4 نتیجه برای عشق
حسن ذوالفقاری،
دوره 2، شماره 5 - ( 3-1384 )
چکیده
داستان رمزی «حسن و دل» یا «دستور عشّاق» سروده فتاحی نیشابوری (فوت852) است. این داستان رمزی عاشقانه همواره مورد توجه مستشرقان بوده و به زبانهای مختلف ترجمه شده و هشت نظیره فارسی و ده نظیره ترکی از آن به عمل آمده است. بنمایههای عرفانی و عاشقانه بسیار و تعدّد رمزها و تنوّع مضامین، این اثر را منظومهای قابل مطالعه میکند. شاعر کوشیده است در داستان خود از استعارههای مربوط به شعر تغزّلی و اعضای بدن به عنوان رمز بهره گیرد. مهمترین رویکرد «حسن و دل» تقابل عقل و عشق است که در ادب فارسی و صوفیانه سابقهای دراز دارد. سراینده میکوشد این تقابل و برتری عشق و مصائب آن را در پیروزی بر دل نشان دهد. این مقاله ضمن گزارشی از داستان و با اشارهای به زندگی و احوال فتاحی نیشابوری، به نقد و تحلیل آن میپردازد و ابعادی از این منظومه عاشقانه را میگشاید تا مگر فتح بابی برای تحقیقات وسیع دیگر گردد.
یدالله بهمنی مطلق، ملاحت نجفی عرب،
دوره 6، شماره 16 - ( 2-1390 )
چکیده
میرزاده عشقی یکی از شاعران نوپرداز و روشنفکر عهد مشروطه است که از تأثیرات انقلاب مشروطه بهدور نماند. تحولات و رویدادهای روزگار در محورهای مختلف شعر او اثر عمیق گذاشت و قبل از بسیاری از همعصرانش او را به سوی استفاده از واژگان فرانسوی و رویکردهای جدید ادبی سوق داد. او جزء اولین کسانی است که جان خود را در راه آزادی و عشق وطن فدا کرد. انعکاس مکاتب ادبی جهان از قبیل رئالیسم (در منظومه احتیاج)، سمبولیسم (سه تابلو مریم، قسمتهایی از کفن سیاه و برگ بادبرده)، رمانتیسم (قسمتهایی از ایدهآل، کفن سیاه، رستاخیز شهریاران ایران، برگ بادبرده و ...) و پست مدرنیسم که شاعر در هالهای از تخیل به شکستن سنتها حتی مدرنیسم میپردازد و...؛ و مکاتب سیاسی از قبیل آنارشیسم یا جامعه بدون حاکم و فقدان حکومت، ناسیونالیسم افراطی و ضداومانیستی (اشعاری که در آنها عشقی انسان را از ابلهترین حیوانات پستتر میداند) و... در اشعارش دیده میشود. در این مقاله تلاش میشود تأثیر این حوزه از ادبیات جهان بر شعر میرزاده عشقی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
مهوش واحددوست، فرشته شیخ الاسلامی،
دوره 6، شماره 17 - ( 2-1392 )
چکیده
این تحقیق کوشیده است اشعار فروغ فرخزاد را بهلحاظ نمود تفکر زنانه بررسی کند. به این منظور نخست تأثیر وضعیت زندگی شخصی و تاریخی عصر فروغ بر او مطالعه شده است. آثار شعری فروغ دربردارنده مسائل مربوط به زنان عصر اوست. از آن گذشته احساسات زنانه که ناشی از روح ظریف زن است در شعر او نمودی آشکار دارد. انواع «عشق» مانند عشق به جنس دیگر (بیشتر با دیدی تمسخرآمیز و انتقادی)، عشق مادرانه، عشق به جامعه انسانی و موضوعاتی از قبیل اعتراض به فرهنگ مردسالاری، اسارت و حقارت زنان در دوران گذشته و عصر شاعر، از برجستهترین درونمایهها و موضوعات شعر فروغ بهشمار میآید. برای تحلیل و توجیه ویژگیها و موضوعات معمول در شعر فروغ از پارهای نظریههای روانشناسی مانند نظریات فروید و یونگ نیز استفاده کردهایم، و نیز به دیدگاههای برخی ناقدان فمینیست چون رزمری تانگ و ژاک لکان استناد کردهایم.
بتول حیدری، اسحق طغیانی، سیدمهدی نوریان،
دوره 8، شماره 19 - ( 2-1400 )
چکیده
ویس و رامین، سروده فخرالدین اسعد گرگانی، از نخستین داستانهای منظوم عاشقانه ادبیات فارسی است که در تاریخ ادبیات فارسی، از نظرگاه اخلاقی، مطرود شناخته شده است؛ زیرا نخستین داستان خیانت به پیوند زناشویی در ایران باستانی و اسلامی است، اما صرفنظر از محتوای آن، نمیتوان منکر ارزشهای ادبی، اجتماعی، فرهنگی و خاصبودن آن در میان آثار کهن ادبیات فارسی شد. اگرچه در این منظومه مطالبی خلاف اخلاق آمده است، اما عملکردهای ضداخلاقی شخصیتهای داستان عللی دارد که توجه به آنها برای تحلیل منظومه از منظر نقد اخلاقی ضروری است. این نکات شامل شناخت شاعر و جامعه، معتقدات دینی مؤثر بر عملکرد شخصیتها و شناخت چهارضلع اصلی مفاهیم منظومه: «خوشباشی»، «تقدیرگرایی»، «تقابل پیری و جوانی» و «عشق» است. میتوان منظومه ویس و رامین را از لحاظ ادبی نمونهای از مکتب هنر برای هنر و از لحاظ اخلاقی، نمونهای از نسبیت اخلاق شخصیتهای داستان دانست.