3 نتیجه برای سایندگی
حسین میرمحرابی، محمد غفوری، غلامرضا لشکری پور،
جلد 9، شماره 3 - ( 7-1394 )
چکیده
یاز چالشهای حفاری مکانیزه، سایش زیاد و پیشبینی نشده ابزار برش در برخی پروژههای احداث تونل است. این مسئله علاوه بر افزایش هزینه، زمان حفاری را هم از طریق نیاز بیشتر به تعمیر و نگهداری اجزای ماشین، افزایش میدهد. بهمنظور دستیابی به دید مناسبی از رابطۀ بین پارامترهای اپراتوری ماشین حفار با پدیدۀ مورد نظر، دستگاه آزمایشگاهی جدیدی در آزمایشگاه زمینشناسی مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد طراحی و ساخته شده است. در این مقاله نتیجۀ حاصل از آزمایش نمونههای سیلیسی بهعنوان نمونههای با سختی زیاد و فراوان در طبیعت با دستگاه مذکور ارائه شده است. برای این منظور 36 آزمایش با مقادیر متغیر سربار و سرعت چرخش در زمانهای متفاوت روی ماسۀ درشت سیلیسی انجام شد. نتایج حاصل نشان میدهد که بین استهلاک سایشی ابزار برشی و زمان، فشار سربار و سرعت چرخش، رابطۀ مستقیم وجود دارد بهگونهایکه این رابطۀ مستقیم، در مورد تأثیر سربار و سرعت چرخش خطی، و در مورد تأثیر زمان لگاریتمی است.
محمد عطایی، سیدهادی حسینی، رضا میکائیل،
جلد 11، شماره 1 - ( 3-1396 )
چکیده
تاکنون شاخصها و روشهای مختلفی برای ارزیابی قابلیت سایندگی سنگها ارائه شده است. به طور کلی این شاخصها را میتوان به دو دسته روشهای مبتنی بر ذات سنگ و روشهای مبتنی بر ابزارهای ابتکاری تقسیمبندی نمود. روش شاخص شیمازک یکی از قویترین و پرکاربردترین روشهای ارزیابی سایندگی سنگ است. این شاخص بر مبنای اندازه دانهها، مقاومت کششی برزیلی و میزان کوارتز محتوی معادل ارائه شده است. با توجه به اینکه ارزش هر سه پارامتر فوق در شاخص شیمازک یکسان در نظر گرفته شده است، لذا در بعضی مواقع این شاخص قدرت تشخیص مناسبی را ندارد. در این تحقیق سعی شده است تا با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی دلفی (FDAHP) وزن هر یک از سه معیار فوق در سایندگی سنگ اعمال شده و بر طبق این وزنها شاخص شیمازک اصلاح شود. در مرحله بعد برای اعتبارسنجی شاخص جدید 10 نمونه سنگ ساختمانی مورد مطالعه قرار گرفته و شاخص سایندگی قدیمی و اصلاح شده آنها محاسبه شده است. سپس سرعت برش هر سنگ تبت شده و رابطه ریاضی بین سرعت برش و شاخص قدیمی و شاخص جدید به دست آمده است. نتایج نشان میدهد که شاخص سایندگی شیمازک جدید توانایی به مراتب بالاتری نسبت به شاخص قدیمی دارد.
دکتر امیر حسن رضایی فرعی، آقای مسعود مصطفایی، آقای سید کاظم رضوی،
جلد 13، شماره 4 - ( 10-1398 )
چکیده
حفر تونلهای طویل غالباً بهصورت مکانیزه و با ماشین حفاری تونل TBM انجام میشود. یکی از عوامل مهم در حفاری این تونلها اثر سایندگی خاک و سنگدانهها بر ابزارهای برشی و سایر بخشهای دستگاه حفار تونل است که باعث کاهش چشمگیری در راندمان حفاری پروژه میشود. محققان عوامل مختلفی که باعث ایجاد سایش در ابزار حفاری میشوند را بررسی کردهاند. در تحقیق حاضر 32 نمونه از سنگدانههای مسیر تونل خط دو مترو تبریز انتخاب شده و میزان سایندگی و شکنندگی این سنگدانهها برای بخشهای مختلف مسیر تعیین شده است. همچنین از بین مهمترین عوامل مؤثر، تأثیر پارامترهای وجود و میزان آب، جنس، اندازه و شکل سنگدانهها، نوع و میزان فوم حفاری بر میزان ضریب سایندگی و شکنندگی سنگدانههای مسیر بررسی شده، قرار گرفته است. بدینمنظور نیز حدود 130 نمونه از سنگدانهها شامل 20 نمونه برای بررسی تأثیر وجود و میزان آب، 15 نمونه برای جنس، 20 نمونه برای اندازۀ دانهها، 30 نمونه برای شکل و 42 نمونه برای تأثیر نوع و میزان فوم مصرفی تهیه شده است. روشهای زیادی برای آزمایش سایندگی خاک و خرده سنگها در بخشهای حفاری بهوسیلۀ محققان ارایه شده است که یکی از معتبرترین و متداولترین این آزمایشها آزمون LCPC است. بر اساس نتایج حاصل برای بررسی تأثیر میزان آب بر سایندگی، روی سه جنس آندزیت، ماسه سنگ و کنگلومرای مسیر از حالت خشک تا وجود آب به میزان 30% وزنی نمونه آزمایش انجام شده است که در دو جنس ماسه سنگ و کنگلومرا با افزایش میزان آب سایندگی بیشتر شده ولی در آندزیت از 20% به بعد کاهش سایندگی مشاهده میشود، میزان ضریب شکنندگی نیز در کل با افزایش میزان آب کاهش مییابد. از لحاظ سنگشناسی بیشترین تأثیر بر سایندگی را کنگلومرا داشته و از نظر شکنندگی هم آندزیت شکنندهترین است. در تأثیر اندازۀ دانهها، با افزایش اندازۀ دانهها سایش زیادتر و شکنندگی کمتر میشود. تأثیر فوم بر سایندگی به این صورت است که تا حد خیسشدگی سایندگی کاهش یافته و بیشتر از آن باعث افزایش سایندگی میشود. از بین فومهای مختلف آزمایششده نیز فوم شیمی بتن دارای حداقل سایندگی است.