دکتر کیا رنجبر،
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: هدف از مطالعه حاضر معرفی و بررسی ژن های متعددی است که با عملکرد ورزشی افراد مرتبط هستند و می تواند در گزینش و انتخاب آن ها در رشته ی ورزشی مناسب و مورد علاقه شان موثر باشد. در این فاکتورهای مختلف آمادگی جسمانی و تمرین پذیری در کنار ریسک ابتلا به آسیب ورزشی و آمادگی روانی ورزشکاران مورد بررسی قرار گرفته اند.
یافته ها: عملکرد ورزشی افراد و مانیتورینگ تمرینات ورزشی تحت تاثیر ژنتیک و مداخلات محیطی قرار دارد. در مطالعه حاضر عملکرد سیستم هوازی با ژن ACE و آلل های مختلف آن، عملکرد قدرتی و توانی افراد با ژن ACTN۳، بررسی ریسک آسیب افراد با ژن های مختلف از جمله COL۱A۱، COL۵A۱، تناسین (TNC)، آپولیپوپروتئین E و گروه های خونی قابل پیش بینی است؛ همچنین تمرین پذیری و آمادگی روانی افراد در فرآیند استعدادیابی توسط دانش ژنتیک قابل بررسی است. از سوی دیگر استفاده از دانش ژنتیک و نیم رخ ژنی ورزشکاران می تواند برای تشخیص دوپینگ های ژنی و سلولی مفید واقع شود و به سازمان های که در امر پیشگیری از دوپینگ مانند WADA فعالیت می کنند، کمک نماید.
نتیجه گیری: ترکیب دانش ژنتیک در کنار مداخلات محیطی نه تنها در بحث استعدادیابی بلکه در مانیتورینگ تمرین و ارتقای عملکرد ورزشکاران نقش موثری دارد. علی رغم وجود نقش های ژنتیکی وسیع، پیش گویی موفقیت ورزشی با دانش ژنتیک محدود به یک سری ژن خاص بوده است با این حال توسعه این دانش و شناسائی ژن های بیشتری که می توانند در بحث استعدادیابی و مانیتورینگ تمرین دخیل باشند نیاز به تحقیقات بیشتری را می طلبد.
امیرمیلان امینی، محمد فشی، رعنا فیاض میلانی،
دوره ۱۸، شماره ۲۰ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف از انجام این پژوهش تعیین اثر مصرف حاد مکمل کلسیم لاکتات بر ظرفیت بافری و عملکرد ورزشکاران مرد بوکس آماتور نخبه بود. هشت مرد نخبه بوکس آماتور (قد ۴/۳۳±۱۸۰ سانتیمتر و وزن ۳/۶۸ ±۲۴/۱۲ کیلوگرم، دستههای وزنی (۸۱+، ۶۹-،۶۴-،۷۵-)) در طرحی متقاطع و دوسوکور در ۳ راند ۳ دقیقهای با یکدیگر به مبارزه پرداختند. مکمل لاکتات بهصورت کپسولهای ژلاتینی (۵/۰ گرم، ۸۰ میلیگرم کلسیم لاکتات/ کیلوگرم وزن بدن) ۹۰ دقیقه قبل از مبارزه مصرف شد. ۹۰ دقیقه قبل، بلافاصله قبل و نیز بلافاصله پس از رقابت، از آزمودنیها نمونهگیری خون انجام و لاکتات، PH، HCO۳- و PCO۲، اندازهگیری و میانگین ضربان قلب و تعداد ضربههای مؤثر دست حین مبارزه ارزیابی شد. از آزمون تی مستقل برای مقایسه دوبهدو زمان اندازهگیری در دو گروه مکمل و دارونما و نیز آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیریهای تکراری در سطح معناداری P≤۰,۰۵ استفاده گردید. مقدار لاکتات و HCO۳- در سه زمان ارزیابی در گروه مکمل کلسیم لاکتات و دارونما به ترتیب افزایش و کاهش معناداری را نشان داد (۰/۰۵≥P). تفاوت معناداری بین گروه مکمل کلسیم لاکتات و دارونما در مقدار لاکتات، PH، HCO۳، PCO۲، ضربان قلب و عملکرد در سه زمان ارزیابی مشاهده نشد (۰/۰۵<P). مکمل کلسیم لاکتات منجر به بهبود عملکرد بدون تغییرات چشمگیر در سیستم تامپونی گردید. بهبیاندیگر تلاش بیشتر با اسیدیته مشابه با دارونما میتواند نشاندهنده اثربخشی مکمل کلسیم لاکتات بر عملکرد ورزشکاران بوکس آماتور باشد.