5 نتیجه برای فرسایش
هدیه سلامت روندی، محمد حسین خرازی فرد، محمد رضا مجدزاده طباطبایی،
جلد 7، شماره 2 - ( 10-1392 )
چکیده
فرسایش ناشی از نشت یکی از مکانیزمهای تخریب کنارۀ رودخانه است که با حرکت ذرات خاک در لایهای تراوا با دانهبندی مشخص تحت گرادیان هیدرولیکی بحرانی بهوقوع میپیوندد. با توجه به پیچیدگی فرآیند فرسایش کناره رودخانهها و پژوهشهای محدود انجام شده در این رابطه با دانهبندیهای مختلف، بررسی و شناخت پارامترهای مؤثر بر روی آن اهمیت چشمگیری دارد. در این تحقیق با شبیهسازی بازهای از کناره رودخانه در آزمایشگاه در سه دانهبندی مختلف، به بررسی تأثیر دانهبندی بر روی تغییرات عدد رینولدز محیط متخلخل در گرادیانهای مختلف و برآورد طول حفرۀ ناشی از فرسایش پرداخته میشود. نتایج حاصل، حاکی از افزایش عدد رینولدز با افزایش قطر ذرات تشکیل دهندۀ کناره است. بر این اساس با بهکارگیری تحلیل ابعادی دو رابطۀ تجربی برای برآورد طول حفرۀ آبشستگی ناشی از فرسایش کناره برای دو حالت جریان نشتی آرام و آشفته پیشنهاد میگردد
فریده امینی بیرامی، ابراهیم اصغری کلجاهی، مسعود حاجیعلیلوی بناب،
جلد 9، شماره 1 - ( 1-1394 )
چکیده
روستای کندوان از مناطق گردشگری استان آذربایجان شرقی است که خانههای روستایی آن صدها سال پیش در داخل سنگهای آذرآواری مخروطی شکل موسوم به ِکِران حفاری شدهاند. در مقاله حاضر بر اساس پژوهشهای صحرایی و آزمایشگاهی به بررسی نقش ویژگیهای زمینشناسی مهندسی سنگهای آذرآواری کندوان در هوازدگی، فرسایش و تخریب آنها پرداخته شده است. سنگهای آذرآواری کندوان بهدلیل داشتن درصد زیادی از کانیهای پلاژیوکلاز و قطعات پامیس با مقاومت کم، جوشخوردگی و جورشدگی اندک سنگ و کرویت و گردشدگی زیاد اجزای تشکیلدهندۀ آنها، مقاومت کمی در برابر عوامل هوازدگی و فرسایش دارند. اگر چه هوازدگی و فرسایش در امتداد درز و شکستگیهای موجود در سنگها مهمترین عامل بهوجود آمدن شکلهای مخروطی در کندوان است، اما ادامۀ این فرآیند موجب تخریب و نابودی سنگها میشود. تخلخل زیاد سنگها این امکان را فراهم کرده است که آنها ظرفیت جذب آب زیادی داشته باشند. درصد جذب زیاد آب، حساسیت سنگها در برابر انبساط و انقباض ناشی از تر- خشک شدن و ذوب- انجماد متوالی را افزایش داده است و سختی و استحکام درونی اندک آنها، باعث شده که بافت سنگها در اثر عوامل محیطی هوازده شده و متلاشی گردد. همچنین بافت سست سنگهای آذرآواری مذکور باعث فرسایش نسبتاً سریع آنها در اثر بارندگی و جریان آبهای سطحی و باد شده است.
اعظم مسعودی، محمدرضا مجدزاده طباطبایی، علی نورزاد،
جلد 10، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
جریان زیرسطحی بهعنوان بخش چشمگیری از جریان آبراهه و عامل مهمی در بار رسوبی رودخانهها است. هدف این تحقیق بررسی فرسایش نشتی کنارۀ رودخانهها در لایۀ ماسهای با دانهبندی متفاوت در کنارۀ رودخانه است. در این تحقیق به مطالعه و بررسی آزمایشگاهی تأثیر اندازۀ ذرات خاک و همچنین شیب کنارۀ رودخانه بر فرسایش نشتی پرداخته شده است. بدینمنظور تعدادی آزمایش در یک لایسیمتر برای چهار شیبهای مختلف و دانهبندیهای مختلف انجام شد. نتایج نشان داد که عدد رینولدز محیط متخلخل نقش اساسی در عمق حفره آبشستگی لایۀ غیرچسبنده دارد. همچنین مشاهده شد که زمان شروع به حرکت ذرات با افزایش قطر مشخصه آنها کاهش پیدا میکند.
مهندس کاظم صابر چناری، دکتر عبدالرضا بهره مند، دکتر واحد بردی شیخ، دکتر چوقی بایرام کمکی،
جلد 13، شماره 1 - ( 3-1398 )
چکیده
فرسایش خندقی، بهعنوان عامل خطر اراضی، یکی از چالشهای آسیبزای فرسایش آبی بهشمار میرود که تأثیر بهسزایی در تخریب اراضی دارد. هدف از این تحقیق پهنهبندی خطر فرسایش خندقی حوزۀ آبخیز قرناوه استان گلستان با استفاده از مدلهای نسبت فراوانی و روش پیشنهادی گوپتا و جوشی (GNRF) است. بدینمنظور در ابتدا نقشۀ پراکنش پهنهای خندقهای (متغیر وابسته) حوزۀ آبخیز قرناوه با استفاده از بازدیدهای میدانی و تصاویر ماهوارهای، با مقیاس 1:75.000 در محیط نرمافزار سامانه اطلاعات مکانی تهیه شد. در ابتدا برای مدلسازی کل خندق های مشاهداتی به دو بخش تقسیم شد: 70 درصد پهنههای خندقی برای کالیبراسیون مدل و 30 درصد آن برای اعتبارسنجی مدل در نظر گرفته شد. در گام بعدی 7 لایه اطلاعاتی از قبیل درصد شیب، جهت شیب، انحنای سطح، نوع سازند زمینشناسی، نوع کاربری اراضی، میزان فاصله از رودخانه، میزان فاصله از جاده بهعنوان عوامل مؤثر (متغیر مستقل) بر ایجاد فرسایش خندقی انتخاب شدند. با مقایسۀ متغیرهای مستقل با متغیر وابسته، مقدار تراکم خندق در هر کلاس عوامل مستقل محاسبه شد. سپس نرخدهی طبقات براساس روابط موجود در مدلهای نسبت فراوانی وGNRF انجامشد. در نهایت با رویهمگذاری نقشههای نرخدهی شده، نقشه پهنهبندی خطر فرسایش خندقی بهدست آمد. نتایج مقایسه درصد فراوانی خندقها در کلاسههای خطر نشان داد که در مدلهای نسبت فراوانی و GNRF از کل پهنههای خندقی مرحلۀ اعتبارسنجی بهترتیب 11/78 و 52/74 درصد پهنهها در طبقات خطر زیاد و خیلی زیاد قرار دارند. نتایج اعتبارسنجی مدل با استفاده از روش جمع کیفی و ضریب کاپا نشان داد که مدل نسبت فراوانی با مقدار جمع کیفی و ضریب کاپای بیشتر (3 و 89/0) نسبت به مدل GNRF (27/1 و 74/0) برای پهنهبندی خطر فرسایش خندقی منطقۀ بررسی شده پیشنهاد میشود.
سید داود محمدی، الهه حسین آبادی،
جلد 13، شماره 2 - ( 5-1398 )
چکیده
.آلودگی خاکها با هر کدام از فرآوردههای نفتی باعث تغییر در ویژگیهای زمینشناسی مهندسی خاکها شده و رفتار خاکها را تغییر میدهد. در این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر آلودگی ناشی از گازوییل بر فرسایشپذیری خاکها، محدودۀ انبار نفت همدان انتخاب گردید و به این منظور از دستگاه شبیهساز باران استفاده شد. براساس نتایج حاصل از بررسیهای صحرایی و آزمایشگاهی، سه لایه خاک در محدودۀ بررسی شده وجود دارد که مطابق ردهبندی یونیفاید در ردۀ SM قرار دارند و دارای مقادیر بسیار بالای آهک، یعنی 15/85% در لایۀ بالایی، 16/62% در لایۀ میانی و 72/88% در لایۀ پایینی هستند. تعیین ویژگیهای زمینشناسی مهندسی نمونهها با انجام آزمایشهای تعیین درصد رطوبت، دانهبندی و هیدرومتری، کلسیمتری، تعیین GS، حدود آتربرگ، تراکم استاندارد، برش مستقیم و مقاومت فشاری تکمحوری روی نمونههای غیرآلوده و آلوده به گازوییل انجام شد. برای بررسی اثر ویژگیهای زمینشناسی مهندسی نمونههای غیرآلوده و آلوده به گازوییل بر فرسایشپذیری با استفاده از دستگاه شبیهساز باران، از شیبهای 10، 20، 30 و 40 درجه، شدت بارش مشابه با میانگین شدت بارش منطقه و تراکم خاک با رطوبت بهینه استفاده شد. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که آلودگی ناشی از گازوییل باعث کاهش مقادیر پارامترهای مقاومتی خاکهای منطقۀ بررسی شده و این کاهش مقادیر پارامترهای مقاومتی، خود باعث افزایش فرسایشپذیری خاکهای آلوده نسبت به خاکهای غیرآلوده شده است. بدین صورت که حداکثر مقدار فرسایش در سه لایۀ خاک در 19 و 15 درصد گازوییل تقریباً 3 برابر مقدار فرسایش در حالت غیرآلوده است.