دوره 11، شماره 2 - ( 6-1403 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

Mirshafie A. Assessment of the measurement statistics of model accuracy and the appropriate use of them (Case study: Interpolation of Precipitation in Fars province). Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2024; 11 (2)
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3401-fa.html
میرشفیعی علی اکبر، بازگیر سعید، عزیزی قاسم. ارزیابی آماره‎های اندازه گیری دقت مدل و استفاده صحیح از آنها (مطالعه موردی: درون‎یابی بارش در استان فارس). تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1403; 11 (2)

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3401-fa.html

1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه تهران ، sbazgeer@ut.ac.ir
در بسیاری از تحقیقات علمی، بدون توجه به برخی ملاحظات، از آماره‌های سنجش خطا برای انتخاب مدل یا روش در تحلیل فضایی مخاطرات محیطی استفاده می‌شود. این پژوهش به بررسی دقت روش‌های درون‌یابی بارش در استان فارس پرداخته و هدف آن ارزیابی عملکرد آماره‌های پرکاربرد اندازه‌گیری خطا و ارائه توصیه‌هایی برای استفاده صحیح از آن‌ها بوده است. در این مطالعه، بارش سال 1398 که یک سال پربارش بود، با استفاده از 161 ایستگاه هواشناسی (22 ایستگاه همدیدی و 139 ایستگاه بارانسنجی) و روش‌های وزنی عکس فاصله، کریجینگ، کوکریجینگ و تابع پایه شعاعی درون‌یابی شد. نتایج ارزیابی آماره MBE  نشان می‎دهد که به دلیل صفر شدن مجموع مقادیر مثبت و منفی، محققان ممکن است در انتخاب روش‌درون‌یابی دچار اشتباه شوند. این آماره تنها بیش‌برآوردی و کم‌برآوردی را نشان می‌دهد و نمی‌توان از آن برای ارزیابی دقت و انتخاب روش‌های درون‌یابی استفاده کرد. در مورد ضریب تبیین (r2نتایج نشان داد که به دلیل عدم تطابق دامنه تغییرات این ضریب (صفر تا 1) با مقادیر خطا (100 تا 400 میلیمتر برای درونیابی بارش استان فارس)، استفاده از آن برای ارزیابی دقت روش مناسب نیست. همچنین، نتایج  NRMSE نشان داد که در نمونههای با تعداد کم (n=3, NRMSE=0.35) در مقایسه با نمونههای با تعداد زیاد (n=20, NRMSE=0.097)، به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد و استفاده از این آماره توصیه نمی‌شود. در نتیجه گیری کلی، استفاده از آمارههای MAE و RMSE برای ارزیابی خطای روشهای درونیابی به دلیل واقعیتر نشان دادن مقدار خطا پیشنهاد میشود.

دریافت: 1402/8/27 | پذیرش: 1403/6/24 | انتشار: 1403/6/24

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.