Rasouli M, Sharei A, Salmani A. The Mediating Role of Reappraisal and Suppression of Emotional Experiences in the Relationship between Personality Characteristics and Addiction Tendency. Journal title 2024; 18 (3)
URL:
http://rph.khu.ac.ir/article-1-4522-fa.html
1- دانشیار گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، Shareiaysan@gmail.com
3- دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده: (665 مشاهده)
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطهای ارزیابی مجدد و سرکوب تجارب هیجانی در رابطه بین ویژگیهای شخصیتی با گرایش به اعتیاد در دانشجویان انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری مطالعه ی حاضر را تمامی دانشجویان دانشگاه خوارزمی در سالتحصیلی 1403-1402 تشکیل دادند، که تعداد 357 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمعآوری داده ها از پرسشنامه های پنج عاملی شخصیت NEO فرم کوتاه (مککری و کاستا، 1992)، پرسشنامه تنظیم هیجانی(گراس و جان، 2003) و گرایش به اعتیاد (وید و بوچر، 1992) استفاده شد. دادهها با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای با استفاده از نرم افزارهای SPSS 24و Amos 24 تحلیل شد.
یافته ها نشان داد که ویژگی شخصیتی روان رنجوری با گرایش به اعتیاد، رابطه مستقیم و مثبت دارد، همچنین صفات برونگرا و وجدانگرایی با گرایش به اعتیاد رابطه مستقیم و منفی دارند، در حالیکه بین صفت توافق پذیری با گرایش به اعتیاد رابطه مستقیم و معناداری یافت نشد و رابطه مستقیم روانرنجوری با سرکوب تجارب هیجانی و رابطه مستقیم برونگرایی و وجدانگرایی با ارزیابی مجدد هیجان معنادار است و ارزیابی مجدد تجارب هیجانی با گرایش بهاعتیاد رابطهمستقیم و معناداری نداشت، درحالیکه سرکوب تجارب هیجانی با گرایش به اعتیاد رابطه مستقیم و معناداری دارد. همچنین سرکوب تجارب هیجانی در رابطه بین صفت شخصیتی روان رنجوری با گرایش به اعتیاد نقش میانجی دارد. (1/96 < t). بنابراین ویژگیهای شخصیتی و ارزیابی مجدد و سرکوب تجارب هیجانی نقش مهمی در گرایش بهاعتیاد دانشجویان دارند و هدف قراردادن این دو مؤلفه در درمانهای روانشناختی، میتواند در کاهش گرایش به اعتیاد دانشجویان مؤثر باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی شخصیت دریافت: 1403/5/20 | پذیرش: 1403/10/1 | انتشار: 1403/9/27