mahdavi Z, esmailpoor B, azarmi R. Evaluation of morphophysiological and biochemical traits of stevia plants treated with glycine betaine nanoparticles and fish waste fertilizer in response to salinity stress.. NBR 2025; 12 (3)
URL:
http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3733-fa.html
مهدوی زهرا، اسماعیل پور بهروز، آذرمی رسول. ارزیابی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه استویا Stevia rebaudiana Bertoni تیمار شده با نانو ذرات گلیسینبتایین و کود مایع ضایعات ماهی در پاسخ به تنش شوری. یافتههای نوین در علوم زیستی. 1404; 12 (3)
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3733-fa.html
دانشگاه محقق اردبیلی ، behsmaiel@yahoo.com
چکیده: (1502 مشاهده)
شوری به عنوان مشکل اصلی نامطلوب بر بهرهوری گیاهان تأثیر میگذارد. پاسخ گیاهان به تنش شوری بر اساس صفات بیوشیمیایی و مورفوفیزیولوژیکی ارزیابی شده است. کاربرد فناوریهای نانو و کودهای زیستی از جمله روشهای جدید برای کاهش اثرات تنش شوری است. بدین جهت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارهای مختلف در این آزمایش محلولپاشی تعدیلکنندههای شوری در پنج سطح (شاهد، 15و 30 میلیگرم در لیتر گلیسینبتایین بدون کود مایع ضایعات ماهی، 15و 30 میلیگرم در لیتر گلیسینبتایین به همراه کود مایع ضایعات ماهی 15درصد) بود. تنش شوری به صورت نمک کلریدسدیم درغلظتهای مختلف (0، 30، 60، 90 میلیمولار) اعمال گردید. نتایج نشان داد که شوری پارامترهای رشد، محتوای نسبی آب، رنگیزه a*و b* را تحت تأثیر قرار داده و فعالیت فنل کل، پراکسید هیدروژن (H2O2)، مالوندیالدئید (MDA)، پرولین و کربوهیدراتهای کل را در مقایسه با نمونههای کنترل افزایش میدهد. تنش شوری90 میلیمولار باعث افزایش 46/70درصدی کربوهیدرات کل، 66/66 درصدی پراکسیدهیدروژن، 66/66 درصدی مالوندیالدئید، 04/67 درصدی نشت الکترولیت و 21/47 درصدی محتوای پرولین نسبت به شاهد شد. از سوی دیگر، محلولپاشی همزمان گلیسینبتائین در غلظت 30 میلیگرم در لیتر و کود مایع ضایعات ماهی در غلظت 15درصد باعث افزایش صفات رشد ریشه و اندامهوایی و تعدیل اثرات منفی تنش شوری بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی شد. به طورکلی، کاربرد نانو ذره گلیسینبتائین همراه کود مایع ضایعات ماهی، میتواند به عنوان یک راهکار جدید برای کاهش اثرات تنش شوری در گیاه استویا و سایر محصولات زراعی و باغی استفاده شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم گیاهی دریافت: 1404/2/15 | ویرایش نهایی: 1404/10/6 | پذیرش: 1404/6/24 | انتشار: 1404/9/29 | انتشار الکترونیک: 1404/9/29