1- آب و هوای شهری علوم انسانی آزاد اسلامی واحد نور، نور ، ایران، آب و هوای شهری علوم انسانی آزاد اسلامی واحد نور، نور ، ایران
2- استادیار و عضو هیأت علمی، واحد نور ، دانشگاه آزاد اسلامی، نور ، ایران، استادیار و عضو هیأت علمی، واحد نور ، دانشگاه آزاد اسلامی، نور ، ایران ، gghobadi@yahoo.com
3- دانشیار اقلیم شناسیهیتعلمی گروه جغرافیا ، واحدرشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.، دانشیار اقلیم شناسیهیتعلمی گروه جغرافیا ، واحدرشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
4- دانشیار ژئومورفولوژی واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی ، نور، ایران.، دانشیار ژئومورفولوژی واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی ، نور، ایران.
چکیده: (3675 مشاهده)
دما از عناصر اساسی اقلیم است لذا تغییرات ناگهانی یا کوتاهمدت و دراز مدت آن میتواند ساختار آبوهوای هر محلی را دگرگون سازد. موجهای گرمایی شدید از مهمترین بلایای آب و هوایی بوده که تأثیرات گستردهای بر فعالیتهای مختلف انسانی دارند وزمانی که از شدت و فراوانی بالایی برخوردار شوند، میتوانند معضلات عمدهای تولید نمایند. در این پژوهش برای بررسی روند سری زمانی فراوانی 49ساله (2019-1970) رخدادهای امواج گرم شهر تهران از دو نمایه روزهای گرم و امواج گرم (روزهای گرم با تداوم 2 روز و بیشتر) از آماره ناپارامتریک تحلیل روند Sens استفاده شده که نتایج آن در همه ایستگاهها بیانگر وجود یک روند افزایشی هم در تعداد روزهای گرم شهر تهران و هم در فراوانی رخدادهای امواج گرم در 5 ایستگاه سطح شهر تهران بوده است. در این پژوهش دو موج گرم در شهر تهران شناسایی شد که موج اول در سال 2010 بخش وسیعی از نواحی مرکزی و غربی کشور را در بر گرفته اشت و موج دوم در سال 2013 بود که در همه ایستگاههای تهران و حتی بسیاری از استانهای کشور ثبت شده است. نتایج تحلیل توزیع فضایی دمای موج گرم در سطح بلوک های آماری شهر تهران بیانگر آن بود که عموما مناطق مرکزی شهر تهران شامل مناطق6، 7، 8، 10،11، 12، 14، 15، 4، 7، و 19 به صورت معنی داری درگیر دماهای بحرانی ناشی از حاکمیت موج گرم بوده است در حالی که بخش های شمالی شهر تهران تحت تاثیر شدتهای پایینتر موج گرم بوده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اب و هواشناسی