۹ نتیجه برای رمضانی
محمد حسین عبداللهی، غلامرضا حسین پور، اسداله رجب، ولی الله رمضانی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
چکیده
پژوهش حاضر تحت عنوان بررسی سوگیری توجه (استروپ)، افسردگی و اضطراب در نوجوانان مبتلا به دیابت نوع ۱ اجرا شد. جامعه پژوهش شامل کلیه نوجوانان دیابتی ۲۰-۱۳ ساله انجمن دیابت ایران بود. از میان این جامعه ۲۵ نفر از نوجوانان دیابتی به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند و ۲۵ نفر از افراد سالم نیز به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری این پژوهش عبارت بود از تکلیف استروپ اصلاح شده، پرسشنامه اضطراب حالت-صفت اسپیلبرگر و پرسشنامه افسردگی بک. برای تحلیل آماری داده های پژوهش از شاخص های آماری تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که: بیماران دیابتی در کلمات مربوط به دیابت، کلمات خنثی، کلمات مثبت و منفی واکنش زمانی کندتری از گروه کنترل داشتند؛ نوجوانان دیابتی نسبت به گروه کنترل افسردگی و اضطراب بالاتری را نشان دادند.
علیرضا مرادی، الهه بی غم، ولی ا... رمضانی، فریدون یاریاری،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف این پژوهش بررسی کلیگویی حافظه شرح حال در نوجوانان پسر افسرده، افسرده دارای سوء مصرف مواد و سالم بود. نمونه مورد بررسی ۷۶ نفر (۲۵ نفر با تشخیص افسردگی، ۲۵ نفر افسرده دارای اختلال سوءمصرف مواد و ۲۶ نفر سالم عادی) از نوجوانان کرمانشاه بودند. هر سه گروه در متغییرهای سن، جنس، میزان تحصیلات، وضعیت تأهل، همتا شدند. برای ارزیابی حافظه شرح حال از آزمون حافظه شرح حال (AMT) ویلیامز و برادبنت(۱۹۸۶) بهره گرفته شد. در تجزیه و تحلیل دادهها، از شاخص آماری مانویتنی استفاده گردید. یافتههای پژوهش نشان داد که: نوجوانان افسرده، در مقایسه با گروه کنترل (افراد سالم) در بازیابی حافظه شرح حال، میزان کلی گویی بیشتری دارند. نوجوانان افسرده دارای سوء مصرف مواد، نسبت به نوجوانان سالم، از لحاظ میزان کلی گویی حافظه شرح نمرات بیشتری کسب کردند. میزان کلیگویی حافظه شرححال نوجوانان و جوانان افسرده بالاتر از نوجوانان افسرده دارای سوء مصرف مواد است.
علی اکبر شیخی فینی، ولیالله رمضانی، جواد کاووسیان،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل خطر و محافظتکننده گرایش به مصرف مواد در دانشجویان دانشگاه آزاد بندرعباس انجام پذیرفت. ۳۱۰ نفر از دانشجویان این دانشگاه به روش تصادفی طبقهای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامههای شیوع شناسی مصرف مواد (بوالهری، طارمیان و پیروی، ۱۳۸۵)، مقیاس خود کارآمدی ادراک شده (شرر و همکاران، ۱۹۸۲)، مقیاس رشدی مهارتهای زندگی (داردن و جینتر، ۱۹۹۶) و مقیاس گرایش به مصرف مواد بود. اطلاعات به دست آمده توسط آمارههای همبستگی پیرسون، t استودنت، تحلیل واریانس یکراهه و رگرسیون چندگانه گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که: گرایش به مصرف مواد با نگرش مذهبی، عزت نفس، نگرش مثبت به دانشگاه، خودکارامدی و مهارتهای اجتماعی همبستگی منفی معنادار و با نگرش مثبت والدین به مواد رابطه مستقیم معنادار دارد؛ از میان عوامل خطر و محافظتکننده، سه متغیر مهارتهای اجتماعی، نگرش مذهبی و پرخاشگری، ۴۷ درصد از واریانس گرایش به مصرف مواد را پیشبینی میکنند؛ میانگین نمره گرایش به مصرف مواد پسران به شکل معنیداری بالاتر از دختران است؛ میانگین نمره گرایش به مصرف مواد مجردها به شکل معنیداری بالاتر از متاهلها است؛ بین گروههای سنی مختلف از نظر گرایش به مصرف مواد تفاوت معناداری وجود ندارد. به نظر میرسد یافتههای این پژوهش منطبق با مدل تلفیقی مصرف مواد بوتوین(۲۰۰۰) باشد که نشان میدهد افرادی که از مهارتهای اجتماعی و فردی ضعیفی برخوردار هستند و باورهای هنجاری درباره الکل، سیگار و سایر مواد دارند، با احتمال بیشتری به سمت مواد کشیده میشوند
محسن احمدی طهور سلطانی، مهران فرهادی، ولیالله رمضانی، ایرج صفایی راد،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف این پژوهش بررسی مشخصات روانسنجی مقیاس امیدواری بزرگسالان سیمپسون (۱۹۹۹) در میان نمونهای از دانشجویان ایرانی بود. به همین منظور نمونهای ۴۵۷ نفری از دانشجویان دانشگاه های همدان به روش تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب و پرسشنامههای امیدواری اسنایدر، شادکامی آکسفورد، سرسختی روانی، ناامیدی بک، و بهزیستی روانشناختی ریف به همرا مقیاس امیدواری سیمپسون (با اندکی تغییر) روی آنها اجرا شد. ضرایب آلفای کرونباخ (۹۵/۰)، دونیمه کردن (۸۴/۰)، اعتبار همگرا (با مقیاس های سرسختی، ۳۶/۰، شادکامی، ۵۸/۰، و بهزیستی روانشناختی، ۴۳/۰) اعتبار واگرا (ناامیدی بک، ۱۸/۰-)، اعتبار ملاکی (امیدواری اسنایدر، ۳۷/۰) به دست آمد که همگی در سطح ۰۱/۰p< معنی دار بودند. تحلیل عاملی تأییدی مرتبه دوم نشان داد پنج عامل مذکور به خوبی بر روی یک عامل اصلی بار میشوند و مدل شش عاملی به خوبی با دادهها برازش داشت (۹۱/۰AGFI=،. RMSEA=۰/۰۴۷،NFI=۰/۹۸). نتایج به تفصیل در ادامه مقاله ارائه میشود
مریم صدرالسادات زاده، محمدنقی فراهانی، علیرضا کیامنش، ولیاله رمضانی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان تأثیر جراحی زیبایی بینی بر عزت نفس و تصویر بدنی در دختران بود. برای این منظور تعداد ۲۲ داوطلب متقاضی جراحی زیبایی بینی و ۲۲ نفر به عنوان گروه کنترل با روش نمونهگیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند و به پرسشنامههای چند بعدی رابطهی خود و بدن و عزت نفس روزنبرگ پاسخ دادند. متقاضیان جراحی زیبایی بینی و گروه کنترل در دو نوبت به پرسشنامهها پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد، دو متغیر عزت نفس و تصویر بدنی قبل و بعد از عمل جراحی زیبایی بینی تفاوت معناداری نشان ندادند. همچنین نتایج نشان داد بین عزت نفس و تصویر بدنی رابطهی معناداری وجود ندارد، ولی در یکی از خرده مقیاسها (رضایت از قسمتهای بدن) با عزت نفس همبستگی وجود دارد.
مژگان آگاه هریس، ناهید رمضانی، ایمان رفیع منزلت،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( دوره دوازدهم، شماره سوم ۱۳۹۷ )
چکیده
پسوریازیس، بیماری مزمن و التهابی پوستی است که عوامل روانشناختی در ایجاد و تداوم آن دخالت دارند. این پژوهش با هدف مقایسهی ویژگیهای شخصیتی و ادراک کنترل اضطراب در افراد با و بدون پسوریازیس انجام شد. طرح پژوهشی علّیمقایسهای بود و با نمونهگیری در دسترس، تعداد ۲۶۰ نفر انتخاب و در دو گروه با و بدون پسوریازیس جایگزین شدند. تمامی شرکتکنندگان به پرسشنامههای پنجعاملی نئو، ادراک کنترل اضطراب و اطلاعات جمعیتشناختی پاسخ دادند. یافتهها نشان داد در ویژگی شخصیتی گشودگی به تجربه، نمرهی افراد با پسوریازیس، از گروه عادی کمتر است؛ ولی در دیگر ویژگیهای شخصیتی، تفاوت معنیداری مشاهده نشد. از لحاظ ادراک کنترل اضطراب در همهی خردهمقیاسها، تفاوت دو گروه معنیدار بود و نمرهی افراد با پسوریازیس کمتر بود. بر این اساس به نظر میرسد سوگیری در ادراک کنترل اضطراب و گشودگی به تجربه در شکلگیری و تداوم پسوریازیس نقش جدی داشته باشند.
ولی اله رمضانی، محمد سعید عبدخدایی، زهرا طبیبی، حمید رضا آقامحمدیان شعرباف،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( شماره سیزدهم، دوره اول ۱۳۹۸ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی ابعاد سلامت و آسیبشناختی فرزندپروری در خانوادههای ایرانی بود. طرح این پژوهش کیفی و شیوه مورد استفاده در آن، طرح دادهبنیاد است. جامعه پژوهش شامل کلیه والدین مسلمان دارای فرزند بالای ده سال ساکن تهران و کرج در مقطع زمانی تابستان ۱۳۹۵ تا تابستان ۱۳۹۶ بود. نمونه مورد بررسی ۴۴ نفر از والدین مسلمان ایرانی بودند که با مصاحبه نیمهساختار یافته مورد مطالعه قرار گرفتند. دادههای حاصل از مصاحبهها، بر اساس الگوی پارادایمی یا مدل اشتراوس و کوربین از طرح داده بنیاد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نهایت، حاصل کدگذاریهای باز، محوری و گزینشی، ۲۱۶ کد اولیه، ۹ مقوله ۳ مضمون بود. در تجزیه و تحلیل محوری کدهای اولیه، ۹ مقوله اصلی عبارت بودند از: طرد کردن، محبت/حمایت، مراقبت افراطی، انعطافناپذیری، ساختار متعادل، آشفتگی، اجبار، قاطعیت/حمایت از خودمختاری، و اهمال/ انفعال. این مقولات را میتوان به لحاظ مفهومی از هم متمایز نمود؛ هر چند وجوه مشترکی نیز با هم دارند. در ادامه تحلیل و در کدگذاری گزینشی، ۹ مقوله اصلی، حول ۳ مضمون انسجام یافتند که عبارت بودند از: صمیمت (طردکردن، محبت/حمایت، مراقبت افراطی)، ساختار/قانون (انعطافناپذیری، ساختار متعادل، آشفتگی)، خودمختاری/آزادی عمل(اجبار، قاطعیت/حمایت از خودمختاری، اهمال/ انفعال). از مقولاتی که حول هر مضمون سازمان مییابند، مقولات میانی، حالتی متعادل و سالم را ترسیم میکند و دو مقوله اول و آخر نشاندهنده جنبههای آسیبشناختی آن مضمون هستند. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشتر والدین مورد مطالعه، از نوعی سبک استبدادی در فرزندپروری (ترکیب مراقبت افراطی، انعطاف ناپذیری و اجبار) استفاده میکنند و فرزندپروری سالم (ترکیب محبت/حمایت، انعطافپذیری و حمایت از خودمختاری) در رتبه دوم قرار داشت.
مریم رمضانی، شهرام محمدخانی، جعفر حسنی، مهدی اکبری، محمد حاتمی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( دوره چهاردهم، شماره دوم، تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
در طول سالهای گذشته، انگیزۀ کاهش وزن به عنوان یک عامل مهم در کاهش وزن و پایداری آن مطرح شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی مشخصات روانسنجی پرسشنامه انگیزۀ کاهش وزن در افراد چاق و دارای اضافه وزن بود. در این مطالعه نسخۀ فارسی مقیاس انگیزۀ کاهش وزن پس از آمادهسازی به روش ترجمۀ مضاعف، بر روی ۴۵۳ نفر از افرادی که به مراکز رژیمدرمانی در تهران مراجعه کرده بودند، اجرا شد. همسانی درونی نسخۀ فارسی مقیاس انگیزه کاهش وزن از طریق آلفای کرونباخ بررسی شد. همچنین ساختار عاملی مقیاس از طریق تحلیل عاملیِ اکتشافی و تحلیل عاملی تأییدی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آلفای کرونباخ برای کل مقیاس ۸۲/۰ و برای سه عامل استخراج شده سلامتی، وضع ظاهر از دیدگاه دیگران و وضع ظاهر از دیدگاه خود به ترتیب ۸۶/۰، ۸۵/۰ و ۷۴/۰ به دست آمد که نشان از همسانی درونی مطلوب مقیاس و مؤلفههای آن است. نتایج تحلیل عاملی تأییدی از ساختار عاملی حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی حمایت کرد و شاخصهای برازش حاکی از برازش خوب مدل بود. از نتایج پژوهش حاضر این بود که نسخۀ فارسیِ مقیاس انگیزۀ کاهش وزن، خصوصیات روانسنجی مطلوبی دارد و ابزار معتبری برای استفاده در موقعیتهای پژوهشی و بالینی است.
اکرم نجفی، دکتر ولیاله رمضانی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( دوره هجدهم ، شماره چهارم ، زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر پیشبینی رفتارهای خوردن ناسالم بر اساس روابط موضوعی و سبکهای دلبستگی با نقش واسطهای مکانیزمهای دفاعی بود. پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه علوم و تحقیقات تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ بود. دادهها با استفاده از پرسشنامههای رفتار خوردن داچ (DEBQ)، روابط موضوعی بل، سبکهای دلبستگی بزرگسالان و مکانیزمهای دفاعی (DSQ-۴۰) جمعآوری و با مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که روابط موضوعی تأثیر مثبت و معناداری بر رفتارهای خوردن ناسالم دارد. مکانیزمهای رشد یافته بهطور مستقیم بر رفتارهای خوردن ناسالم تأثیرگذار بودند. دلبستگی ایمن از طریق مکانیزمهای دفاعی رشد یافته بر رفتارهای خوردن تأثیر معنادار داشت ولی دلبستگیهای ناایمن تأثیر معناداری نداشتند. شاخصهای برازش مدل نشان دادند که مدل نظری پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است: روابط موضوعی، سبکهای دلبستگی و مکانیزمهای دفاعی بر رفتارهای خوردن ناسالم تأثیر دارند و تقویت عوامل مثبت میتواند به پیشگیری و کاهش شیوع این رفتارها کمک کند.