|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
5 نتیجه برای بازی
دکتر قهرمان عبدلی، دکتر وحید ماجد، دوره 2، شماره 7 - ( 3-1391 )
چکیده
در دهههای گذشته، طیفی از مباحث در اقتصاد و روابط بینالملل دربارۀ مبحث نظریۀ همکاری، [1] در چارچوب نظریۀ بازیها شکل گرفته است. تمرکز این مباحث بر این است که در غیاب قدرت مافوق و درحالیکه برخی بازیکنان برآناند که دیگران را تابع خود سازند، آیا همکاری امکانپذیر است یا خیر. این تئوریها دربارۀ این قاعده اتفاقنظر دارند که اگر یک بازی متوالی، شکل معمای زندانی بهخود گرفته باشد، همکاری فقط زمانی پایدار و همیشگی خواهد بود که بازیکنان بهاندازۀ کافی صبور باشند. در دنیای واقعی، همکاریها و ائتلافهای بسیاری وجود دارند که در آنها، بازیکنانی که عضو ائتلافاند، بردباری یا صبوری یکسانی ندارند؛ یعنی عامل تنزیل همۀ بازیکنان به یک اندازه نبوده و دامنۀ مشترک این عامل هم بهاندازۀ کافی به یک نزدیک نیست. اوپک یکی از ائتلافهای مهم در بازار جهانی نفت است. این سازمان از اعضایی با بردباری متفاوت تشکیل شده است و تا به امروز تداوم دارد. در این مقاله، با توجه به وضعیت حاکم بین اعضای اوپک، از نظریۀ همکاری برای تحلیل رفتار این اعضا استفاده شده است. با استفاده از تکنیک دادههای تابلویی که برای برآورد الگوی تحقیق استفاده شده، نتایج زیر بهدست آمده است: مدل با آثار ثابت [2] برای توضیح الگوی رفتاری کشورهای اوپک مناسب است. طبق این مدل، مقدار فروش نفت خام توسط کشوهای عضو اوپک رابطۀ مثبتی با ذخایر اثباتشده و فروش دورۀ قبل دارد. همچنین بین مقدار فروش نفت و مجذور ذخیرۀ سرانۀ اثباتشده در کشورهای عضو، رابطۀ معنیدار منفی وجود دارد. نتایج حاکی از این است که در چانهزنیها و مذاکرهها، برخی اعضا برای بهسرعت به توافقرسیدن و درنهایت، کوتاهآمدن و باجدادن و پذیرش این موضوع توسط اعضای دیگر، موجب تداوم عمر سازمان کشورهای صادرکنندۀ نفت میشوند.
[1] . Cooperative Theory [2] . Fixed-Effects
دکتر کمیل طیبی، دکتر شهرام معینی، زهرا زمانی، دوره 3، شماره 11 - ( 3-1392 )
چکیده
بازار ارزهای خارجی(فارکس) با حجم تجارت روزانه بالغ بر 3 هزار میلیارد دلار، بزرگترین بازار مالی در جهان است که به تنهایی 40% از کل حجم تجارت الکترونیک در دنیا را نیز در بر میگیرد. با این حال آمارها نشان میدهند که گاه تا 90% از معاملهگران، تنها در طی ششماه تا یکسال، کل سرمایه خود را در این بازار از دست میدهند و از بازار خارج میشوند.
این مقاله برای نخستینبار نشان میدهد که زیان اکثریت معاملهگران در بازار فارکس به لحاظ نظری و تجربی اجتنابناپذیر است. به این منظور، ابتدا نشان داده میشود که بازار فارکس با صرفنظر از اسپرد دریافتی کارگزار و شاخص تورم، یک بازی تکراری حاصلجمع صفر است. آنگاه با بسط یک مدل نظری در چارچوب تئوری احتمال و با فروض سادهسازی مناسب برای یک بازیگر نماینده، نشان داده میشود که احتمال زیان در بازار فارکس نمیتواند از مقدار حدی فوق کمتر شود و زیان اکثریت معاملهگران، ویژگی ذاتی این بازار است. ارزیابی تجربی کاربرد مدل فوق بااستفاده از داده-های نرخ معاملاتی زوج ارزهای(یورو-ین و یورو-دلار) در یک دوره زمانی روزانه طی ژانویه–دسامبر در سالهای 2009 و 2010 حاکی از آن است که احتمال شکست(زیان) در این بازار نمیتواند از 90 درصد کمتر باشد. درصد معاملهگران زیانکننده با افزایش دفعات معامله و با افزایش شدت نوسانها در نرخ تبادل ارزها رابطهای مستقیم دارد. افزایش اسپرد و اعتبار اهرمی نیز احتمال زیان اکثر معاملهگران زیانکننده را افزایش میدهد.
علیمراد شریفی، رحمان خوش اخلاق، کریم آذربایجانی، شهرام معینی، دوره 4، شماره 14 - ( 12-1392 )
چکیده
در پی تحولات بازار قدرت در کشورهای صنعتی، تجدید ساختار بازار انرژی برق در ایران نیز پذیرفته و عملی شده است. مبنای پذیرش تجدید ساختار، افزایش کارایی از طریق وارد شدن ملاحظات اقتصادی و گذار از انحصار به شرایطی رقابتی تر جهت نزدیکی به وضعیت بهینه است. با توجه به ساختار بازار، نهایتا وضعیت رقابت ناقص در این بازار محقق می شود که برای تحلیل آن بایستی از راه حل های نظریه بازی استفاده کرد. از طرفی با توجه به سیستم پیشنهاد دهی و نظام پرداخت بر اساس پیشنهاد(PAB) در بازار انرژی برق ایران، مدل مناسب برای تحلیل، مدل های تعادل نگاشت عرضه(SFE) می باشد. بر این اساس در این مطالعه پس از ارائه مدل نظری متناسب، نگاشت عرضه تعادلی بهینه یکی از بنگاه های بازار برق در منطقه اصفهان پس از برآورد تابع هزینه نهایی و پارامتر های نااطمینانی تقاضا در چارچوب رهیافت SFE و با استفاده از نرم افزار Matlabاستخراج شده و با نگاشت عرضه پیشنهادی تحقق یافته، مقایسه شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد نگاشت عرضه پیشنهادی کنونی با نگاشت عرضه بهینه نظری در تعادل نش منطبق نیست.
محمد حسین پورکاظمی، معصومه والی، دوره 4، شماره 15 - ( 3-1393 )
چکیده
در سالهای اخیر، پیامدهای اجتنابناپذیر سیر صعودی
تقاضا و همچنین کاهش منابع آبی و کاهش بارندگی و خشکسالی موجب افزایش مناقشات میان
مصرفکنندگان آب شده است. از طرفی، نیاز مبرم بخش کشاورزی به آب و گسترش بخش صنعت
در استان اصفهان، رقابت میان مصرفکنندگان کشاورزی و صنعت برای کسب آب
افزایش یافته است. در مطالعۀ حاضر، برای تخصیص بهینۀ
منابع آبی حوزه آبریز زایندهرود، از نظریۀ بازیها کمک میگیریم. میزان بهرهبرداری
بهینه از حوزه آبریز زایندهرود طی سالهای 1388-1379،
با استفاده از منحنی بهینۀ پارتو و چهار روش حل تضادها برای هر بخش با محیط زیست و
سپس برای بازی دونفره دو بخش مذکور تعیین میشود. با
تعریف سه بازی «بخش صنعت و محیط زیست» و «بخش کشاورزی با محیط زیست» و «بخش
کشاورزی و بخش صنعت» در مییابیم که تخصیص
آب بین دو بخش مذکور، طی سالهای 1388-1379، بهینه نیست. مطابق نتایج حاصل از بازی
دونفرۀ کشاورزی و صنعت، پس از کسر آب شرب، سهم بخشهای کشاورزی و صنعت بهترتیب به
میزان 82/85% و 18/14% است تا سود کل استان ماکزیمم شود، از طرفی نیز با توجه به
برآورد ارزش اقتصادی آب در دو بخش با استفاده از برنامهریزی خطی و روش ارزش
مانده، قیمت واقعی آب در بخش کشاورزی و صنعت بهترتیب 13010 ریال در هر متر مکعب و
95/6001 ریال در هر متر مکعب برآورد شدند. با توجه به اختلاف زیاد میزان قیمت
واقعی آب با تعرفۀ تعیینشده، از سوی وزارت نیرو، برای بخش کشاورزی و نتایج حاصل
از نظریۀ بازیها، پیشنهاد میشود به
بخش صنعت استان، که آب کمتری نسبت به کشاورزی مصرف میکند، بهای بیشتری بدهیم و در
بخش کشاورزی از روشهای
نوین آبیاری استفاده کنیم تا از هدررفت منابع آبی در این بخش جلوگیری کنیم.
کیومرث شهبازی، جلیل بادپیما، ابراهیم رضائی، دوره 5، شماره 19 - ( 3-1394 )
چکیده
شرکتهای دولتی در مقایسه با بنگاههای خصوصی عموماً نیروی کار مازاد دارند. در فرایند خصوصیسازی و تبدیل شرکتهای دولتی به خصوصی، کارفرمایان جدید به منظور کاهش هزینههای جاری و پیشبرد شرکت در جهت اهداف اقتصادی خویش تمایل دارند نیروی کار خود را تعدیل کنند. این بنگاهها ممکن است برای کارگرانی که مشمول بازنشستگی اختیاری بوده ولی مشمول بازنشستگی اجباری نیستند، پاداشی را پیشنهاد نمایند تا آنان را به قبول بازنشستگی و خروج از بنگاه متقاعدکنند. کارگران مایلند بیشترین پاداش ممکن را دریافت نمایند و در مقابل بنگاه تمایل دارد حداقل پاداش ممکن را به کارگران پرداخت نماید. در این مقاله با در نظر گرفتن گزینههای پیشروی کارفرما و کارگر نوعی، مسأله از طریق بازی های پویا با اطلاعات کامل تجزیه و تحلیل شده است. بازی میان کارگر و کارفرما به شکل فرم گسترده نشان داده شده و با استفاده از تعادل کامل بازیهای فرعی(SPE) حداقل پاداش مورد نیاز برای پذیرش بازنشستگی تشویقی محاسبه و تأثیر سقف پاداش برآنبررسیگردیده است. محاسبات نشان میدهد کهکاهش سن بازنشستگی اجباری، مزایای دوران بازنشستگی سازمان های تأمین اجتماعی، نرخ بهره انتظاری و حداکثر سابقه خدمتی و افزایش سن شاغل و سابقه خدمتی فرد، موجب کاهش حداقل پاداش مورد نیاز برای پذیرش بازنشستگی تشویقی خواهد شد. همچنین جنسیت نیز به دلیل پایینتر بودن سن بازنشستگی اجباری زنان نسبت به مردان در بسیاری از کشورها، سبب پذیرش بازنشستگی تشویقی از جانب زنان با پاداشی کمتر میشود.سقف پاداش پیشنهادی نیز موجب عدم پذیرش بازنشستگی تشویقی کارگران با حقوق بالا، جوان و سابقه خدمتی پایین خواهد شد.
|
|
|
|
|
|