عصاره کندر و تقویت حافظه (بررسی اثرات مصرف عصاره آبی کندر در طی دوران حاملگی و شیردادن به نوزادان بر روند یادگیری و تقویت حافظه زادهها در رَت). عنوان نشریه. 1381; 18 (55) :1-13
URL: http://jsci.khu.ac.ir/article-1-1101-fa.html
چکیده: (9430 مشاهده)
منابع طب گذشته ما نشان میدهد که بیشتر عالمان طب سنتی از کُندُر به عنوان مادهای مؤثر در افزایش هوش و تقویت حافظه نام میبرند و از جمله معتقدند که اگر مادران آن را در دوران بارداری، مصرف کنند، موجب افزایش هوش، توانایی یادگیری و تقویت حافظه در فرزندان میشود. در این پژوهش پس از شناسایی گونه گیاهی مولّد کُندُر(کروماتوگرافیTLC )، به منظور بررسی تأثیر کُندُر در دوران حاملگی و شیردادن به نوزادان بر افزایش میزان یادگیری و تقویت حافظه زادهها، در رَت، از دو دوزg/kg 05/0وg/kg 1/0عصاره آبی کندر(تزریق داخل صفاقی)، استفاده شد. هجده رَت باکره سفید از نژادwistar با سن حدود 3ماه و وزن 170تا 210گرم انتخاب و پس از آمیزش به دو گروه آزمایشی1و2)7=n) و یک گروه کنترل( 6=n) تقسیم شدند. رتهای حامله از روز دهم حاملگی تا روز دهم بعد از زایمان(دوران بحرانی تکامل مغز در جنین رَت)،به فاصله هر 5روز یک بار، تحت تأثیر کندر قرار گرفتند.به رتهای گروه کنترل حجم برابری از سرم فیزیولوژیک تزریق شد. نوزادان رتها پس از رسیدن به سن دو ماهگی، از نظر یادگیری و میزان نگهداری حافظه مورد آزمون ماز قرار گرفتند. نتایج بهدست آمده نشان داد که، در مقایسه با گروه کنترل، تجویز کندر،به ویژه دوز g/kg 05/0، در دوران بحرانی رشد و نمو سیستم عصبی جنین و نوزاد، موجب افزایش چشمگیر (001/0(p< قابلیتهای یادگیری، به ویژه تقویت و نگهداری حافظه میشود. از این رو به نظر میرسد که کندر میتواند دارای تأثیری مثبت بر روند تکامل مغز و احتمالاً شکلگیری مناسب درختهای دندریتی، آکسونها وبرقراری ارتباطات صحیح بین آنها باشد.
نوع مطالعه:
علمی پژوهشی کاربردی |
انتشار: 1380/3/25