11 نتیجه برای فازی
سمیه اکبر، حجت اله رنجبر، سعید کریمی نسب، مهدی عبدالملکی،
جلد 7، شماره 1 - ( 3-1392 )
چکیده
منطقۀ بررسی شده در جیرفت و زون آتشفشانی سهند- بزمان قرار دارد و از نظر تکتونیکی فعال است. طبق پژوهشهای قبلی و شرایط منطقه، عوامل گوناگون مؤثر بر وقوع زمینلغزش برآورد شده و اهمیت هرکدام بهطور کیفی مشخص شده است. سه محدودۀ زمینلغزش در منطقه بهشیوۀ مستقیم (کار صحرایی) و بهکمک عکسهای هوایی مشخص شده است، که یکی از آنها در نزدیکی روستای محمدآباد مسکون واقع است. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی خطر زمینلغزش در منطقه است که برای این منظور از دو روش فازی و هیبرید فازی- اوزان شاهد، استفاده شده است. نقشههای حاصل از دو روش، انطباق خوبی مخصوصاً در قسمتهای پرخطر نشان میدهند و همچنین با زمین لغزشهای موجود در منطقه مطابقت دارند. روش هیبریدی با احتیاط بیشتر و با توجه به نقاط شاهد، مناطق مستعد لغزش را معرفی میکند. در نتیجه مناطق معرفی شده، نسبت بهروش فازی مساحت کمتری اشغال میکنند. بنا بر این نقشههای حاصل از دو روش هیبریدی و فازی، بهترتیب بهعنوان حد آستانههای مینیمم و ماکزیمم خطر لغزش در منطقه مورد توجه قرار گیرند.
سید محمود فاطمی عقدا، وحید باقری، محمدرضا مهدویفر،
جلد 7، شماره 1 - ( 3-1392 )
چکیده
در این پژوهش یکی از روشهای جدید پهنهبندی خطر زمینلغزشهای ناشی از زلزله (مدل ناحیهای جامع زمین لغزشهای ناشی از زلزله یا مدل کمل1) برای پیشبینی این نوع از زمینلغزشها و ارزیابی آن با روش مهدویفر بررسی شده است. بدین منظور محدودۀ تحت تأثیر زلزلۀ سرعین (سال 1375) برای منطقۀ الگو انتخاب شده است. در این روش که محاسبه با واژهها2 نامیده میشود، سیستمهای منطق فازی بهکار گرفته شده است. محاسبه با واژهها روشی برای پیشرفت مدلسازی خطر زمینلغزشهای ناشی از زلزله در مقیاس منطقهای فراهم میکند که در واقع روشی حدفاصل برای تبدیل و استفاده از زبان گفتاری انسان بهجای اعداد در محاسبات و استدلال است. ابتدا اطلاعات لازم شامل فاصلۀ بههم ریختگی، ردۀ زمین، رطوبت، شدت زلزله، زاویۀ شیب، ارتفاع دامنه، عمق خاک، ناهمواری دامنه و پوشش گیاهی با استفاده از عکسهای هوایی، تصاویر ماهوارهای3، سنجش از دور (RS)، نقشههای موجود و بازدیدهای محلی از منطقۀ بررسی شده، جمعآوری شده است. این دادهها با استفاده از سامانۀ اطلاعات جغرافیایی، رقومی و وزندهی شدهاند و با استفاده از برنامۀ کمل، میزان خطر و تراکم زمینلغزشهای ناشی از زلزله محاسبه شده است و سپس مقایسۀ زمینلغزشهای پیشبینی شده با استفاده از روش مذکور و زمینلغزشهای رخداده ناشی از زلزلۀ سرعین انجام گرفته است. در نهایت برای ارزیابی روش مذکور در پیشبینی
سید محمود فاطمی عقدا، وحید باقری، محمدرضا مهدویفر،
جلد 8، شماره 3 - ( 7-1393 )
چکیده
در این مقاله یکی از روشهای جدید پهنه بندی خطر زمین لغزشهای ناشی از زلزله(CAMEL) برای پیش بینی این نوع از زمین لغزشها مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور محدوده تحت تاثیر زلزله سرعین (سال 1375) جهت منطقه الگو انتخاب شده است. در این روش که روش محاسبه با واژهها (Computing with words ) نامیده میشود، سیستمهای منطق فازی بکار گرفته شده است. محاسبه با واژهها روشی برای پیشرفت مدل سازی خطر زمین لغزشهای ناشی از زلزله در مقیاس منطقه ای فراهم میکند، که در واقع روشی حد فاصل برای تبدیل و استفاده از زبان گفتاری انسان به جای اعداد در محاسبات و استدلال است. ابتدا اطلاعات لازم شامل فاصله به هم ریختگی، رده زمین، رطوبت، شدت زلزله، زاویه شیب، ارتفاع دامنه، عمق خاک، ناهمواری دامنه و پوشش گیاهی با استفاده از عکسهای هوایی، تصاویر ماهواره ای LANDSAT، سنجش از دور(RS)، نقشه های موجود و بازدیدهای محلی از منطقه مورد مطالعه جمع آوری شده است. این دادهها با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی رقومی و وزن دهی شدهاند و سپس با استفاده از برنامه CAMEL، میزان خطر و تراکم زمین لغزشهای ناشی از زلزله محاسبه گردیده است CAMEL چارچوب جامعی را برای مدل سازی همه انواع زمین لغزشهای ناشی از زلزله با به کار گیری سامانه اطلاعات جغرافیائی فراهم میکند. در نهایت مقایسه زمین لغزشهای پیش بینی شده با استفاده از روش مذکور و زمین لغزشهای رخ داده ناشی از زلزله سرعین انجام گرفته است.
علیرضا یاراحمدی، سلیمان کاک ممی، جواد غلام نژاد، محمد تقی صادقی، مجید مبینی،
جلد 8، شماره 3 - ( 7-1393 )
چکیده
اندازه¬گیری درجای هندسه ناپیوستگی¬ها در توده¬های سنگی به روش دستی، غالباً کند و پرهزینه می¬باشد. همچنین در بسیاری از موارد، قسمت بزرگی از رخنمون سنگ دور از دسترس بوده و برداشت آن خطرناک است. بنابراین دستیابی به روشی سریع و ایمن جهت بدست آوردن پارامترهای هندسی ناپیوستگی¬ها ضرورت دارد. برای این منظور، تکنیک¬های توسعه یافته در حوزه پردازش تصاویر دیجیتال بسیار کارآمد و مفید می¬باشند. در این مطالعه، یک روش خودکار برای تعیین هندسه ناپیوستگی-ها با استفاده از تصاویر دیجیتالی بدست آمده از رخنمون توده سنگ، ارائه می¬شود. از مزایای این روش نسبت به روش¬های دستی می¬توان به ایمن بودن، کم هزینه بودن، کم وقت¬گیر بودن، داشتن توانایی برداشت تمامی درزه¬ها، رخ دادن خطای کمتر و حذف خطای انسانی در بدست آوردن داده¬ها اشاره کرد. در طی پیاده¬سازی مراحل سیستم آنالیز خودکار هندسه ناپیوستگی¬ها، ابتدا فیلترهای متنوعی بر روی تصاویر دیجیتالی بمنظور حذف نویز و بهبود تصاویر اعمال می¬شود. سپس با توجه به میزان اختلاف سطح خاکستری ناپیوستگی¬ها با زمینه رخساره، ناپیوستگی¬های موجود در رخساره سنگ توسط آشکارساز کنی، آشکارسازی می-شوند. در ادامه از تبدیل هاف برای توصیف ناپیوستگی¬ها بر حسب مختصات قطبی استفاده می¬شود. در مرحله بعد با استفاده از روش¬های فازی، تعداد و مرکز دسته درزه¬ها و اعضای هر دسته درزه به صورت خودکار مشخص می¬شود. در نتیجه پیاده¬سازی این الگوریتم برخی از مشخصه¬های هندسه ناپیوستگی¬ها نظیر زاویه اثر، فاصله¬داری، چگالی درزه¬داری و تداوم ناپیوستگی¬ها بدست آمده و شاخص کیفیت سنگ (RQD)، در هر راستای دلخواه بدست می¬آید. این روش می¬تواند به عنوان تکنیکی برای برداشت منظم درزه¬ها و ساخت یک پایگاه بزرگ و دائمی برای تعیین خصوصیات هندسی توده¬های سنگی به شمار رود.
سلمان سوری، سیامک بهاروند،
جلد 9، شماره 4 - ( 10-1394 )
چکیده
یکی از انواع فرآیندهای دامنهای که هرساله در برخی نقاط جهان و ایران رخ داده و باعث خسارتهای جانی و مالی فراوانی میشود، پدیدۀ زمین لغزش است. بهمنظور بررسی پایداری دامنهها در حوضۀ کاکاشرف ابتدا با استفاده از عکسهای هوایی و بازدیدهای میدانی نقاط لغزشی شناسایی شده و متعاقب آن نقشه پراکنش زمین لغزش حوضه تهیه شده است. با تلفیق نقشۀ عوامل مؤثر بر لغزش با نقشه پراکنش زمینلغزشها، تأثیر هر یک از این عوامل از جمله شیب، جهت شیب، ارتفاع، لیتولوژی، کاربری اراضی، فاصله از جاده و آبراهه در محیط نرمافزار Arc GIS سنجیده شده است. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی این عوامل اولویتبندی شدند. در این تحقیق از روش منطق فازی و تراکم سطح بهمنظور پهنهبندی خطر زمینلغزش در حوضۀ کاکاشرف استفاده شده است. برای ارزیابی و طبقهبندی نتایج خروجی مدلهای استفاده شده در برآورد خطر لغزش منطقه از شاخص احتمال تجربی استفاده شده است، نتایج بهدست آمده نشان میدهد که مدل منطق فازی، روش کارآمدتری نسبت به مدل تراکم سطح استفاده شده برای تهیۀ نقشه خطر لغزشهای حوضۀ کاکاشرف است.
هادی فتاحی، زهره بیات زاده فرد،
جلد 12، شماره 5 - ( 10-1397 )
چکیده
بیشینۀ نشست سطح زمین یکی از پارامترهای مهم در عملیات حفاری مکانیزه از نوع متعادلکنندۀ فشار زمین (EPB) است که قبل از حفاری باید تعیین شود. زمانیکه مدلسازی بسیار پیچیده میشود، روشهای هوش مصنوعی بهعنوان یک راهحل استفاده میشوند. این روشها در ابتدا با استفاده از دادههای واقعی آموزش میبینند و سپس به پردازش اطلاعات ناشناخته میپردازند. در این پژوهش برای پیشبینی نشست زمین در تونلسازی مکانیزه از نوع EPB از روشهای هوش مصنوعی سیستم استنتاج تطبیقی عصبی- فازی (انفیس) و ترکیب شبکۀ عصبی مصنوعی با الگوریتم بهینهسازی مبتنی بر جغرافیای زیستی استفاده شده است. در این پژوهش دو مدل انفیس شامل انفیس- خوشهبندی کاهشی و انفیس- خوشهبندی C-means فازی استفاده شده است. برای اثبات توانایی روشهای مذکور از دادههای پروژه مترو بانکوک، تایلند استفاده شده است. در این مدلها پارامترهای عمق، فاصله تا سینه کار، سطح آب زیرزمینی، متوسط فشار پشت کاتر، متوسط نرخ نفوذ، زاویهای که درزهها با سینه کار میسازند، فشار تزریق و درصد پرشدگی تزریق بهعنوان ورودی و بیشینۀ نشست سطح زمین بهعنوان خروجی درنظر گرفته شده است. برای بررسی عملکرد مدلها از دو شاخص آماری ضریب تعیین (R2) و میانگین مربعات خطا استفاده شده است که نهایتاً انفیس- خوشهبندی کاهشی بهترین عملکرد را در بین سایر مدلها داشته است.
بختیار فیضی زاده، میثم سطانی،
جلد 14، شماره 2 - ( 6-1399 )
چکیده
هدف اصلی این تحقیق، تولید نقشههای حساسیت زمینلغزش برای محدودۀ قطعۀ 5 راهآهن اردبیل ـ میانه و تأثیر آن بر شریانهای حیاتی و ثانیاً تجزیه و تحلیل مهمترین عوامل تأثیرگذار در افزایش خطر زمینلغزش است. در این پژوهش از سه روش منطق فازی، مثلث سلسله مراتبی فولر و تحلیل سلسله مراتبی فازی (F-AHP) استفاده شده است. روشهای مذکور از روشهای تحلیل تصمیمگیری چندمعیاره بهمنظور ارزیابی علمی نواحی مستعد زمینلغزش در محدودۀ قطعۀ 5 راهآهن اردبیل ـ میانه است. برای انجام تحقیق معیارهای اصلی در قالب لایههای اطلاعاتی شناسایی شده و برای تلفیق استفاده شدند. سپس برای تعیین میزان استعداد محدودۀ بررسی شده نسبت به رخداد زمینلغزش براساس روش منطق فازی، مثلث سلسله مراتبی فولر و سلسله مراتبی فازی (F-AHP) اقدام به پهنهبندی شده است. نهایتاً، عملکرد روشهای مختلف در تولید نقشههای حساسیت زمینلغزش با استفاده از شاخصهای صحتسنجی "جمع مطلوبیت "، "درصد منطقه بحرانی" و منحنی مشخصه عملکرد سیستم با یکدیگر مقایسه شد تا روش مطلوب و کاربردی برای محدودۀ قطعۀ 5 راهآهن اردبیل ـ میانه بهمنظور مدیریت خطر زمین لغزش تعیین شود. در نهایت با تلفیق دادهای متناسب با وزنهای استخراج شده، نسبت به تهیه نقشه پهنهبندی زمینلغزش اقدام شد. نتایج تحقیق حاضر در شناسایی نسبت محاطرات محیطی و آسیبپذیری این محور تبادلاتی نقش مهمی داشته و میتواند راهگشای برنامه ریزان و تصمیمگیران برای کاهش نسبت خسارات و مدیریت بحران استفاده شود.
دکتر هادی فتاحی، آقای یونس افشاری،
جلد 14، شماره 3 - ( 9-1399 )
چکیده
انتخاب بهترین مته در شرایط پیچیده حفاری متناظر بـا آن، یکی از مهمترین موضوعاتی است که در حوزۀ حفاری وجود دارد. زیرا با وجود اینکه قیمت مته 2 تا 3 درصد هزینههای تکمیل یک چاه را در بر میگیرد، اما بر 75 درصد هزینههای کلـی حفـاری بهطور غیرمستقیم تأثیرگذار است. در این تحقیق به مدلسازی انتخاب مته حفاری بهینه با استفاده از چاه نمودارهای (لاگ) مختلف 7 چاه نفتی موجود در منطقهای در ترکیه پرداخته شد. برای مدلسازی از روشهای دادهکاوی شامل درخت تصمیم، قوانین انجمنی، احتمال بیز، مبتنی بر تشابه و سیستم استنتاجی نروفازی تطبیقی استفاده شد. بدینترتیب که از دادههای شش چاه بهعنوان آموزش مدلها و دادههای یک چاه دیگر بهعنوان دادههای آزمون برای ارزیابی صحت و دقت مدلها استفاده شد. در نهایت نتایج مدلهای مختلف در کنار یکدیگر مقایسه و تحلیل شد. نتایج نشان داد مدل ایجاد شده بهوسیلۀ سیستم استنتاجی نروفازی تطبیقی با اختلاف معناداری از مدلهای ایجاد شده بهوسیلۀ سایر روشها کاراتر و دقیقتر است. اما بدین معنی نیست که سایر روشها کارا نیستند بلکه تحلیل نتایج نشان میدهد دیگر روشها نیز میتوانند مدلی هرچند در کیفیتی پایینتر از مدل سیستم استنتاجی نروفازی تطبیقی اما سودمند و قابل اعتماد ایجاد کنند.
دکتر یاسین عبدی، دکتر سید محمد رضا امامی میبدی، دکتر رامین ساریخانی،
جلد 15، شماره 4 - ( 10-1400 )
چکیده
از آنجائیکه انتخاب مکان مناسب برای محل دفن زباله نیازمند بررسی راه حلهای پیشنهادی متعدد و معیارهای ارزیابی مختلف است، لذا مکانیابی محل دفن زبالههای جامد شهری کاری مشکل و زمانبر میباشد. بر این اساس هدف از این پژوهش، مکانیابی دفن زبالههای شهرستان الشتر در استان لرستان با استفاده از روشهای اطلاعات مکانی و فرآیند سلسله مراتبی است. بههمین منظور، متغیرهای متعدد و قابلدسترس از جمله کاربری اراضی، شیب، زمینشناسی، نوع خاک، فاصله از رودخانه، فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از جاده، سطح آب زیرزمینی، تراکم زهکشی، فاصله از گسل، پستی و بلندی و ارتفاع، بهصورت استاندارد بین صفر و یک وزندهی شد. سپس با بهرهگیری از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) با توجه به نظرات کارشناسی، وزن هر معیار تعیین شد و با تلفیق معیارها از روشهای ترکیب خطی-وزنی، عملگر جمع فازی و عملگر گاما فازی، نقشه پهنهبندی از شهرستان الشتر جهت دفن زباله تهیه شد. نتایج نشان داد مکان فعلی دفن زباله در منطقه نامناسب (روشهای ترکیب خطی-وزنی و عملگر جمع فازی) و خیلی نامناسب (روش عملگر گاما) قرار دارد. نتایج نشان داد که مکانهای مناسبتر جهت احداث لندفیل، در محدودهای قرار گرفتهاند که دسترسی به آن سخت و مستلزم هزینههای نسبتاً زیاد است.
طاهره آذری، سکینه داداشی، فاطمه کاردل،
جلد 17، شماره 2 - ( 6-1402 )
چکیده
ارزیابی کیفی آبهای ساحلی که تحت تأثیر شوری آب دریا قرار میگیرند را میتوان با استفاده از پارامتر کلراید موجود در آب زیرزمینی انجام داد. این تحقیق یک روش ماشین مرکب هوش مصنوعی نظارت شده (SAICM) را جهت پیشبینی دقیق غلظت کلراید آب زیرزمینی دشت ساری پیشنهاد میدهد. SAICM با ترکیب غیرخطی مدلهای هوش مصنوعی، غلظت کلراید را به عنوان خروجی مدل پیشبینی میکند. در این تحقیق از روش آنالیز مؤلفههای اصلی (PCA)، جهت شناسایی پارامترهای هیدروشیمیایی مؤثر مرتبط با غلظت کلراید به عنوان مؤلفههای ورودی به مدلهای هوش مصنوعی استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصل از PCA، پارامترهای (Na, K, EC, TDS, SAR)، به عنوان مؤلفههای ورودی مدلهای هوش مصنوعی انتخاب گردید. در ابتدا چهار مدل هوش مصنوعی، منطق فازی سوگنو، منطق فازی ممدانی، منطق فازی لارسن و شبکه عصبی مصنوعی جهت پیشبینی غلظت کلراید طراحی گردید. بر اساس نتایج حاصل از مدلسازی، تمامی مدلها برازش مناسبی با دادههای کلراید در دشت ساری نشان دادهاند. سپس مدل ترکیبی SAICM ساخته شد که نتایج حاصل از پیشبینی 4 مدل AI جداگانه را با استفاده از ترکیب کننده غیرخطی ANN ، ترکیب نموده و غلظت کلراید را با دقت بیشتری تعیین میکند. نتایج نشان میدهد مدل ماشین مرکب پیشنهاد شده SAICM میتواند غلظت کلراید را با دقت بسیار بالاتری نسبت به روشهای جداگانه، تخمین بزند.
دکتر امیر صابری نصر، دکتر مجید دشتی برمکی،
جلد 18، شماره 2 - ( 6-1403 )
چکیده
از جمله روشهای حفظ منابع آب در مناطق خشک و نیمهخشک مانند ایران، ساخت سدهای زیرزمینی است، اما یافتن مکانهای مناسب برای ساخت این سازههای آبی همچنان یک چالش است. هدف این مقاله مکانیابی ساخت سد زیرزمینی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و سیستمهای تصمیمگیری است. در ابتدا نقشههای موضوعی مشتمل بر وضعیت زمینشناسی، کاربری اراضی، پتانسیل زمینلغزش، توپوگرافی، تنش آبی، محدوده آبخوانها و فاصله از سد، روستا، قنات، آبراهه، گسل، فرودگاه و جاده در محیط ArcGIS تهیه شدند و امتیازدهی آنها با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و منطق فازی انجام گرفت. در نهایت، با حذف مناطق نامناسب و ممنوعه در ایجاد سد زیرزمینی، نقشه نهایی پتانسیل این سازه تهیه گردید. نتایج نشان میدهد که استانهای خراسان رضوی و جنوبی، کرمان، یزد، سیستان و بلوچستان، همدان، قزوین، زنجان و تا حدودی استانهای مرکزی و قم از پتانسیل بالاتری نسبت به سایر استانهای کشور برای احداث سدهای زیرزمینی برخوردارند. در نهایت، نتایج ارائه شده جهت صحتسنجی با چندین پروژه موفق سد زیرزمینی در کشور تطبیق داده شد که حاکی از تطابق نسبتاً خوب نقشه پتانسیل با سازههای اجرا شده بود.