4 نتیجه برای اتساع
جلد 4، شماره 2 - ( 12-1389 )
چکیده
ساختگاه سد البرز از سنگهای مارنی و ماسه سنگی تشکیل شده است. با توجه به این نکته که طرح ارائه شده برای پردۀ آببند در سنگهای مارنی (نسبتاً نرم با خصوصیات پلاستیکی) نسبت به سنگهای سخت و شکننده حداقل از نظر فاصلههای گمانهها (شعاع تأثیر دوغاب)، فشار تزریق (باربری و مقاومت سنگ) و حتی ترکیب و غلظت دوغاب متفاوت هستند، در این مقاله با تأکید بر دو پارامتر مهم نفوذپذیری و خورند سیمان به ارزیابی طرح تزریق پردۀ آببند سد البرز پرداخته شده است. بررسی نتایج خورند سیمان حاکی از فاصلۀ زیاد گمانههای اولیه و عدم ارتباط مناسب بین گمانههای اولیه و ثانویه است. همچنین بررسی نتایج تزریق در گمانههای سری پنجم و ششم نشان میدهد که بعضی از گمانههای سری ششم تا سطح آببندی اجرا نشدهاند. با بررسی نمودارهای نرخ خورند- زمان- فشار و خورند- زمان در تکیهگاه راست سد، میتوان به این نتیجه رسید که فشارهای تزریق متناسب با سنگهای مارنی و نفوذناپذیر پی اعمال نگردیده است و باعث شده پدیدههایی نامطلوب، از قبیل باز و بسته شدن درزهها1 و شکست هیدرولیکی2 با فراوانی زیاد، خورندسیمان در این بخش از ساختگاه را به طرز چشمگیری افزایش دهند. شایـان ذکر است کـه نتایج گمانههای کنترلی در تکیهگاه سمت راست بیانگر آن است که آببندی در این محدوده تا حد قابل قبولی فراهم شده است.
مصطفی مرادی، امیر حمیدی، غلامحسین توکلی مهرجردی،
جلد 10، شماره 4 - ( 12-1395 )
چکیده
در این تحقیق از آزمایشهای برش سهمحوری زهکشی شده برای بررسی رفتار تنش-کرنش و تغییر حجم خاک ماسهای رسدار مسلح شده با الیاف پلی پروپیلن استفاده شد. تأثیر پارامترهایی مانند درصد الیاف (صفر، 5/0 و 0/1 درصد)، درصد رس (صفر، 10 و20 درصد)، تراکم نسبی (50 و90 درصد) و فشار همه جانبه (100، 200 و 300 کیلوپاسکال) بررسی شدند. نتایج آزمایشها نشان داد که مقاومت برشی خاک ماسهای همواره بیشتر از مقاومت برشی ماسه رسدار است. بهعبارت دیگر افزودن رس موجب کاهش مقاومت خاک ماسهای میشود. همچنین اضافه شدن رس، رفتار تغییر حجم نمونهها را از اتساعی به انقباشی تغییر میدهد. افزودن الیاف نیز موجب ازدیاد مقاومت در نمونههای ماسهای و ماسه رسدار شده و میزان شکلپذیری نمونه را افزایش میدهد.
دکتر غلامحسین توکلی مهرجردی، مهندس فریبا مترجمی،
جلد 12، شماره 2 - ( 5-1397 )
چکیده
ارزیابی پارامترهای مقاومت برشی خاک در پروژههای عمرانی و مباحث پایداری از دیرباز بسیار حائز اهمیت بوده است. در این پژوهش، بهمنظور بررسی تأثیر اندازۀ دانههای مصالح درشتدانه بر پارامترهای مقاومت برشی و رفتار اتساعی خاک، تعدادی آزمایش برش مستقیم بزرگ مقیاس در حالت خشک انجام گرفته است. متغیرهای این پژوهش شامل سه نوع خاک درشتدانه بد دانهبندی شده با میانگین قطر ذرات 3، 6 و 12 میلیمتر، دو دانسیته نسبی 50 و 70 درصد و سربارهای قائم 100، 200 و 300 کیلوپاسکال بوده است. نتایج نشان میدهد که با افزایش اندازۀ دانههای خاک و دانسیته نسبی بهدلیل افزایش قفل و بست بین دانهها، تمایل به اتساع بیشتر شده و مقاومت برشی حداکثر نیز افزایش یافته است. بهعبارت دیگر، مقاومت برشی نمونهها با قطر میانگین 6 و 12 میلیمتر نسبت به نمونه با قطر میانگین 3 میلیمتر بهترتیب حدود 5 و 24 درصد افزایش داشته است. همچنین افزایش اندازۀ دانههای خاک موجب افزایش نسبت مقاومت برشی ماندگار به مقاومت برشی حداکثر شده و خاک به افت مقاومتی کمتری دچار شده است، به موازات آن زاویۀ اصطکاک داخلی، حداکثر زاویۀ اتساع و زاویۀ اصطکاک در حجم ثابت، افزایش یافته است.
وحید یوسف پور، امیر حمیدی، علی قنبری،
جلد 13، شماره 5 - ( 10-1398 )
چکیده
خاکهای ماسهای بهصورت تمیز و خالص نیست و اغلب مقادیر مختلفی ریزدانه از جمله سیلت و رس دارد، وجود مقادیر مختلفی از ریزدانهها در خاک ماسهای باعث ایجاد تغییراتی در پارامترهای مقاومتی و اتساع این نوع خاکها میشود. بولتون [1] آزمایشهای مختلفی را روی خاک ماسهای انجام داد و بین پارامترهای مقاومتی خاک، ارتباطی ایجاد کرد. در این مقاله با استفاده از دستگاه برش مستقیم کوچک مقیاس، رفتار مقاومتی و اتساع خاک ماسهای دارای رس و سیلت بررسی شده است و فرم جدیدی از رابطۀ بولتون ارائه شده است. در مجموع تعداد 96 تست برش مستقیم کوچک مقیاس (30×100×100) انجام شد. ماسه بابلسر، سیلت رودخانه کرج و همچنین رس کائولن در این پژوهش استفاده شد. نمونهها بهصورت جداگانه با درصد رس و سیلت صفر، ۱۰، ۲۰ و ۳۰ درصد ساخته شده و در تراکمهای ۷۰، ۸۰، ۹۰ و ۱۰۰ درصد کوبیده شدند و تحت ۳ سربار 90، 120 و 150 کیلوپاسکال آزمایش شدند. (خرد شدن ذرات اتفاق نمیافتد). در این آزمایشها تغییرات مقاومت برشی، زاویۀ اصطکاک حداکثر، زاویۀ اصطکاک حجم ثابت، چسبندگی و همچنین تغییرات زاویۀ اتساع بر اثر افزایش درصد رس و سیلت در نمونهها بررسی شد. همچنین تأثیر نوع ریزدانه سیلتی و رسی بر رفتار خاک ماسهای نیز بررسی شد. نتایج نشاندهندۀ کاهش مقاومت برشی، زاویۀ اتساع و زاویۀ اصطکاک حداکثر و همچنین افزایش چسبندگی نمونهها بر اثر افزایش درصد رس و افزایش مقاومت برشی، زاویۀ اتساع و زاویۀ اصطکاک حداکثر بر اثر افزایش درصد سیلت در نمونهها بودند.