5 نتیجه برای پیشبینی
شهریار خالدی،
دوره 2، شماره 2 - ( 10-1382 )
چکیده
یخبندانهای بهاری در این مقاله به صورت کاربردی و روشهای مختلف از جمله آماری و سینوپتیکی، مورد مطالعه قرارگرفته است . نقش کمفشارها در فصول انتقالی و پرفشارهای حرارتی سیبری و آسیایی در شکلیابی جریانهای سرد ایران قابلملاحظه است. اوایل بهار از جمله مهمترین زمانهای یخبندان است که اغلب با خسارتهای فراوان بر تولیدات باغداری همراه میشود. وجود بیشتر باغها در پهنههای درهای در برابر یخبندان با اشکال مواجه میشود. در مجموع یخبندانهای تشعشعی, انتقالی و تبخیری و نیز پدیده وارونگی دما, ازجمله جنبههای میکروکلیمایی یخبندان در چار چوب مطالعاتی این مقاله قرار دارد. توان بالای شهرستان مرند در باغداری بهویژه درختان سیب از اهمیت بهسزایی برخوردار است. از جمله درختانی که در برابر یخبندان از خود حساسیت نشان میدهد زرد آلو و بادام است که در مرند هر دو یا سه سال یک بار خسارت میبیند . پیشبینی و حفاظت در برابر یخبندان از دیگر اقدامات کاربردی است که با روشهای فعال و غیرفعال همراه میگردد .
بهروز سبحانی، اکبر گلدوست،
دوره 16، شماره 42 - ( 7-1395 )
چکیده
با توجه به تاثیر دمای هوا بر جوانب مختلف زندگی بشر و لزوم مطالعهی نحوهی تغییرات و پیشبینی آن، در این مطالعه با استفاده از تحلیلهای آماری تغییرات دمای میانگین، حداقل و حداکثر ماهانه، در طول دورهی آماری 24 ساله (از ماه ژانویهی سال 1987 تا ماه دسامبر سال 2010 به طول 288 ماه) در ایستگاههای استان اردبیل بررسی، و در ادامه امکان پیشبینی دما با استفاده از سیستم استنتاج فازی- عصبی تطبیقی ارزیابی شد. نتایج حاصل نشان داد که روند تغییرات دمای ماهانه در ایستگاههای استان اردبیل طی دورهی مورد مطالعه افزایشی بوده است. شدت افزایش دمای حداقل بیشتر از دمای حداکثر و میانگین بود. بر اساس نتایج پیشبینی، رابطهی مشخصی بین ویژگیهای آماری دادهها و خطاهای پیشبینی وجود داشت. هرچه دامنهی تغییرات دادهها کمتر، واریانس و انحراف معیار آنها بیشتر بوده و امکان پیشبینی مقادیر دادهها بیشتر است. در اکثر موارد در فصول سرد سال نوسان مقادیر دمای ماهها در سالهای مختلف بیشتر بوده است، مدل در پیشبینی این موارد دچار خطای بیشتری شده است. در اکثر موارد مدل دمای ماههای فصول گرم سال را که روند مشخصتری دارند بهتر پیشبینی کرده است. در کل بر اساس نتایج این تحقیق سیستم استنتاج فازی- عصبی تطبیقی در اکثر موارد کارایی قابل قبولی در پیشبینی دمای میانگین، حداقل و حداکثر ماهانه در ایستگاههای استان اردبیل داشته است.
مصطفی کریمی، فاطمه ستوده، سمیه رفعتی،
دوره 18، شماره 48 - ( 1-1397 )
چکیده
افزایش دمای کره زمین باعث بروز ناهنجاریهایی در اقلیم کره زمین شده که این امر بر تمام زوایای زندگی و حیات بشر تاثیر گذار است. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات دما و پیش بینی دمای حدی (حداکثر و حداقل دما) در استان گیلان و مازندارن است. جهت این بررسی از مدل آماری- دینامیکی SDSM و برای تحلیل تغییرات و روند دما از تکنیک آماری و گرافیکی من- کندال استفاده شده است. دادههای روزانه دمای ایستگاه رشت، رامسر و بابلسر طی دوره آماری 1961 تا 2010 از سازمان هواشناسی کشور و نیز دادههای مدل گردش عمومی HadCM3 از پایگاه های مربوطه اخذ شد. دوره مورد مطالعه به سه دوره تقسیم بندی گردید. نتایج حاکی از وجود روند مثبت معنیداری در حداقل و حداکثر دمای ماهانه و سالانه هر سه ایستگاه در دوره اول و سوم است. همچنین در دوره دوم، روند معنیداری در دماهای حدی رامسر و حداکثر دمای رشت دیده نمیشود. آزمون گرافیکی منکندال بر روی دماهای حدی سالانه سه دوره دارد که نتایج نشان داد در سطح 95 درصد اطمینان وقوع تغییرات از نوع روند افزایشی و نیز تغییرات از نوع ناگهانی در هر سه ایستگاه رخ داده است. در دوره پیش بینی شده، بیشترین تغییر در حداقل دمای ماهانه و سالانه دیده میشود. افزایش حد دما حدوده 1/0 تا 7/1 درجه سانتیگراد بود. نوسانات کوتاه مدت و رخداد روند مثبت معنیدار هم در حداکثر و هم در حداقل دما گویای افزایش دما در سالهای آتی خواهد بود که حاکی از وقوع تغییرات اقلیمی رخ داده میباشد. در نتیجه می توان گفت که دمای شبانه افزایش داشته و تفاوت دمای فصل سرد و گرم کاهش می یابد.
سید محمد حسینی، عبدالحسین عادل زاده،
دوره 19، شماره 52 - ( 1-1398 )
چکیده
هدف از این نوشتار، کاربست مدلی همدید جهت برآورد میانگین روزانهی دما و ارتباط آن با ارتفاع ژئوپتانسیل در تراز میانی جو(تراز 500 هکتوپاسکال) است. برای نیل به این هدف از دو پایگاه داده استفاده شده است. پایگاه نخست دادههای رویداد محیطی(سطحی) میباشد که در این راستا از دادههای میانگین روزانه دما در ایستگاههای منتخب مشهد، تربت حیدریه و سبزوار استفاده شده است. بیشینه و کمینه این ایستگاهها از بازهی زمانی11/10/1365 الی 11/10/1392 خورشیدی به تعداد 9862 روز از سازمان هواشناسی کشور اخذ گردید. پایگاه دوم شامل دادههای ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال است که دادههای آن از تارنمای NCEP/DOE وابسته به سازمان ملی جو و اقیانوسشناسی ایالات متحده در ساعتهای 00:00؛ 03:00؛ 06:00؛ 09:00؛ 12:00؛ 15:00؛ 18:00 و 21:00 زولو استخراج شده است. سپس همبستگی میانگین روزانهی دمای ایستگاههای منتخب خراسان رضوی با دادههای جو بالا محاسبه گردید. همبستگی به دست آمده وارد محیط سرفر گردید و خطوط همچند همبستگی ایستگاههای منتخب با نیمکرهی شمالی ترسیم گردید. چهار منطقه در نیمکرهی شمالی به دست آمد که با دمای ایستگاههای مورد بررسی همبستگی بالایی نشان دادند. نتایج همبستگیها بیانگر این است که ایالات متحدهی آمریکا با 25یاخته، شمال چین 25یاخته، آفریقا 45 یاخته و ژاپن با 65 یاخته بیشترین یاختهها را به خود اختصاص داده است. آنگاه، میانگین وزنی یاختههای ارتفاع ژئوپتانسیل آنها گرفته شد و به وسیله رگرسیون چندگانه معادلهی ایستگاهها بدست آمد. نتایج مدلهای پیشیابی نشان میدهد که به اِزای هر ژئوپتانسیل متر افزایشی که در این نمایه رخ دهد، میانگین روزانهی دمای ایستگاه سبزوار 4/1، تربت حیدریه 3/1 و مشهد 3/1 درجهی سلسیوس افزایش نشان خواهد داد.
مهدی فیض اله پور، مرضیه منافی، رضا خوشرفتار، یونس خسروی،
دوره 21، شماره 62 - ( 7-1400 )
چکیده
مرور خسارات ناشی از زمینلغزش، لزوم بررسی عوامل تأثیرگذار بر وقوع این پدیده و پیشبینی رخداد آن را به اثبات میرساند. ازاینرو، هدف از پژوهش حاضر بهبود نتایج پیشبینی وقوع زمینلغزش در حوضه آبریز طالقان با استفاده از تئوری آنتروپی شانون می باشد. از میان عوامل مؤثر بر وقوع زمینلغزش، ده عاملِ ارتفاع، شیب، جهت شیب، زمینشناسی، پوشش گیاهی، کاربری اراضی، تراکم آبراهه، گسل، جاده، بارش بهعنوان متغیرهای مستقل و پهنههای لغزشی بهعنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شد. سپس با استفاده از اندکس آنتروپی، برای هر یک از این عوامل با توجه به میزان اثرگذاری آنها، وزن دهی انجام گرفته و نقشه ارزش هر پارامتر با توجه به وزن آن، تهیه شد. در مرحله بعد، با استفاده از تلفیق این نقشهها با نقشه پراکنش لغزشها، نقشه پهنهبندی خطر برای حوضه موردمطالعه ترسیم شد. پس از محاسبه شاخص آنتروپی شانون، مشخص شد 86 درصد از مساحت زمینلغزشها در سه رده خطر متوسط، پرخطر و خیلی پرخطر قرار دارند و این نشان میدهد نقشه نهایی پهنهبندی، بر مبنای شیوه صحیحی تهیهشده است. همچنین، شاخص مجموع کیفیت (Qs) در این روش برابر با 3/2 به دست آمد که بیانگر صحت و مطلوبیت بیشتر این روش جهت پهنهبندی خطر زمینلغزش در حوضه آبریز طالقان است. میزان شاخص دقت روش(P) نیز، برای مدل آنتروپی، برابر 24/0 بود که نشان از تفکیکپذیری مناسبتر پهنههای خطر در این روش دارد.