21 نتیجه برای هادی
سلمان سوری، غلامرضا لشکری پور، محمد غفوری، طاهر فرهادی نژاد،
جلد 5، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1390 )
چکیده
حوضه آبریز کشوری در جنوب شرقی شهر خرم آباد در استان لرستان قرار دارد. این حوضه از نظر تقسیم بندی زمین ساخت ایران در زاگرس چین خورده قرار می گیرد. با توجه به نوع سازند های زمین شناسی، وضعیت توپوگرافی و وسعت آن، این حوضه از پتانسیل لغزش بالایی برخوردار بوده و از نظر لغزشی ناپایدار است. در این تحقیق برای پهنه بندی خطر زمین لغزش در این حوضه از روش شبکه عصبی مصنوعی با ساختار پرسپترون چند لایه و الگوریتم یادگیری پس انتشار خطا استفاده شده است. نتایج بدست آمده از شبکه عصبی مصنوعی نشان دهنده ساختار نهایی 1-11-9 برای پهنه بندی خطر زمین لغزش در این حوضه است. بر اساس این پهنه بندی 81/23، 53/7، 49/6، 68/18، 47/43 درصد از مساحت منطقه به ترتیب در کلاس های خطر خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار گرفته است.
عباس سیوندی پور، محسن گرامی، هادی تقدیسی،
جلد 6، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1391 )
چکیده
پیشبینی محل وقوع زلزلههای آتی همراه با تعیین درصد احتمال رخداد، میتواند در کاهش خطرات ناشی از زلزله بسیار سودمند باشد. تعیین محلهای پیشبینی شده، سبب افزایش توجه به طراحی، بهسازی لرزهای و ارزیابی قابلیت اعتمادپذیری سازههای موجود در این مکانها میشود. در پیشبینی زمان وقوع زلزله فرضیهها و نظریههای گستردهای مطرح است. هنوز شیوهای دقیق برای پیشبینی زمان رخداد زلزلههای آتی مورد تأیید قرار نگرفته است. در مورد پیشبینی بزرگی زلزله، بررسیهای گستردهای انجام شده است، ولی در زمینۀ پهنهبندی مکان رخداد زلزله احتمالی هنوز هیچ پژوهشی صورت نگرفته است. در این پژوهش با استفاده از شبکههای عصبی مصنوعی خود سازمان یافته، در استانهای سمنان و قم، مکانهایی که احتمال رخداد زلزله آتی وجود دارد، پیشبینی شده است. شبکههای عصبی مصنوعی انتخاب شده در این تحقیق، با دریافت الگوهای ورودی قادر به استخراج مشخصات الگوهای پیچیدهای از دادههای ورودی(کاتالوگ زمین لرزهها) است. سپس با پژوهشهای آماری انجام شده، نقشۀ پهنهبندی مکان زلزله احتمالی ترسیم شده است. برای انجام این کار مشخصات زلزلههای رخ داده بین سالهای 1903 تا 2012 در استانهای مورد نظر از پایگاههای مختلف لرزهای جمعآوری شد. با توجه به نقشههای بهدست آمده، بیشترین احتمال وقوع زلزله در استان قم، در منطقۀ مرکزی این استان با احتمال 6/31 درصد و در استان سمنان در محدودۀ شمالی این استان با احتمال 9/28 درصد پیشبینی شده است.
علی فاخر، حمید زارع، علی فرهادی،
جلد 7، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1392 )
چکیده
در این تحقیق با استفاده از روش اجزای محدود، رفتار لرزهای دیوارهای خاک مسلح و ارزیابی پاسخ دینامیکی آنها، با تکیه بر مشاهدۀ انواع مودهای تغییر شکل و تشخیص ساز و کارهای مختلف گسیختگی و شناسایی متغیرهای مؤثر در شکلگیری هر یک از مودها و ساز و کارها بررسی شده است. جزئیات مدلسازی عددی، مدلهای رفتاری و مشخصات مصالح تشریح و پاسخ دینامیکی مدل با مدل فیزیکی آزمایشگاهی اعتبارسنجی شده است. بر روی دیواری به ارتفاع 5 متر توسط پارامترهای مؤثر مانند سختی، نسبت طول به ارتفاع، فاصلۀ قائم مسلحکننده و ارتفاع دیوار از نظر پارامتریک بررسی شده است که دو نوع مود تغییرشکل مشاهده شد. این بررسیها نشان داده است که استفاده از مسلحکنندههای انعطافپذیر مود تغییر شکل را بهسمت تغییر شکل شکمی1 و مسلح کنندههای سختتر را بهسمت تغییر شکل واژگونی2 سوق میدهد. سختی مسلح کنندهها بهعنوان مؤثرترین متغیر و نسبت طول به ارتفاع مسلحکننده بهعنوان کم اثرترین متغیر، در تغییر نوع تغییر شکل نمای دیوارها بوده است.
مریم هادی، رسول اجل لوئیان، امیر حسین صادقپور،
جلد 8، شماره 3 - ( 7-1393 )
چکیده
یکی از راه های کاهش نشت از زیر هسته سد های خاکی استفاده از یک لایه رسی با نام "رس تماسی" با نفوذپذیری بسیار کم و شاخص خمیری متوسط تا بالا و اتصال آن به تکیه گاه ها و هسته میانی سد است. از آنجا که اکثر منابع قرضه در دسترس سد های خاکی دارای شاخص خمیری پایین هستند و همچنین تهیه رس تماسی با شاخص خمیری بالا ازمنابع قرضه دیگر در بیشتر موارد مقرون به صرفه نمی باشد، در این راستا افزودن بنتونیت به رس منبع قرضه جهت بهبود خواص مهندسی آن، راهکار مناسبی می باشد. در پژوهش حاضر تأثیر افزودن درصد های مختلف بنتونیت بر ویژگی های ژئوتکنیکی خاک های ریز دانه منبع قرضه سد چشمه زنه مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که افزودن بنتونیت به این خاک ها علاوه بر کاهش ضریب نفوذپذیری سبب کاهش ضریب تحکیم ، دانسیته خشک حداکثر، عدد ظرفیت باربری کالیفرنیا و .... و افزایش رطوبت بهینه، حدود آتربرگ، چسبندگی و ... می گردد. در پایان با تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمده از این آزمایشات، به منظور بهبود خواص مهندسی رس در محل تماس هسته با کف و تکیه گاه ها، درصد بهینه ای برای بنتونیت مصرفی ارائه گردیده است.
هادی عطاپور، رضا احمدی،
جلد 9، شماره 3 - ( 7-1394 )
چکیده
در پژوهش حاضر پهنهبندی خطر زمینلغزش در حوضۀ سد لتیان با استفاده از چهار روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، تراکم سطح، شاخص همپوشانی و ارزش اطلاعاتی انجام شده است. براساس مطالعات، نه پارامتر لیتولوژی، فاصله از آبراهه، فاصله از گسل، فاصله از جاده، شیب و جهت شیب، ارتفاع، زاویۀ اصطکاک مواد تشکیل دهنده و کاربری اراضی بهعنوان مهمترین پارامترهای احتمالی مؤثر در وقوع زمینلغزشهای منطقه، تشخیص داده شدند. با انطباق لایههای اطلاعاتی این عوامل بر نقشۀ زمینلغزشهای قدیمی منطقۀ بررسی شده در محیط GIS، اثر هر یک از این عوامل در رخداد زمینلغزشها ارزیابی شد و در نهایت نقشههای پهنهبندی خطر زمینلغزش با استفاده از هفت پارامتر مؤثر، تهیه شدند. این نقشهها نشان میدهند که نواحی با پتانسیل خطر بسیار زیاد برای زمینلغزش، عمدتاً در سه ناحیۀ شرق، مرکز و غرب مرز پایینی محدودۀ بررسی واقع شدهاند. نکتۀ قابل توجه آن است که از این سه ناحیه، دو ناحیۀ مرکزی و غربی در مرز مخزن سد لتیان قرار دارند. عملکرد چهار روش پهنهبندی، با استفاده از شاخصهای موجود ارزیـــابی شدند. نتایج نشان میدهد که بهترتیب روشهای تراکم سطح و شاخص همپوشانی کارایی نسبی بهتری در پهنهبندی خطر زمینلغزش در منطقۀ بررسی شده دارند.
پویا نقشین، هادی شهیر،
جلد 10، شماره 2 - ( جلد 10 شماره 2 تابستان 1395 1395 )
چکیده
میخکوبی خاک از روشهای رایج برای پایدارسازی گودبرداریها بهصورت موقت و دائم است که در صورت استفاده از آن بهصورت سازه دائم، بررسی لرزهای این سازهها اهمیت دارد. برای بررسی رفتار دیوارهای خاکی میخکوبی شده تحت بار زلزله چند مدلسازی فیزیکی انجام شده و اطلاعات محدودی موجود است. برای بررسی اثرات انواع پارامترها بر پایداری و عملکرد دیوارهای خاکی میخکوبی شده میتوان از مدلسازی عددی استفاده کرد که در پژوهش حاضر از این روش استفاده شده است. در این تحقیق، به بررسی تأثیر پارامترهای مختلفی از جمله فاصله، چیدمان و طول میخها و ارتفاع دیوار بر تغییر مکان لرزهای دیوارهای خاکی میخکوبی شده تحت شتابنگاشتهای مختلف زلزله پرداخته شده است. برای بررسی اثر چیدمان و طول میخها در عملکرد این سازهها، دو چیدمان یکنواخت و متغیر در ارتفاع استفاده شده است. برای بررسی تأثیر فاصلۀ میخها و ارتفاع دیوار، فواصل 2 و 5/1 متر، و ارتفاع 14، 20 و 26 متر در نظر گرفته شده است. تحلیلهای لرزهای با استفاده از نرمافزار المان محدود دوبعدی Plaxis صورت گرفته است. برای محاسبۀ طول میخها، ضریب اطمینان پایداری مدلهای مختلف ثابت در نظر گرفته شده و از نرمافزار تعادل حدی GeoSlope بهره برده شده است. پس از تعیین طول میخها بر اساس ضریب اطمینان پایداری ثابت، تغییر شکل مدلها تحت شتاب نگاشتهای مختلف محاسبه شده و توصیههایی در زمینه کاهش تغییر مکان لرزهای دیوارهای میخکوبی شده ارائه شده است.
هادی عطاپور، محمدرضا اکبری، مهدی ترکاشوند،
جلد 10، شماره 3 - ( جلد 10 شماره 3 پاییز 1395 1395 )
چکیده
چکش اشمیت امکان اندازهگیری سریع و ارزان سختی سطح سنگ را بصورت برجا و آزمایشگاهی فراهم میآورد. این پارامتر بطور گسترده در تخمین خواص مکانیکی سنگها از جمله مقاومت فشاری تک محوره و ضریب یانگ مورد استفاده قرار میگیرد. سختی چکش اشمیت همچنین میتواند در ارزیابی کیفیت ساختاری سنگ، پیشبینی پارامترهای حفرپذیری و برشپذیری و میزان سایندگی سنگ، هوازدگی آن و تعیین مقاومت دیوارهی درزه مورد استفاده قرار گیرد. عوامل مختلفی مانند ابعاد نمونهی مورد آزمایش، زبری سطح، هوازدگی، محتوای رطوبت، نوع چکش اشمیت و روش اندازهگیری و غیره بر روی نتایج سختی اشمیت اثر میگذارند. در مقالهی حاضر بعد از مرور نتایج تحقیقهای اخیر انجام گرفته در زمینهی تاثیرات این عوامل، به بررسی آزمایشگاهی اثر عوامل رطوبت، درجهی حرارت و بارگذاری تک محوری بر روی سختی اشمیت چندین نوع سنگ سالم و نیز نمونهی بتن پرداخته شده است. نتایج حاصل نشان داد که رطوبت عموما سبب کاهش مقدار سختی اشمیت سنگ میگردد. میزان این کاهش وابسته به نوع سنگ میباشد. همچنین دما تاثیر زیادی بر روی مقدار سختی اشمیت دارد. رابطهی بین کاهش سختی با افزایش حرارت برای سنگهای مورد آزمایش، به شکل خطی بوده است. از طرفی اندازهگیری سختی نمونهی تحت بارگذاری تک محوره نشان داد که اعمال بار بر روی سنگ، سبب افزایش سختی اشمیت نمونه میشود. این امر باید در اندازهگیری برجای سختی در دیوارهی فضاهای زیرزمینی که سنگها تحت بارگذاری قرار دارند، مورد توجه قرار گیرد.
محمد عطایی، سیدهادی حسینی، رضا میکائیل،
جلد 11، شماره 1 - ( جلد 11 شماره 1 بهار1396 1396 )
چکیده
تاکنون شاخصها و روشهای مختلفی برای ارزیابی قابلیت سایندگی سنگها ارائه شده است. به طور کلی این شاخصها را میتوان به دو دسته روشهای مبتنی بر ذات سنگ و روشهای مبتنی بر ابزارهای ابتکاری تقسیمبندی نمود. روش شاخص شیمازک یکی از قویترین و پرکاربردترین روشهای ارزیابی سایندگی سنگ است. این شاخص بر مبنای اندازه دانهها، مقاومت کششی برزیلی و میزان کوارتز محتوی معادل ارائه شده است. با توجه به اینکه ارزش هر سه پارامتر فوق در شاخص شیمازک یکسان در نظر گرفته شده است، لذا در بعضی مواقع این شاخص قدرت تشخیص مناسبی را ندارد. در این تحقیق سعی شده است تا با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی دلفی (FDAHP) وزن هر یک از سه معیار فوق در سایندگی سنگ اعمال شده و بر طبق این وزنها شاخص شیمازک اصلاح شود. در مرحله بعد برای اعتبارسنجی شاخص جدید 10 نمونه سنگ ساختمانی مورد مطالعه قرار گرفته و شاخص سایندگی قدیمی و اصلاح شده آنها محاسبه شده است. سپس سرعت برش هر سنگ تبت شده و رابطه ریاضی بین سرعت برش و شاخص قدیمی و شاخص جدید به دست آمده است. نتایج نشان میدهد که شاخص سایندگی شیمازک جدید توانایی به مراتب بالاتری نسبت به شاخص قدیمی دارد.
فریبرز دهقانی، هادی شهیر، علی قنبری،
جلد 11، شماره 3 - ( جلد 11 شماره 3 پاییز 1396 1396 )
چکیده
در دیوارهای خاک مسلح ژئوسنتتیکی با عرض کم، یک دیوار پایدار پشتی در فاصلۀ کمی از رویۀ دیوار وجود دارد بهگونهایکه فضای کافی برای امتداد دادن مسلح کننده با طول کافی وجود ندارد. در اینحالت احتمال واژگونی دیوار حائل بالاخص تحت بارهای لرزهای افزایش مییابد. برای افزایش پایداری دیوار، مسلح کنندهها را میتوان به دیوار پایدار پشتی متصل کرد. روش دیگر، استفاده از رویۀ بتنی در جاریز برای تمام ارتفاع دیوار است تا فشار خاک با عملکرد مشترک مقاومت بیرونکشیدگی مسلحکنندهها و مقاومت خمشی رویۀ دیوار تحمل شود. از سؤالهای اساسی در مورد این نوع دیوارهها، میزان سهمی از فشار خاک است که بهوسیلۀ رویۀ بتنی تحمل میشود. در این تحقیق، فشار فعال لرزهای ناشی از خاکریز مسلح با عرض کم بر رویۀ صلب با استفاده از رویکرد تعادل حدی و روش قطعات افقی برآورد شده است. برای این منظور فرض شده است که سطح لغزش بحرانی بهصورت خطی از پای دیوار تا سطح پایدار پشتی امتداد یافته و سپس روی سطح پشتی تا سطح خاکریز ادامه مییابد. تأثیر پارامترهای مختلف مانند نسبت عرض به ارتفاع دیوار بررسی شده است. نتایج بهدست آمده بیانگر آن است که فشار وارد بر رویۀ در قسمتهای فوقانی دیوار طبق رابطۀ مونونوبه-اوکابه افزایش مییابد ولی در قسمتهای تحتانی، روند گراف عوض شده و مقدار فشار وارده بر دیوار کاهش مییابد تا به مقدار صفر در پای دیوار برسد. نتایج آنالیزها نشان میدهد که فشار وارده بر رویۀ دیوار با کاهش عرض خاکریز، افزایش مییابد.
هادی نیری، محمدرضا کرمی،
جلد 12، شماره 1 - ( جلد 12، شماره 1 بهار 1397 )
چکیده
شناسایی محدودههای مستعد زمینلغزش در عمران شهری و منطقهای دارای اهمیت ویژهای است. در این مقاله به پهنهبندی میزان حساسیت به زمینلغزش با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و تحلیل سلسله مراتبی اقدام شده است. این پهنهبندی و تحلیل با استفاده از شبکههای عصبی مصنوعی که قادر به شناسایی روابط پیچیده بین حرکات تودهای و هدف یعنی عوامل پهنۀ حساسیت، بهمنظور شناسایی مناطق ناپایدار صورت گرفته است. روش تحلیل سلسله مراتبی برای بهبود نمونه آموزش، در سیستم اطلاعات جغرافیایی انجامشده است. پیشپردازش با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی دادهها برای انتخاب پیکسلهای مناطق بدون لغزش و کمک به بهبود قابلیت پیشبینی روش شبکۀ عصبی که یک مدل جعبه سیاه است انجام شده است. این روش در شهرستان بیجار در شمال شرق استان کردستان که پتانسیل زیادی برای حرکات دامنهای دارد، باهدف پهنهبندی زمینلغزش بهعنوان یکی از حرکات دامنهای اعمال شد. بدینمنظور ابتدا بررسیهای کتابخانهای برای شناسایی معیارهای تأثیرگذار در این فرایند انجام گرفت بر اساس پژوهشها، متغیرهای لیتولوژی، فاصله از گسل، جهت شیب، کاربری اراضی، فاصله از رودخانه، فاصله از خطوط ارتباطی، شیب، ارتفاع و شبکه زهکش مهمترین فاکتورهای مؤثر بر زمینلغزش محسوب میشوند که در این تحقیق ارزیابی شدند. برای ارزیابی این متغیرها در شبکۀ عصبی پرسپترون با ساختار نه لایه ورودی، دولایه پنهان و نه گره در هر دولایه با میزان یادگیری01/ با دو تابع سیگموئید و خطی بهعنوان ساختار بهینه با آزمون و خطا پذیرفته شد برسی این متغیرها با استفاده از شبکه عصبی نشاندهندۀ آن است که بیش از 60 درصد از منطقه بررسی شده جزء مناطق با قابلیت زمینلغزش زیاد است. بهمنظور صحتسنجی این مدلها از دادههای مشاهدهای موجود استفادهشده که حاکی از موفقیت و کارایی هر دو تابع با اولویت اندک تابع سیگموئید است.
هادی بهادری، روح اله فرضعلی زاده،
جلد 12، شماره 3 - ( جلد 12 شمارۀ 3، پاییز 1397 )
چکیده
عامل اصلی خسارتهای وارده بر اثر زلزله به سازههایی که روی خاکهای ماسهای اشباع واقع شدهاند، پدیدۀ روانگرایی است. مسلحسازی خاک تکنیکی مؤثر در افزایش مقاومت و پایداری سازهها است. در این مقاله تأثیر افزودن پودر لاستیک به خاک ماسهای اشباع بررسی میشود. برای این منظور یک سری تستهای مدل میز لرزه 1-g ماسه مخلوط با درصدهای مختلف پودر لاستیک انجام شد. استفاده از پودر لاستیک در مسلحسازی خاکها کاربرد گستردهای دارد. ماسه فیروزکوه شمارۀ 161 و پودر لاستیک برای مخلوط قسمت مسلح و ماسه خالی برای قسمت غیرمسلح استفاده شده است. این تحقیق با چهار نسبت اختلاط (%20 و %15 ،%10 ،%5 TC=) انجام شد. نتایج نشان میدهد که دامنه شتاب پایه از عمق به سطح خاک افزایش مییابد. فشار آب حفرهای یکی از پارامترهای اساسی در تحلیل رفتار لرزهای ماسه اشباع است. روانگرایی سبب کاهش مقاومت و سختی خاک در اثر افزایش فشار آب حفرهای میشود. افزایش درصد پودر لاستیک سبب کاهش چشمگیر اضافه فشار آب حفرهای میشود. نتایج حاکی از آن است که با افزایش درصد پودر لاستیک، نسبت میرایی میانگین افزایش مییابد و همچنین با افزایش درصد پودر لاستیک بیشینه مدول برشی خاک افزایش مییابد. مسلحسازی با پودر لاستیک تغییر شکلهای ناشی از روانگرایی را کاهش میدهد.
هادی فتاحی، زهره بیات زاده فرد،
جلد 12، شماره 5 - ( ویژه مقاله های انگلیسی 1397 )
چکیده
بیشینۀ نشست سطح زمین یکی از پارامترهای مهم در عملیات حفاری مکانیزه از نوع متعادلکنندۀ فشار زمین (EPB) است که قبل از حفاری باید تعیین شود. زمانیکه مدلسازی بسیار پیچیده میشود، روشهای هوش مصنوعی بهعنوان یک راهحل استفاده میشوند. این روشها در ابتدا با استفاده از دادههای واقعی آموزش میبینند و سپس به پردازش اطلاعات ناشناخته میپردازند. در این پژوهش برای پیشبینی نشست زمین در تونلسازی مکانیزه از نوع EPB از روشهای هوش مصنوعی سیستم استنتاج تطبیقی عصبی- فازی (انفیس) و ترکیب شبکۀ عصبی مصنوعی با الگوریتم بهینهسازی مبتنی بر جغرافیای زیستی استفاده شده است. در این پژوهش دو مدل انفیس شامل انفیس- خوشهبندی کاهشی و انفیس- خوشهبندی C-means فازی استفاده شده است. برای اثبات توانایی روشهای مذکور از دادههای پروژه مترو بانکوک، تایلند استفاده شده است. در این مدلها پارامترهای عمق، فاصله تا سینه کار، سطح آب زیرزمینی، متوسط فشار پشت کاتر، متوسط نرخ نفوذ، زاویهای که درزهها با سینه کار میسازند، فشار تزریق و درصد پرشدگی تزریق بهعنوان ورودی و بیشینۀ نشست سطح زمین بهعنوان خروجی درنظر گرفته شده است. برای بررسی عملکرد مدلها از دو شاخص آماری ضریب تعیین (R2) و میانگین مربعات خطا استفاده شده است که نهایتاً انفیس- خوشهبندی کاهشی بهترین عملکرد را در بین سایر مدلها داشته است.
سید محمد علی صدرالدینی، نوید هادیانی،
جلد 13، شماره 3 - ( جلد 13، شماره 3 1398 )
چکیده
نتایج حاصل از پژوهشهای متعددی نشان داده است که در خلال وقوع یک زلزله مشخصات لرزهای حرکت زمین در فواصل نزدیک به ابعاد سازههای مهندسی طویل بهطور چشمگیری تغییر میباید. تعیین دقیق مشخصات حرکت زمین در نقاط واقع بر یال درهها بهدلیل قرارگیری تکیهگاههای سازههای طویلی مانند سدها و پلها روی آنها اهمیت خاصی در مهندسی زلزله دارد. هدف این مقاله تولید زلزلههای مصنوعی غیریکنواخت در یال درههای مثلثی با درنظرگیری اثرات توپوگرافی دره است. بهمنظور تولید زلزلههای مصنوعی غیریکنواخت از روش بازنمایش طیفی که یکی از پرکاربردترین روشهای موجود در زمینۀ تولید تاریخچههای زمانی غیریکنواخت است، استفاده میشود. در اکثر پژوهشهای موجود در ادبیات فنی توابع نبود انسجام لرزهای برای ساختگاههای مسطح ارائه شدهاند،از اینرو، نمیتوانند الگوی مناسبی برای تولید زلزلههای مصنوعی در سازههای طویلی مانند پلها و سدها که تکیهگاههای آنها درون عوارض توپوگرافی دره قرار دارند باشند. بهمنظور درنظرگیری اثرات توپوگرافی ابتدا الگوی تقویت طیفی امواج لرزهای در عارضۀ دره از طریق انجام تحلیل دینامیکی تاریخچۀ زمانی بهوسیلۀ برنامه Flac2D بهدست آمده و سپس از توابع تقویت بهدست آمده در تولید رکوردهای متغیر در یال دره استفاده میشود. مقایسۀ مشخصات رکوردهای تولید شده با توابع تقویت دره نشان میدهد روش پیشنهادی این مقاله بهطور موفقیتآمیزی قادر به تولید تحریکات غیریکنواخت تکیهگاهی در یال دره است.
هادی بهادری، امین خلیلی،
جلد 14، شماره 2 - ( تابستان 1399 1399 )
چکیده
در این پژوهش، تأثیر شکل موج و فرکانس بارگذاری روی پارامترهای دینامیکی خاکهای ماسهای خشک از قبیل مدول برشی (G) و ضریب میرایی (D) بررسی شده است. یک سری آزمایش میز لرزه 1g روی ماسه خشک فیروزکوه انجام شد. نمونههای خاک با دانسیتۀ نسبی صفر تحت سه نوع بارگذاری مستطیلی، سینوسی و مثلثی در فرکانسهای 5/.، 1، 2، 3، 5، 7 و 9 هرتز و تحت شتاب ورودی g1/0و g3/0 قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برای هر نوع بارگذاری، افزایش در فرکانس باعث افزایش در مقادیر مدول برشی و نسبت میرایی می شود. همچنین با افزایش کرنش برشی مدول برشی خاک کاهش یافته ولی نسبت میرایی افزایش مییاید. نمونههای خاک تحت بارگذاری مستطیلی بیشترین مقدار و تحت بارگذاری مثلثی کمترین مقدار مدول برشی و نسبت میرایی را از خود نشان میدهند. در حالت کلی، تأثیر شکل موج مستطیلی روی G و D بیشتر از دو شکل موج دیگر است.
دکتر هادی فتاحی، آقای یونس افشاری،
جلد 14، شماره 3 - ( پاییز1399 1399 )
چکیده
انتخاب بهترین مته در شرایط پیچیده حفاری متناظر بـا آن، یکی از مهمترین موضوعاتی است که در حوزۀ حفاری وجود دارد. زیرا با وجود اینکه قیمت مته 2 تا 3 درصد هزینههای تکمیل یک چاه را در بر میگیرد، اما بر 75 درصد هزینههای کلـی حفـاری بهطور غیرمستقیم تأثیرگذار است. در این تحقیق به مدلسازی انتخاب مته حفاری بهینه با استفاده از چاه نمودارهای (لاگ) مختلف 7 چاه نفتی موجود در منطقهای در ترکیه پرداخته شد. برای مدلسازی از روشهای دادهکاوی شامل درخت تصمیم، قوانین انجمنی، احتمال بیز، مبتنی بر تشابه و سیستم استنتاجی نروفازی تطبیقی استفاده شد. بدینترتیب که از دادههای شش چاه بهعنوان آموزش مدلها و دادههای یک چاه دیگر بهعنوان دادههای آزمون برای ارزیابی صحت و دقت مدلها استفاده شد. در نهایت نتایج مدلهای مختلف در کنار یکدیگر مقایسه و تحلیل شد. نتایج نشان داد مدل ایجاد شده بهوسیلۀ سیستم استنتاجی نروفازی تطبیقی با اختلاف معناداری از مدلهای ایجاد شده بهوسیلۀ سایر روشها کاراتر و دقیقتر است. اما بدین معنی نیست که سایر روشها کارا نیستند بلکه تحلیل نتایج نشان میدهد دیگر روشها نیز میتوانند مدلی هرچند در کیفیتی پایینتر از مدل سیستم استنتاجی نروفازی تطبیقی اما سودمند و قابل اعتماد ایجاد کنند.
دکتر محمد داربر، مهندس هادی شاکری،
جلد 15، شماره 1 - ( بهار 1400 1400 )
چکیده
شکست هیدرولیکی، یکی از مهمترین روشهای تحریک مصنوعی در سازندهایی با نفوذپذیری کم است. پارامترهای مختلفی مانند رژیم تنشها، مقاومت کششی سنگ، مدول الاستیسیته، شدت جریان تزریق، نوع سیال شکست، ویسکوزیته سیال، فشار منفذی، مشبککاری و تنش تفاضلی بر عملیات شکست هیدرولیکی تأثیر می گذارند. در بررسیهای آزمایشگاهی، رژیم تنشها و هندسه نمونه، از جمله عوامل مهم مؤثر بر شکست هیدرولیکی هستند. در این مقاله، پارامترهای مختلف عملیات شکست هیدرولیکی در 39 نمونه مکعبی سیمانی و 60 نمونه استوانهای سیمانی تحت تنشهای قائم و جانبی مختلف بررسی شده است. نتایج بررسیهای آزمایشگاهی نشان داد، در هر دو نوع هندسه بررسی شده، تحت تنش تکمحوره، با افزایش تنش قائم، ابتدا میانگین فشار شکست، افزایش و سپس کاهش مییابد. همچنین، در نمونه استوانهای تحت تنش سهمحوره، با افزایش تنش قائم، ابتدا میانگین فشار شکست افزایش یافته و سپس کاهش مییابد و در تنشهای جانبی بالاتر، روند نزولی میانگین فشار شکست سریع تر رخ میدهد.
دکتر سید نصراله افتخاری، دکتر ساسان معتقد، دکتر لطف اله عمادعلی، دکتر هادی صیادپور،
جلد 16، شماره 2 - ( تابستان 1401 )
چکیده
روابط پیشبینی حرکت زمین سهم مهمی در تغییرپذیری نتایج تحلیل خطر دارند. انتخاب روابط پیشبینی مناسب برای منطقه میتواند به پایداری و دقت نتایج تحلیل خطر زلزله منجر شود. دراین مطالعه، روابط پیشبینی مختلف با امکان استفاده برای تحلیل خطر لرزهای شهر اهواز مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتهاند. این روابط بر اساس معیارهای لگاریتم درستنمایی، فاصله اقلیدسی و معیار اطلاع انحراف در دوره تناوبهای مختلف رتبهبندی شدند. سپس با توجه به اختلاف نتایج حاصله، از روش تحلیل پوششی دادهها برای تصمیمگیری نهایی در مورد کارآمدترین روابط استفاده شده است. نتایج حاصله از میان 67 رابطه ممکن، 5 رابطه را به عنوان روابط مناسب جهت انجام تحلیل خطر لرزهای در محدوده شهر اهواز شناسایی نمود. سپس از معیار ویژه کارآیی برای تعیین وزن این روابط استفاده گردید. نتایج این مطالعه می تواند تا حدود زیادی به کاهش عدمقطعیت در فرآیند تحلیل خطر لرزهای منطقه مورد مطالعه کمک کند.
سمیه زارعی دودجی، رحیم باقری، هادی جعفری،
جلد 17، شماره 2 - ( تابستان 1402 )
چکیده
طرحهای سدسازی، از جمله طرحهای مهم مهندسی هستند که نقش انکارناپذیری در اقتصاد ملی ایفا مینمایند. علم پویایی سیستم یک ابزار مدیریتی است که قادر به شبیهسازی سیستمهای پیچیده منابع آب میباشد. این مدل در شبیهسازی منابع آب دارای قابلیتهای مختلف از قبیل افزایش سرعت در توسعه مدل، قابلیت توسعه گروهی مدل، ارتباط مؤثر با نتایج و افزایش اعتماد به مدل در اثر مشارکت کاربر میباشد. در این تحقیق مدل سیستم پویای سدهای چند منظوره متوالی کاردنه-سنا واقع در استان بوشهر شبیهسازی شده است. هدف از این مدلسازی تحقق نیازهای مختلف از سد (شرب، محیط زیست و کشاورزی صنعتی) پیش از ساخت آن و همچنین بررسی اثر ساخت سد در بالادست بر تأمین نیازهای سد پاییندست میباشد. همچنین با استفاده از این مدل میتوان تغییرات رواناب پاییندست سد در صورت احداث آن و تغییر درصدهای تأمین حجمی-زمانی سد پاییندست را تعیین نمود. مطالعه نتایج پس از محاسبه درصد سالانه و ماهانه تأمین حجمی و زمانی نیازهای مختلف و منبع تأمین آنها و همچنین در نظر گرفتن دو چاه آب شرب جهت تأمین آب شرب در ماههایی که سد قادر به تأمین آب شرب نمیباشد و حداکثر دبی خط لوله انتقال آب شرب کنونی منطقه، انجام گرفت. جهت مدلسازی 6 سناریو مدیریتی در نظر گرفته شد که در نهایت سناریو ششم به عنوان بهینهترین سناریو در نظر گرفته شد. جهت ارزیابی مدل، مقادیر شبیهسازی شده با مقادیر مشاهده شده حجم آب سد سنا مقایسه گردید. نتایج حاکی از آن است که درصد تأمین حجمی نیازهای شرب، محیط زیست و کشاورزی صنعتی سد کاردنه به ترتیب 97/66، 96/59 و 82/76 و همچنین درصد تأمین حجمی نیازهای محیط زیست و کشاورزی از سد سنا به ترتیب 100، 83/48 درصد میباشد که در محدوده قابل قبول وزارت نیرو میباشند. بر اساس این پژوهش مشخص گردید، با مدلسازی بر اساس شاخصهای ارزیابی مدل شامل درصد تأمین حجمی و درصد تأمین زمانی نیازهای مختلف، به راحتی میتوان اثر سیاستهای بهرهبرداری و مدیریتی را بر نحوه تعیین و تخصیص منابع آب مشاهده و بهینهترین تصمیم را اتخاذ نمود.
خانم فائزه سادات خندانی، آقای هادی عطاپور، آقای مصطفی یوسفی راد، آقای بهزاد خوش،
جلد 17، شماره 3 - ( پاییز 1402 )
چکیده
مواد پرکننده فضاهای زیرزمینی معدنی از انواع مصالح مهندسی است که مشخصات دانهبندی سنگدانه آنها تأثیر مستقیمی بر خواص مکانیکی و فیزیکی این مواد دارد. بر اساس بررسیهای صورت گرفته، معیار جامعی در مورد مشخصات دانهبندی سنگدانههای مواد پرکننده معادن زیرزمینی ارائه نشده است. در مقاله حاضر محدودههای اندازه دانهها و مشخصات دانهبندی سنگدانههای مورد استفاده در انواع پرکنندههای معدنی شامل پرکننده هیدرولیکی، پرکننده خمیری و پرکننده سنگی مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، منابع موجود در زمینه انواع مواد پرکننده جمعآوری شد. بر اساس دادههای جمعآوری شده، محدوده ابعادی دانهها در هر یک از پرکنندهها تعیین شد. سپس مشخصات دانهبندی هر یک از مواد پرکننده معادن از جمله میانگین قطر دانهها (D50)، ضریب یکنواختی (Cu) و ضریب انحنا (Cc) محاسبه گردید. نتایج حاصل از بررسی منحنیهای دانهبندی پرکنندههای خمیری، هیدرولیکی و سنگی نشان داد که دانهها در پرکننده سنگی، هیدرولیکی و خمیری به ترتیب دارای درشتترین تا ریزترین محدوده ابعادی میباشند. در نهایت مشخصات دانهبندی پرکننده تهیه شده از نخالههای ساختمانی به عنوان یک پرکننده جدید ارائه و با دانهبندی هر یک از پرکنندهها مقایسه شد. نتایج نشان داد منحنی دانهبندی پرکننده تهیه شده از نخاله ساختمانی در مرز بالایی محدوده ابعادی پرکننده هیدرولیکی و مرز پایینی محدوده ابعادی پرکننده سنگی قرار دارد.
سمیه زارعی دودجی، رحیم باقری، هادی جعفری،
جلد 18، شماره 1 - ( بهار 1403 )
چکیده
منابع آب زیرزمینی در کشور ایران، با توجه به کمبود منابع آب سطحی، کمبود بارش، حجم تبخیر بالا و خشکسالی٬های اخیر از اهمیت ویژه٬ای برخوردار می٬باشد. اولین گام در شناسایی و بهره٬برداری از منابع آب زیرزمینی بررسی کمی و کیفی آن می٬باشد. دشت ریزآب نیریز واقع در محدوده مطالعاتی کویر قطروئیه، دارای 17 پیزومتر می٬باشد که طی دوره آماری بیش از 12 سال سطح آب زیرزمینی آن٬ها بصورت ماهانه ثبت شده است. بررسی٬های تراز آب زیرزمینی و نقشه خطوط جریان نشان دهنده آنومالی جریان در بخش جنوب و جنوب غربی آبخوان می٬باشد که جهت جریان آب زیرزمینی را بر خلاف جهت توپوگرافی منطقه نشان می٬دهد. در این تحقیق تلاش شد بر اساس اطلاعات موجود شامل لوگ حفاری پیزومترها، اطلاعات کیفی آبخوان و اطلاعات آماربرداری سراسری علت این آنومالی مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس اطلاعات کیفی آبخوان، مقادیر هدایت الکتریکی و کلر آب زیرزمینی در جهت شیب توپوگرافی افزایش می٬یابد که نشان دهنده جریان در جهت شیب توپوگرافی است. نمودارهای کیفی پایپر، شولر و دورو نیز تأیید کننده این موضوع هستند. تراز آب زیرزمینی در چاه٬های بهره٬برداری انتخابی برای نمونه٬برداری کیفی بر اساس اطلاعات عمق آب زیرزمینی در آماربرداری سراسری نیز نشان دهنده جریان در جهت شیب توپوگرافی می٬باشند. در نهایت در لوگ حفاری پیزومترهای جنوب و جنوب غربی آبخوان یک لایه رسی با ضخامت 10 تا 30 متر مشاهده گردید. بررسی تمامی نتایج نشان می٬دهد احتمالاً آبخوان موجود در محدوده یک آبخوان دولایه بوده که جهت جریان در لایه بالایی در جهت شیب توپوگرافی و در لایه پایینی در خلاف جهت شیب توپوگرافی می٬باشد و پیزومترهای بخش جنوب و جنوب غربی در آبخوان زیرین نفوذ داشته٬اند. جهت اطمینان از فرضیه مورد نظر، انجام مطالعات ژئوفیزیک در منطقه و یا حفر چاه٬های اکتشافی پیشنهاد می٬گردد.