۴ نتیجه برای افتخاری
امیر صفاری، جعفر موسی وند، سید مروت افتخاری،
دوره ۱۱، شماره ۲۲ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده
مخاطرات محیطی همواره موجب تغییراتی در شرایط زیست محیطی سکونتگاههای انسانی شده و خسارتهای گستردهای را بر جوامع بشری تحمیل مینماید. همجواری سامانههای شهری با مناطق پایکوهی و شیبهای تند طبیعی در حوضههای کوهستانی، آسیبپذیری ناشی از حرکات دامنهای از نوع لغزشی را افزایش داده است. حوضه کوهستانی رود ـ دره فرحزاد یکی از مناطق شهری- کوهستانی کلان شهر تهران است که در معرض آسیبپذیری ناشی از حرکات دامنهای از نوع لغزشی قرار دارد. در این مقاله با هدف تحلیل ژئومورفولوژیکی توسعه شهری و آسیب پذیری ناشی از حرکات زمین لغزش، پهنهبندی خطر زمین لغزشها با استفاده از تلفیق مدلهای وزن دهی چند معیاره انجام شده است. پس از بررسی در مورد ویژگیهای طبیعی حوضه مطالعاتی و بازدید میدانی، شش عامل و متغیر مستقل شامل عوامل سنگ شناسی، ارتفاع، شیب دامنهها، جهت دامنهها، فاصله از گسلها و فاصله از شبکه زهکشی به عنوان عوامل موثر در وقوع زمینلغزشهای منطقه انتخاب شده است. نقشهها در محیط نرمافزاری Arc GIS توسط عملگرهای فازی و مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) تولید شده است. به منظور تحلیل بین آسیبپذیری ناشی از زمینلغزشها و طبقات توسعه یافته شهری، نقشه کاربری زمین در حوضه با نقشه نهایی پهنهبندی خطر همپوشانی داده شد. نتایج نشان داد که از حدود ۱۳,۲ درصد مساحت محدوده مورد مطالعه (۳.۰۳۹۵۹۶ کیلومترمربع) که توسط کاربریهای مختلف شهری اشغال گردیده است، ۸۷.۶۶ درصد در محدوده با خطر کم و بسیار کم، ۳.۳۶ درصد در محدوده با خطر متوسط و ۸.۹۶ درصد در محدوده با خطر زیاد و بسیار زیاد قرار دارد.
سیدمروت افتخاری،
دوره ۲۴، شماره ۷۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
یکی از پیآمد های زلزله میتواند تغییرات سطوح ارتفاعی ناهمواریهای منطقه رخداد باشد. این تغییرات در سطح منطقه عمدتاً بهصورت یکسان نخواهد بود و میزان آن تحت تأثیر عوامل متعددی ازجمله: شدت زلزله, لندفرم ها, جنس زمین, ساختمان زمینشناسی... متفاوت خواهد بود. هدف از این پژوهش انداز گیری تغییرات ژئومورفومتریک ناشی از زلزله ۲۹ بهمن ۱۳۹۹ سی سخت در سطح شهرستان دنا با استفاده از فن تفاضل سنجی راداری میباشد. برای دستیابی به این هدف با توجّه به پوشش مناسب و دقت اندازهگیری تصاویر ماهواره راداری سنتینل۱ از دو سین تصویر مربوط به منطقه وقوع زلزله برای تاریخهای قبل (۲۰/۱۱/۱۳۹۹) و بعد از زلزله ( ۲/۱۲/۱۳۹۹) از سایت سازمان فضایی اروپا (ESA) دریافت گردید, پس از انجام فرآیند و تحلیل داده با فن تفاضل سنجی راداری, یافته های مستخرج از نقشه های تفاضل سنجی نشان میدهد, پس از زلزله مورخ ۲۹/۱۱/۱۳۹۹ سی سخت بخشی از منطقه موردمطالعه تحت تأثیر تغییرات مثبت ارتفاعی با بالاآمدگی ۰,۱۱ سانتیمتر و تغییرات منفی پائین رفتگی ۰.۶ – سانتیمتر مواجه گردیده است. این تغییرات مثبت (بالاآمدگی) در نزدیکی کانون زلزله در شرق دنا بیشتر قابل توجّه هست و تغییرات منفی (پائین رفتگی) با دره ناودیسی که خرسان رود در برروی آن استقرار دارد کاملاً مشهود هست، همچنین این تغییرات در محلهای تغییر ساختمان زمینشناسی, جنس سازند و در برخورد با گسلهای منطقه دارای بینظمی خاص هست.
خانم نگار میرزایی، دکتر علی احمدآبادی، دکتر سید مروت افتخاری، خانم الهه لطفی،
دوره ۲۴، شماره ۷۵ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
رودخانه ها همواره شریانهای حیاتی زمین هستند و به طور طبیعی سیر تحول تدریجی و مستمر دارند که پس از گسترش تجمعات انسانی و توسعه شهری دچار تغییرات اساسی شده و برخی از عملکردهای طبیعی خود را از دست داده اند. رودخانه وردآورد نیز از این امر مستثنی نیست. این رودخانه در غرب استان تهران جریان دارد و به شدت تحت تاثیر توسعه شهری قرار گرفته که به واسطه دخالتهای انسانی در مسیر جریان خود دچار تغییرات مستمر شده و با توجه به اینکه این رودخانه در مسیر دسترسی شهرهای غرب استان تهران جریان دارد، سیر تحول طبیعی و تدریجی آن مختل گردیده که این دگرگونی، رودخانه را از حالت طبیعی خود خارج نموده است. در این پژوهش به شناسایی عوامل موثر بر کیفیت ژئومورفولوژی رودخانه وردآورد پرداخته شده و با استفاده از شاخص MQI کیفیت مورفولوژی رودخانه ارزیابی شده است. در این روش، رودخانه وردآورد به ۹ بازه مطالعاتی تقسیم شده است و سه مولفه اصلی کیفیت عملکرد ژئومورفولوژیکی، سازه های مصنوعی و تعدیل کانال در قالب ۲۸ شاخص مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد به علت توسعه شهری تهران و تغییرات مصنوعی زیاد در کانال رودخانه وردآورد بازه های ۱,۳,۴,۶,۷ به دلیل دخالت های زیاد انسان و کانال کشی مسیر رودخانه امتیاز ۲/۰ را کسب نموده و در طبقه خیلی ضعیف قرار گرفته است. بازه های ۲ و ۵ امتیاز ۳/۰ را کسب نموده و در طبقه ضعیف قرار گرفته است و بازه های ۸ و ۹ به دلیل دخالت های کم انسان و طبیعی ماندن مسیر رودخانه امتیاز ۶/۰ را کسب نموده و در طبقه متوسط از لحاظ کیفیت مورفولوژیکی قرار گرفته است.
خانم رعنا نوروزی، آقا سید مروت افتخاری، آقا علی احمدآبادی، خانم خدیجه علی نوری،
دوره ۲۵، شماره ۷۸ - ( ۷-۱۴۰۴ )
چکیده
در دو دهه اخیر فرونشست بهعنوان یک مخاطره ژئومورفیک و یکی از بحرانهای زیستمحیطی، هر ساله خسارات جبرانناپذیری را به دشتهای ایران تحمیل میکند که میتوان گفت یکی از مهمترین علل آن در حال حاضر برداشت غیراصولی و بیرویه از سفرههای زمینی میباشد. دشت اشتهارد بهعنوان یکی از قطبهای صنعتی و کشاورزی استان البرز حائز اهمیت است و به دلیل افت شدید سطح آب زیرزمینی توسط وزارت نیرو ممنوعه بحرانی اعلام شده است. ازاینرو بررسی میزان نرخ فرونشست و پرداختن به علل و عوامل تأثیرگذار در جهت مدیریت خطر آن، دارای اهمیت زیادی است. در این پژوهش جهت بررسی فرونشست دشت اشتهارد از تکنیک تداخل سنجی تفاضلی راداری (D_ InSAR) و از دادههای ماهواره Sentinel-۱A در بازه زمانی (۲۰۲۳ تا ۲۰۱۷) استفاده شد. در این بازه زمانی فرونشست منطقه بین ۲.۰۸- تا ۲.۹۳- سانتیمتر متغیر است که بیشترین مقدار فرونشست مربوط به بازه زمانی ۲۰۲۰ -۲۰۱۹ حدود ۲.۹۳ - سانتیمتر و کمترین مقدار فرونشست در بازه زمانی ۲۰۲۳ -۲۰۲۲ حدود ۲.۰۸- سانتیمتر است. نرخ فرونشست از شرق به غرب و در پهنه جنوبی با افزایش همراه است. درواقع بیشینه فرونشست در تمام بازههای مطالعاتی در محدوده آبخوان اشتهارد متمرکز است که بخش عمدهای از مزارع، آبادیها، کارخانهها و شهر اشتهارد، شهرکهای صنعتی (کوثر، امید و اشتهارد)، زمینهای کشاورزی و بیشترین تمرکز و استقرار منابع زیرزمینی (چاهها) را در خودش جای داده است. نتایج هیدروگرافها و درونیابی با استفاده از آمارهای چاههای پیزومتری نیز افت آبهای زیرزمینی و افزایش عمق را در این محدوده نشان میدهد؛ این در حالی است که نتایج بررسی همبستگی میزان فرونشست زمین با تغییرات عمق آب زیرزمینی هم در سطح %۹۵ معنیدار بوده است بهطوریکه با افزایش عمق آب زیرزمینی فرونشست در منطقه افزایش مییابد. براساس پروفیلهای تغییرات فرونشست، فرونشست منطقه موردمطالعه الگوی پیچیدهای دارد که این تغییرات و نوسانات زمانی - مکانی نشان دهنده تأثیرات مختلفی ازجمله فعالیتهای انسانی (مانند شدت، نوع فعالیت یا استخراج بیرویه آب از منابع زیرزمینی)، زیستمحیطی، مشخصات زمینشناسی (جنس رسوبات، ضخامت سفره، موقعیت سنگ کف و...) میزان تغذیه و تخلیه آبخوان و... میباشد.