3 نتیجه برای کرمانشاه
یاسین عبدی لر، غلامرضا خانلری، مجتبی حیدری، یزدان محبی حسن آبادی، رضا بابازاده،
جلد 7، شماره 2 - ( 10-1392 )
چکیده
آگاهی از ویژگیهای مورفولوژیکی رودخانهها از پیش نیازهای شناخت رفتار و استفاده بهینه از هر رودخانه است. بهطورکلی فیزیوگرافی حوزۀ آبریز نقش اساسی در تعیین عواملی نظیر حجم سیلابها، تعیین فرسایشپذیری و رسوبزایی حوزۀهای آبریز دارد. در این پژوهش بهمنظور شناخت رفتار رودخانه گاماسیاب پایین واقع در شرق استان کرمانشاه، به ویژگیهای ژئومورفولوژی مهندسی این رودخانه توجه شده است. بررسی خصوصیات ژئومورفولوژی مهندسی این رودخانه با استفاده از دادههای حاصل از پژوهشهای پیشین و براساس بازدید از محل و برداشتهای صحرایی، بررسی نقشههای زمینشناسی و توپوگرافی منطقۀ مذکور انجام شده است. خواص فیزیوگرافیکی حوزۀ آبریز، ویژگیهای مورفولوژیکی کانال و شرایط زمینشناسی در این ناحیه، بررسی شدهاند. در این پژوهش، پارامترهای ژئومورفولوژیکی متعددی از قبیل عرض متوسط، محیط، مساحت، ضریب شکل هیدرولوژیکی، شکل حوزۀ آبریز، ارتفاع بیشینه، کمینه، ارتفاع متوسط و شیب طولی رودخانه محاسبه شده است. همچنین وضعیت تراکم شبکه آبراهه رودخانۀ گاماسیاب بررسی شده و زمان تمرکز آن محاسبه گردیده است. در نهایت رودخانه گاماسیاب بر اساس تقسیمبندیهای مختلف رودخانهها بررسی و طبقهبندی شده است
عطا شاکری، فهیمه یوسفی،
جلد 12، شماره 1 - ( 3-1397 )
چکیده
در این پژوهش غلظت عناصر آرسنیک، کادمیم، کروم، نیکل، سرب، روی و مس در 30 نمونۀ خاک سطحی 8 مکان دفن زباله در استان کرمانشاه تعیین شد. ارزیابی ریسک سلامت برای مشخص شدن عوارض سرطانزایی و غیرسرطانزایی در بزرگسالان و کودکان استفاده شد. علاوه بر این مسیرهای در معرض قرار گیری آلایندههای مهم (جذب پوستی، تنفس و مصرف) در خاک مکانهای دفن زباله بررسی شد. ترتیب میانگین غلظت عناصر انتخابی نمونههای خاک بهصورت روی< نیکل< سرب< کروم< مس < آرسنیک< کادمیم است. مقایسۀ میانگین غلظت عناصر انتخابی در نمونههای خاک با مقدار میانگین خاک جهانی نشان میدهد که عناصر روی، سرب و نیکل در خاک محدودۀ بررسی شده غلظت بیشتر دارند. نتایج عامل آلودگی(CF) نشان داد که عناصر کادمیم، مس، روی و سرب آلودگی بسیار زیاد دارند. ارزیابی نتایج عامل غنیشدگی (EF) مشابه با عامل آلودگی برای عناصر کادمیم، کروم، سرب، مس و روی نشاندهندۀ غنیشدگی بیشتراین عناصر تحت تاثیر منشأهای انسانزاد است. مقادیر ضریب خطر در بزرگسالان برای عنصر کروم بیشتر از یک و برای عناصر کادمیم، سرب، مس، آرسنیک، نیکل و روی کمتر از یک در نمونههای خاک محلهای دفن زبالههای پاوه، جوانرود، اسلامآباد غرب، روانسر و کرمانشاه بهدست آمد. نتایج ضریب خطر بر مبنای جذب پوستی و مصرف درکودکان بهترتیب برای عناصر آرسنیک و سرب در محل دفن زبالههای پاوه، جوانرود، روانسر، کرمانشاه، سنقر و در محل دفن زبالههای قصر شیرین و اسلام آباد غرب بیشتر از یک بهدست آمد که نشاندهندۀ پتانسیل ریسک در این مناطق است.
عطا شاکری، مریم مددی،
جلد 14، شماره 5 - ( 10-1399 )
چکیده
در این پژوهش 23 نمونه خاک از مناطق آلوده نفتی واقع در غرب استان کرمانشاه براساس روش استاندارد، نمونهبرداری شد و 16 گونه هیدروکربن های آروماتیک چند حلقهای (PAHs)، پس از تجزیه شیمیایی بهمنظور تعیین منشأ و ارزیابی ریسک زیست شناختی بررسی شدند. در این تحقیق برای تعیین منشأ از مدل فاکتور ماتریس مثبت (PMF) استفاده شد. میانگین غلظت PAHs کل در نمونههای خاک مناطق نفتی، 79/92 با دامنۀ 37/7 تا 67/609 میلی گرم بر کیلوگرم بهدست آمد. نتایج نشان داد که فراوانی حلقههای PAHs در خاکهای آلوده مناطق نفتی بهصورت 3حلقهایها> 5+6 حلقهایها> 4 حلقهایها> 2 حلقهایها است. نتایج ارزیابی ریسک زیستشناختی نشان میدهد که مقادیر PAHها در نمونههای خاک بیشتر از مقادیر تاأثیرات با دامنۀ کم (ERL) و همچنین بیشتر از مقادیر تأثیرات با دامنۀ متوسط (ERM) بهجز Pyr, Chr, BaA, BbF, BkF و BaP است. نتایج حاصل از معادلۀ BaPeq نشان میدهد که ریسک پتانسیل سرطانزایی PAHs در نمونههای خاک مناطق نفتی زیاد است، که نیاز است خطرات زیست محیطی آنها این ترکیبات بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
نتایج بهدست آمده از تجزیه و تحلیل مدل PMF، چهار منشأ برای هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای شامل سوختن زیست توده/ زغال (48/21 درصد)، احتراق وسایل نقلیه (74/13 درصد)، سوخت فسیلی/ نفت خام (84/20 درصد) و قیر و جوهر (92/43 درصد) را برای خاکهای آلوده مناطق نفتی غرب استان کرمانشاه را نشان داد.