگ عمده نمونه¬ها بر اساس رده¬بندی فولک، بایو¬میکرایت¬ هستند. خمیره آهکی تیره حاوی ماده آلی و احتمالاً کانی¬های رسی است. محیط تشکیل اکثر سنگ¬های آهکی مورد مطالعه عمیق بوده است. سنگ آهک¬های ایلام – سروک سخت¬شدگی زیاد و تخلخل پایین دارند و دارای دانسیته متوسط تا زیاد می¬باشند. سنگ¬های مذکور از دیدگاه دوام¬پذیری در رده خیلی مقاوم قرار می¬گیرند. مقاومت تراکمی تک¬محوری آنها متوسط تا زیاد می¬باشد. از لحاظ تراوایی سنگ¬هایی نفوذ¬ناپذیر هستند. با توجه به رده¬بندی مهندسی سنگ بکر سنگ آهک¬های ایلام – سروک در رده CM و CL قرار می¬گیرند. مطابق با آزمایش انحلال¬پذیری سنگ آهک، متوسط ثابت سرعت انحلال سنگ آهک¬ها برابر با 6- 10 × 39/1 متر بر ثانیه محاسبه شده است.
محمدرضا باغبان گلپسند، محمدرضا نیکودل، علی ارومیه ای،
جلد 10، شماره 3 - ( جلد 10 شماره 3 پاییز 1395 1395 )
چکیده
از جمله موضوعهای اساسی در ارتباط با تونلهای کمعمق در محیطهای شهری، نشست زمین در اثر حفر تونل و تأثیر عوامل زمینشناسی مهندسی بر آن است. از روشهای بررسی این مسئله روش تجربی است و پارامترهای تجربی VL و k از جمله مهمترین پارامترهای دخیل در این روش است که مقدار آنها با توجه به خصوصیات زمینشناسی و ژئوتکنیکی مصالح تخمین زده میشود. در پژوهش حاضر پارامترهایی با توجه به بررسیهای قبلی محققان مختلف، بهصورت فرضی در نظر گرفتهشده و نشست زمین در مسیر تونل ابوذر براساس این مقادیر فرضی پیشبینی شده است. نتایج بهدست آمده با نشست واقعی زمین که همزمان با حفاری تونل مذکور اندازهگیری شده است، مقایسه شد. با توجه به اینکه نشست واقعی زمین کمتر از مقدار پیشبینیهای اولیه بوده است، نتیجهگیری شد که یا VL واقعی کمتر از مقدار فرضی است و یا k واقعی بیشتر از مقدار فرضی است. با توجه به وابستگی هر دو پارامتر به چسبندگی خاک نتیجه میگیریم که باید عاملی باعث افزایش چسبندگی مصالح شده باشد که در این ارتباط سیمانیشدگی طبیعی در آبرفتهای تهران بهعنوان تأییدی بر فرضیه مذکور تلقی شده، در نتیجه این عامل باعث افزایش چسبندگی و کاهش نشست زمین شده است. برای بررسی سیمانیشدگی طبیعی، تفاوت در نتایج آزمایشهای برجا و آزمایشگاهی برای تعیین پارامترهای مقاومت برشی، بررسی شده است و چسبندگی زیاد بهدست آمده از آزمایشهای برش برجا نسبت به آزمایشهای آزمایشگاهی بهعنوان شاهدی برای سیمانیشدگی مصالح آبرفتی موجود در مسیر تونل ابوذر مورد استناد قرار گرفت.
ابراهیم نعیمی فر، شهاب الدین یثربی، علی ارومیه ای، هاتف هاشمی،
جلد 10، شماره 4 - ( جلد 10 شماره 4 زمستان 1395 1395 )
چکیده
بهمنظور تثبیت دیوارۀ گودبرداریهای عمیق از روشهای مختلفی از جمله سیستم میخکوبی، انکراژ، دیوار برلنی، اجرای شمع، دیواره دیافراگمی، دیوار حائل وزنی و خرپا بهره گرفته میشود. در این میان، استفاده از سیستم میخکوبی در محیطهای شهری با مزایایی مانند اشغال نشدن فضای اجرای سازه، امکان گودبرداری با توپوگرافی دلخواه و صرفه اقتصادی رشد زیادی داشته است. عملکرد دیوارههای گودبرداری تثبیت شده با سیستم میخکوبی (دیواره میخکوبی) تا حد زیادی وابسته به شرایط زمینشناسی و ژئوتکنیکی محدودۀ طرح است. برخورد با محیطهای سنگی درزهدار در محدودۀ گودبرداری از جمله شرایط ژئوتکنیکی محدودۀ طرح است. در این مقاله با تکیه بر روش اجزای محدود و مدلسازی عددی همزمان دیواره میخکوبی و سازۀ مجاور و با در نظر گرفتن اثرات غیرهمسان بودن لایههای سنگ و همچنین همۀ اندرکنشهای محیط سنگی- میخ-سازه، به بررسی عملکرد دیوارۀ میخکوبی در زونهای سنگی درزهدار میپردازیم. بهمنظور بررسی عملکرد، پارامترهایی مانند جابهجایی طرۀ دیواره، شکمدادگی دیواره، نشست کلی و نسبی زیرسازه بررسی شده است. بر اساس نتایج، تأثیر زوایای درزه نسبت به دیوارۀ گود، اثر میزان غیرهمسانی مصالح سنگی مجاور گود و تأثیر زاویۀ اجرای میخ بر عملکرد دیوارۀ میخکوبی قابل ارزیابی است. بهعنوان یکی از نتایج مهم میتوان به جابهجایی دیوارۀ گود تابعی از هر دو پارامتر لغزش در سطح تماس درزهها و همچنین ناهمسانی لایهها اشاره کرد. از اینرو با وجود افزایش ضریب اطمینان با تغییر زاویۀ درزه از حالت "درزه به سمت گود" به حالت "درزه عکس گود"، جابهجاییهای دیواره در حالت درزه افقی نسبت به سایر زوایای درزه کمتر است.
نیلوفر باباآدم، علی ارومیه ای، محمدرضا نیکودل،
جلد 12، شماره 3 - ( جلد 12 شمارۀ 3، پاییز 1397 )
چکیده
سنگ مصنوعی ترکیبی از سنگدانههای طبیعی و مادهای چسباننده مانند رزینهای پلیمری و یا سیمان است. از آنجاکه این سنگها بهطور مهندسی ساخته میشوند بنابراین خصوصیات آنها از نظر رنگ، استقامت و ابعاد هندسی متناسب با نیاز بازار مصرف تعیین میشود. مصالح استفاده شده در تهیۀ سنگهای مصنوعی باطلههای معادن و دورریز کارگاههای سنگبری است درنتیجه ارزش افزوده آنها از نظر اقتصادی چشمگیر است. در این مقاله تأثیر نوع سنگدانههای سیلیکاته بر تغییر خصوصیات زمینشناسی مهندسی سنگهای مصنوعی نسبت به سنگ طبیعی بررسی شده است. در این راستا سه نوع سنگ آذرین شامل توف، گرانیت و آندزیت انتخاب شدند و سنگدانههای مورد نیاز برای تهیۀ سنگ مصنوعی از آنها تهیه شد. مادۀ چسباننده استفاده شده رزین پلیمری است و از آن بهمیزان 15% وزنی در تهیۀ سنگ مصنوعی بهکار گرفته شد. نمونهها در قالب فولادی ریخته شده و بهمدت 24 ساعت تحت فشاری معادل 12 مگاپاسکال قرار گرفتند. مغزههایی از نمونهها برای انجام آزمایشهای مختلف از جمله مقاومت فشاری تکمحوری تهیه شدند. نتایج بررسیها از وجود تفاوتهایی در خصوصیات زمینشناسی مهندسی و فیزیکی سنگهای تهیه شده از سنگدانههای مختلف نسبت به خصوصیات سنگ اولیه نشان میدهند. بدینترتیب که سنگهای مصنوعی تولید شده از سنگدانههای گرانیتی دارای 86% کاهش جذبآب و 24% افزایش مقاومت را نسبت به نمونههای گرانیت طبیعی نشان دادند. درمقابل دو سنگ مصنوعی دیگر تولید شده از سنگدانههای توف و آندزیت دارای کاهش شاخصهای مقاومتی 56% و 59% ، افزایش 137% و 527% جذب آب سنگهای اولیه بودهاند.