کاربران عمومی فقط به فهرست مقالات منتشر شده دسترسی دارند.
10 نتیجه برای موضوع مقاله:
سمیه اکبر، حجت اله رنجبر، سعید کریمی نسب، مهدی عبدالملکی،
جلد 7، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1392 )
چکیده
منطقۀ بررسی شده در جیرفت و زون آتشفشانی سهند- بزمان قرار دارد و از نظر تکتونیکی فعال است. طبق پژوهشهای قبلی و شرایط منطقه، عوامل گوناگون مؤثر بر وقوع زمینلغزش برآورد شده و اهمیت هرکدام بهطور کیفی مشخص شده است. سه محدودۀ زمینلغزش در منطقه بهشیوۀ مستقیم (کار صحرایی) و بهکمک عکسهای هوایی مشخص شده است، که یکی از آنها در نزدیکی روستای محمدآباد مسکون واقع است. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی خطر زمینلغزش در منطقه است که برای این منظور از دو روش فازی و هیبرید فازی- اوزان شاهد، استفاده شده است. نقشههای حاصل از دو روش، انطباق خوبی مخصوصاً در قسمتهای پرخطر نشان میدهند و همچنین با زمین لغزشهای موجود در منطقه مطابقت دارند. روش هیبریدی با احتیاط بیشتر و با توجه به نقاط شاهد، مناطق مستعد لغزش را معرفی میکند. در نتیجه مناطق معرفی شده، نسبت بهروش فازی مساحت کمتری اشغال میکنند. بنا بر این نقشههای حاصل از دو روش هیبریدی و فازی، بهترتیب بهعنوان حد آستانههای مینیمم و ماکزیمم خطر لغزش در منطقه مورد توجه قرار گیرند.
فریماه آیتی، سعید مهدوری،
جلد 7، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1392 )
چکیده
از چالشهای اساسی در مقابل حفر تونل، عبور تونل از مناطق با پتانسیل مچالهشوندگی شدید است و در صورت کاربرد حفاری مکانیزه، بررسی تراست مورد نیاز حفاری در این مناطق اجتنابناپذیر است. تونل انتقال آب بهشتآباد به طول 65 کیلومتر با هدف انتقال سالیانه یک میلیارد مترمکعب آب به بخش ایران مرکزی در حال بررسی است و با توجه به بررسیهای زمینشناسی، در پهنۀ نوزدهم تونل، پتانسیل مچالهشوندگی شدید است. به همین سبب در این مقاله روشهای ارزیابی تراست لازم بررسی، و مقدار نیروی محوری لازم برای نفوذ در جبهۀ کار محاسبه شده است. سپس نحوۀ شبیهسازی عددی بهمنظور ارزیابی تراست در پهنۀ مذکور، شرح داده شده و نتایج آن بررسی شده است. همچنین با استفاده از روش رامونی (2010) تراست لازم محاسبه و نتایج آن با شبیهسازی عددی مقایسه شده است. با توجه به نتایج مدلسازی عددی بهمنظور کاربرد ماشینهای حفار تمام مقطع سپردوبل در کیلومتر 31600-29030 و 34900-37490 در شرایط ژئومکانیکی بیشینۀ سه سانتیمتر و در شرایط ژئومکانیکی کمینۀ ده سانتیمتر اضافه حفاری لازم است و تصمیمگیری در ارتباط با کاربرد ماشینهای حفار تمام مقطع در کیلومتر 31600-34900 منوط به حفر گالری اکتشافی و انجام آزمایشهای تکمیلی بهمنظور تعیین پارامترهای تابع زمان سنگ است.
مرتضی کرمی، راحب باقرپور، داراب رئیسی گهرویی، لهراسب فرامرزی،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده
پروژۀ تونل انتقال آب سبزکوه، بهطول تقریبی ۱۱ کیلومتر بهمنظور انتقال 90 میلیون مترمکعب آب در سال از حوزۀ سبزکوه به سد چغاخور در استان چهارمحال و بختیاری و در حدود ۸0 کیلومتری جنوب شهرکرد در حال بررسی است. با توجه بهطول زیاد تونل و لزوم اجرای هرچه سریعتر و ایمن این طرح و با عنایت به میزان اندک تونلسازی با روشهای سنتی، استفاده از روش حفاری مکانیزه با در اولویت کار قرار گرفته است. بهعلت محدودیت دامنۀ کاربرد TBMها در شرایط پیچیده و نامطلوب زمینشناسی، انتخاب این ماشینها با بررسیهای دقیق دستگاه و شرایط محیط انجام میشود. شرایط زمینشناسی و خصوصیات ژئومکانیکی تودهسنگ از جمله مهمترین پارامترهایی است که همواره اجرای تونلها را تحتالشعاع قرار داده و میتواند در انتخاب نوع TBM مناسب، نقش بهسزایی داشته باشد. در این تحقیق با تعیین مهمترین خواص ژئومکانیکی و شرایط زمینشناسی تودهسنگ منطقۀ بررسی شده، و تفسیر نتایج حاصل از گمانههای ژئوتکنیکی، آزمایشهای آزمایشگاهی و صحرایی و تدقیق آنها با مشاهدات و برداشتهای صحرایی، تودهسنگی مسیر تونل بهوسیلۀ سه سیستم طبقهبندی مهندسی RMR، Q و GSI به سه زون ژئوتکنیکی تفکیک شد. سپس عملکرد انواع TBMهای باز، تکسپری و دوسپری برای حفاری در سنگ، بر اساس مقاومت مادهسنگ، خصوصیات کمی و کیفی درزهها، عرض نواحی برشی و گسله، سطح آب زیرزمینی و نیز شدت مچالهشوندگی تودههای سنگی در هر زون بررسی شد و در نهایت TBM دو سپری بهعنوان مناسبترین دستگاه برای حفاری تونل سبزکوه پیشنهاد شد.
رضا احمدی، نادر فتحیانپور، غلامحسین نوروزی،
جلد 9، شماره 4 - ( 10-1394 )
چکیده
رادار نفوذی زمین (GPR) روش ژئوفیزیکی غیرمخرب و با قدرت تفکیک زیاد است که از بازتاب امواج الکترومغناطیسی با فرکانس بالا برای آشکارسازی اشیاء مدفون استفاده میکند. در پژوهش حاضر این روش برای تعیین پارامترهای هندسی اهداف استوانهای مدفون نظیر انواع ساختارهای تونلی استفاده شده است. دستیابی بهچنین مقصودی براساس تعیین روابط پنهان بین پارامترهای هندسی اهداف استوانهای و پارامترهای هذلولی پاسخ GPR، با استفاده از روشهای هوشمند شبکههای عصبی مصنوعی و شناخت الگو، انجام شده است. برای این منظور پاسخ GPR مدلهای مصنوعی استوانهای شکل تولید شده با مدلسازی پیشرو به روش اختلاف محدود دوبعدی، بهعنوان الگو در الگوریتمهای شبکههای عصبی مصنوعی و تطبیق الگو استفاده شده است. ساختار شبکه عصبی استفاده شده براساس استخراج ویژگیهای متمایز و منحصر بهفرد (مقادیر ویژه و نرم مقادیر ویژه) از تصاویر GPR و تعیین تمام پارامترهای هندسی اهداف، بهطور همزمان بنا شده است. عملیات تطبیق الگو نیز با بهکارگیری دو روش شباهت مختلف همآمیخت حوزۀ فضایی و همبستگی متقابل نرمالیزه شده در حوزۀ عدد موج دوبعدی، صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان میدهد که هر دوروش هوشمند استفاده شده، قابلیت کاربرد برجا، سریع، دقیق و خودکار را برای اهداف ژئوتکنیکی واقعی دارند، هرچند درمجموع روش شبکههای عصبی نسبت به روش تطبیق الگو خطای کمتر و در نتیجه قدرت تخمین بیشتر برای پارامترهای هندسی اهداف استوانهای مدفون دارد.
علی احمدزاده، راحب باقرپور، سعید مهدوری،
جلد 10، شماره 2 - ( جلد 10 شماره 2 تابستان 1395 1395 )
چکیده
با توجه به قرارگیری بخش عمدۀ ایران در ناحیۀ خشک و بیابانی حفر تونلهای انتقال آب امری اجتنابناپذیر است. یکی از چالشهای اساسی در ساخت این تونلها ورود آب به آن در مرحلۀ ساخت و بهرهبرداری است. تونل انتقال آب چشمۀ روزیه بهطول 3200 متر بخشی از طرح انتقال آب به شهر سمنان است که در 30 کیلومتری شمال شرق سمنان ساخته شده است. بر اساس اطلاعات حاصل از گمانههای حفاری شده، تونل از نقطهنظر ژئومکانیکی به 8 پهنه تقسیم شده که در این تحقیق بعد از بررسی پارامترهای ژئومکانیکی و هیدروژئولوژیکی تونل با توجه به دبی آب ورودی به تونل در حین ساخت ضریب نفوذپذیری سنگ میزبان تونل در هر پهنه با استفاده از تحلیل برگشتی و بر اساس نتایج شبیهسازی عددی ارزیابی شده است. در ادامه برررسی پارامتری بر ضخامت زون تزریق، ضریب نفوذپذیری پوشش و زون تزریق در هر پهنه انجام شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، تأثیر تغییرات ضخامت زون تزریق بر دبی آب ورودی به تونل ناچیز است. از این رو، با فرض ضخامت 3 متر برای زون تزریق، ضریب نفوذپذیری سنگ میزبان بعد از تزریق ارزیابی شده است. تزریق سیمان میتواند نفوذپذیری سنگ میزبان را از 10 تا 1000 مرتبه بسته به نفوذپذیری اولیه سنگ کاهش دهد. دبی آب ورودی به تونل در هر پهنه با استفاده از تحلیل توأمان هیدرومکانیکی نیز محاسبه شد. نتایج تحلیل نشان داد که دبی ورودی به تونل در تحلیل توأمان 50 تا 70 درصد کمتر از تحلیل هیدرولیکی است.
هادی عطاپور، محمدرضا اکبری، مهدی ترکاشوند،
جلد 10، شماره 3 - ( جلد 10 شماره 3 پاییز 1395 1395 )
چکیده
چکش اشمیت امکان اندازهگیری سریع و ارزان سختی سطح سنگ را بصورت برجا و آزمایشگاهی فراهم میآورد. این پارامتر بطور گسترده در تخمین خواص مکانیکی سنگها از جمله مقاومت فشاری تک محوره و ضریب یانگ مورد استفاده قرار میگیرد. سختی چکش اشمیت همچنین میتواند در ارزیابی کیفیت ساختاری سنگ، پیشبینی پارامترهای حفرپذیری و برشپذیری و میزان سایندگی سنگ، هوازدگی آن و تعیین مقاومت دیوارهی درزه مورد استفاده قرار گیرد. عوامل مختلفی مانند ابعاد نمونهی مورد آزمایش، زبری سطح، هوازدگی، محتوای رطوبت، نوع چکش اشمیت و روش اندازهگیری و غیره بر روی نتایج سختی اشمیت اثر میگذارند. در مقالهی حاضر بعد از مرور نتایج تحقیقهای اخیر انجام گرفته در زمینهی تاثیرات این عوامل، به بررسی آزمایشگاهی اثر عوامل رطوبت، درجهی حرارت و بارگذاری تک محوری بر روی سختی اشمیت چندین نوع سنگ سالم و نیز نمونهی بتن پرداخته شده است. نتایج حاصل نشان داد که رطوبت عموما سبب کاهش مقدار سختی اشمیت سنگ میگردد. میزان این کاهش وابسته به نوع سنگ میباشد. همچنین دما تاثیر زیادی بر روی مقدار سختی اشمیت دارد. رابطهی بین کاهش سختی با افزایش حرارت برای سنگهای مورد آزمایش، به شکل خطی بوده است. از طرفی اندازهگیری سختی نمونهی تحت بارگذاری تک محوره نشان داد که اعمال بار بر روی سنگ، سبب افزایش سختی اشمیت نمونه میشود. این امر باید در اندازهگیری برجای سختی در دیوارهی فضاهای زیرزمینی که سنگها تحت بارگذاری قرار دارند، مورد توجه قرار گیرد.
محمد عطایی، سیدهادی حسینی، رضا میکائیل،
جلد 11، شماره 1 - ( جلد 11 شماره 1 بهار1396 1396 )
چکیده
تاکنون شاخصها و روشهای مختلفی برای ارزیابی قابلیت سایندگی سنگها ارائه شده است. به طور کلی این شاخصها را میتوان به دو دسته روشهای مبتنی بر ذات سنگ و روشهای مبتنی بر ابزارهای ابتکاری تقسیمبندی نمود. روش شاخص شیمازک یکی از قویترین و پرکاربردترین روشهای ارزیابی سایندگی سنگ است. این شاخص بر مبنای اندازه دانهها، مقاومت کششی برزیلی و میزان کوارتز محتوی معادل ارائه شده است. با توجه به اینکه ارزش هر سه پارامتر فوق در شاخص شیمازک یکسان در نظر گرفته شده است، لذا در بعضی مواقع این شاخص قدرت تشخیص مناسبی را ندارد. در این تحقیق سعی شده است تا با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی دلفی (FDAHP) وزن هر یک از سه معیار فوق در سایندگی سنگ اعمال شده و بر طبق این وزنها شاخص شیمازک اصلاح شود. در مرحله بعد برای اعتبارسنجی شاخص جدید 10 نمونه سنگ ساختمانی مورد مطالعه قرار گرفته و شاخص سایندگی قدیمی و اصلاح شده آنها محاسبه شده است. سپس سرعت برش هر سنگ تبت شده و رابطه ریاضی بین سرعت برش و شاخص قدیمی و شاخص جدید به دست آمده است. نتایج نشان میدهد که شاخص سایندگی شیمازک جدید توانایی به مراتب بالاتری نسبت به شاخص قدیمی دارد.
دکتر محمود بهنیا، مهندس جواد توکلی، دکتر مسعود چراغی،
جلد 12، شماره 2 - ( جلد 12 شمارۀ 2، تابستان 1397 1397 )
چکیده
در مدلسازی عددی با استفاده از روش المان مجزا، چگونگی ایجاد ناپیوستگیها در مدل تأثیر زیادی بر نتایج نهایی مدلسازی دارد. در نرمافزار3DEC امکان ایجاد دسته درزهها به چهار حالت منظم و مداوم، منظم و غیرمداوم، نامنظم و مداوم و نامنظم و غیرمداوم وجود دارد. از طرفی بهدلیل تأثیر عمده ابعاد بلوکها بر رفتار تودۀ سنگ و پارامترهای مقاومتی و تغییرشکلپذیری آن، اینکه از چهار حالت موجود کدام مناسبتر است و بیانکنندۀ شرایط واقعی تودۀ سنگ است نکتۀ مهمی است که باید به آن توجه شود. در این پژوهش از دیدگاه کمی موجود برای محاسبه شاخص مقاومت زمینشناسی (GSI) که کای و همکاران ارائه کردهاند و در آن ابعاد بلوکها بهعنوان پارامتری اثرگذار مورد نیاز است بهمنظور تعیین مناسبترین حالت برای ایجاد درزهها در مدل عددی بهره گرفته شده است. در همین راستا با استفاده از مشخصات سیستم ناپیوستگیهای تکیهگاه چپ سد بختیاری و طبقهبندی GSI تودۀ سنگ این ناحیه، مناسبترین روش ایجاد دسته درزهها در یک مدل عددی با توجه به فاصلهداری و تداوم آنها بهگونهای که ابعاد بلوکهای تولید شده تطابق زیادی با ابعاد بلوکها در واقعیت داشته باشد پیشنهاد شده است.
دکتر سعید مهدوی، خانم مهرنوش حقیقت، دکتر مریم مختاری،
جلد 14، شماره 1 - ( بهار 1399 1399 )
چکیده
مدول تغییرشکلپذیری تودۀ سنگ یکی از پارامترهای اساسی در طراحی سدهای بتنی قوسی که میتواند بهطور مستقیم با استفاده از آزمونهای برجا یا بهصورت غیرمستقیم از روابط تجربی برآورد شود. برای ارزیابی مدول تغییرشکلپذیری تودهسنگ در کولههای سد بهشتآباد که بخش مهمی از پروژه انتقال آب به فلات مرکزی ایران است، از آزمایش بارگذاری صفحهای استفاده شده است. در این تحقیق ابتدا روشهای برآورد مدول تغییرشکلپذیری بررسی و بعد از توصیف ژئوتکنیکی ساختگاه سد، مدول تغییرشکلپذیری تکیهگاه سد با بهرهگیری از روشهای تجربی و تحلیلی برآورد شده است. روشهای تجربی در سه رده دستهبندی شدند و مشخص شد مدول برآورد شده بهوسیلۀ روشهای تجربی که از نتایج طبقهبندی مهندسی و پارامترهای سنگ بکر بهطور همزمان استفاده میکنند، به مدول ارزیابی شده بهوسیلۀ آزمون بارگذاری صفحهای نزدیکتر است. تطابق نداشتن شرایط مرزی فرض شده در روشهای تحلیلی با روش اجرا منجر به افزایش ناگهانی مدول تغییر شکل محاسبه شده بر مبنای آزمون بارگذاری صفحهای با افزایش عمق میشود. از اینرو، بهمنظور بررسی تأثیر شرایط مرزی موجود بر مدول تغییرشکلپذیری، نتایج آزمون بارگذاری صفحهای با استفاده از شبیهسازی عددی سهبعدی و تحلیل برگشتی بررسی شد. بر اساس نتایج تحلیل عددی، توده سنگ همگن است و توزیع تنش حاصل از صفحات بارگذاری با آنچه با استاندارد ASTM D4394 ارزیابی میشود از صفر تا 90 درصد تفاوت دارد که میزان تفاوت با فاصله گرفتن از صفحات بارگذاری افزایش پیدا میکند.
آقای مازیار حسینی، دکتر مجید طارمی، آقای مهدی سعیدی، آقای وحید سلیمانی، آقای مهدی سلطانی،
جلد 14، شماره 4 - ( زمستان 1399 1399 )
چکیده
توسعۀ شهری در کلانشهر تهران باعث شده که برای ساخت سازههای بلند، بزرگراهها، تونلها و سایر تأسیسات شهری، حفاریهایی با عمق و حجم زیاد انجام گیرد. آبرفتهای شرق تهران (سری A)، نهشتههای درشتدانه، همگن و سیمانته هستند. در این پژوهش تأثیر درجۀ سیمانتاسیون بر پارامترهای مقاومتی و سرعت موج برشی خاک بر اساس پژوهشهای انجام شده در بزرگراه شرق تهران انجام شده است. بهمنظور تعیین خصوصیات ژئوتکنیکی و سرعت موج برشی خاک، از آزمونهای برجا همانند بارگذاری صفحه، برش برجا، پرسیومتری و لرزهای درونگمانهای، برداشتهای صحرایی و آزمونهای آزمایشگاهی استفاده شده است. همچنین تجزیۀ شیمیایی برای شناسایی نوع کانیها و جنس مواد سیمانته انجام شده است. نتایج آزمایشها نشان داد که سیمانتاسیون این آبرفتها متوسط تا زیاد است و جنس مواد سیمانی در این خاکها عموما کربناتی و بهویژه کلسیتی است. جمعبندی نتایج نشان داد که با افزایش درجۀ سیمانتاسیون، مدول تغییر شکل حدود 25 درصد، چسبندگی حدود 55 درصد و سرعت موج برشی حدود 30 درصد افزایش مییابد. افزایشها این پارامترها با عمق رابطۀ مستقیم دارد. این در حالی است که درجۀ سیمانتاسیون تأثیری قابل توجهی روی زاویۀ اصطکاک داخلی خاک ندارد.