3 نتیجه برای پالس سرعت
آیدا جاهد شیران، مسعود اژدری فر، مشکوهالدینی افشین ،
جلد 10، شماره 5 - ( 5-1395 )
چکیده
در این پژوهش نگرش تحلیلی بر روش مقیاسگذاری رکوردهای حوزه نزدیک در توصیف عملکرد لرزهای ساختمانهای بلند صورت گرفته است. برای دستیابی به این هدف، مدلهای تحلیلی بررسی شده، شامل قابهای صلب لولهای دسته شده فولادی میان مرتبه تا بلند مرتبه هستند. سازههای بررسی شده در این تحقیق طبق آییننامه 2800 ایران- ویرایش چهارم طراحی شدهاند. مجموعهای از رکوردهای حوزۀ نزدیک گسل با در نظر گرفتن خصوصیات آنها برای انجام تحلیلهای تاریخچه زمانی غیرخطی بهمنظور بررسی پاسخ لرزهای انتخاب شدند. مهمترین ویژگی رکوردهای حوزۀ نزدیک گسل انتخابی، حضور پالسهای بلند مدت و پرانرژی سرعت است که آنها را از رکوردهای حوزۀ دور از گسل متفاوت میسازد. بخشی از مجموعه مذکور شامل رکوردهای دو زلزله حادث شده در ایران، بهترتیب طبس 1978 و بم 2003 میلادی و دو رکورد از زلزله نورتریج 1994 و بخش دوم نیز شامل رکورد حوزۀ دور از نورتریج 1994 است. در این پژوهش رکوردهای مقیاس شده بر اساس ویرایش های سوم و چهارم استاندارد 2800 ایران، استفاده شدهاند. خصوصیات عملکرد لرزهای هر یک از مدلهای بررسی شده شامل حداکثر جابهجایی نسبی هر طبقه، برش پایه لرزهای، شتاب مطلق و سرعت نسبی طبقات و نحوۀ شکلگیری مفاصل پلاستیک در سازه با دقت ارزیابی شدهاند. بررسی این نتایج نشان میدهد که در صورت استفاده از ویـرایش چهارم آییننامه 2800، ضرایب مقیاس و به دنبال آن پاسخهای لرزهای سازههای بررسی شده و همچنین نیاز غیرخطی اعضای باربر اصلی تحت رکوردهای مقیاس شده با این ضرایب، نسبت به موارد متناظر تحلیلی، بر پایۀ کاربرد ویرایش سوم آییننامه 2800 کاهش به نسبت محسوسی مییابند.
مهندس سعید ولیان، دکتر افشین مشکوه الدینی، دکتر جعفر کیوانی قمصری،
جلد 13، شماره 4 - ( 10-1398 )
چکیده
در این پژوهش، شناخت پارامترهای اساسی لرزهشناسی مربوط به ساختارهای پالسگونه موجود در تاریخچۀ زمانی رکوردهای نیرومند حوزۀ نزدیک، با هدف مدلسازی ریاضی بررسی شده است. پارامترهای مشخصه این ساختارهای پالس شکل، عبارت از دامنه، دوره و بازۀ زمانی متناظر آن هستند. با استفاده از این عوامل و جایگذاری آنها در روند برازش تحلیلی مربوط به یک فرمولاسیون فرم بسته، مدلهای ریاضی توصیف کننده پالسهای مشخص سرعت حاصل شده که میتوانند ویژگیهای اصلی لرزهشناسی مربوط به رکوردهای حوزۀ نزدیک را بهخوبی نمایش دهند. هدف از این مدلسازی، ایجاد گسترۀ وسیعی از نگاشتهای مصنوعی نیرومند و پرانرژی است که با توجه به معدود بودن رکوردهای حوزۀ نزدیک در بررسی عملکرد انواع سازهها کاربرد دارد. محتوای فرکانسی (تواتر) رکوردهای ثبت شده در زلزلهها را میتوان به دو بخش باند فرکانسهای بالا و باند فرکانسهای پایین تفکیک کرد. نتایج پژوهشهای لرزهشناسی بیانگر آن است که نمود مشخصترین ویژگیهای رکوردهای نیرومند حوزۀ نزدیک را باند فرکانسی پایین ایجاد میکند. همین موضوع باعث شده است که در روند مدلسازی فرم بسته نیز توجهات تحلیلی بیشتر به باند فرکانسی پایین صورت گیرد. بر این اساس، مدلهای فرم بسته ریاضی حاصل از این روند نیز تطابق قابل قبولی با رکوردهای نیرومند حوزۀ نزدیک داشته و ویژگیهای طیفی اصلی را بهخوبی نمایش میدهد.
مهندس صفورا مرشد شکرچی، دکتر افشین مشکوهالدینی، دکتر علی معصومی،
جلد 15، شماره 4 - ( 10-1400 )
چکیده
طیف طرح ساختگاه در آییننامههای مختلف بر مبنای طیفهای میانگین پاسخ نرمال سیستم تک درجه آزادی بدست میآید که پارامترهای گوناگونی نیز در این خصوص تاثیرگذار هستند. این مطالعه با هدف بررسی طیفهای پاسخ شبه سرعت، جابجایی نرمال و همچنین نرمال دوسویه متناظر با رکوردهای نیرومند حوزه نزدیک حاوی اثرات جهتداری پیشرو، بر مبنای پریود غالب و گام زمانی پالس سرعت انجام شده است. بدین منظور تعداد 18 شتابنگاشت دو مولفهای انتخاب گردیده است. با توجه به اهمیت دامنه انرژی جنبشی و پارامترهای حداکثر سرعت و شتاب زمین، شتابنگاشتها دستهبندی شده و تاثیر هر پارامتر بر طیفهای پاسخ شبه سرعت، جابجایی نرمال، نرمال دوسویه ارزیابی شده است. طیف پاسخ نرمال NRS از نسبت عددی این طیف در یک پریود خاص (T) بر پارامتر طیفی بیشینه رکورد زلزله حاصل میشود. همچنین، با نرمال کردن محور پریود طیف پاسخ NRS با توجه به محتوای فرکانسی، طیف پاسخ نرمال دوسویه BNRS حاصل میشود. توضیح آن که طیف BNRS نمایشگر پاسخ طیفی سیستم تک درجه آزادی است که با استفاده از حل انتگرال دوهامل، به ازای نسبت عددی پریود ارتعاش سیستم بر پریود غالب زلزله (T/Tp) بدست میآید. بر پایه نتایج این تحقیق، ارزیابی طیفهای پاسخ مذکور نشان داد که طیف پاسخ سرعت نرمال با معیارهای سنجش مختلف، بویژه در پریودهای بزرگ دارای تغییرات به شدت ناهمگون و با ماهیت تصادفی است. همچنین، تحلیل طیف پاسخ نرمال دوسویه با معیار پریود غالب (Tp)، مبین آن است که حساسیت محاسباتی مولفههای این طیف به ویژه در بازه پریودیک نزدیک به Tp (پریود غالب) افزایش دوچندان مییابد. ملاحظه شد که فراز و نشیبهای طیفی در بازه با نسبت پریودی بزرگتر، با نمود کمتری بروز پیدا مینماید. نرمالکردن محور پریود طیف پاسخ با توجه به پالس سرعت، سبب کاهش اثرات تغییرات پارامترهای سنجشی مختلف در ساختار طیف پاسخ جابجایی و سرعت میشود.