10 نتیجه برای جوهرچی
یاسمین ناصح، محمدرضا جوهرچی،
دوره 4، شماره 1 - ( 3-1396 )
چکیده
در این بررسی، آرایه شناسی سردۀ Lappula Moench از تیرۀ گاوزبانیاندراستانهای خراسان براساس نمونههای وسیع موجود در هرباریوم دانشگاه فردوسی مشهد (FUMH) تحت مطالعه و بازنگری قرارگرفت. مطالعۀ حاضر وجود شش گونه از این سرده را در منطقه تأیید میکند که عبارتند از: Lappula barbata ،L. microcarpa ،L. semiglabra ،L. sessiliflora ،L. sinaica و .L. spinocarpos همچنین، بررسی نمونههایی از این سرده در خراسان که قبلاً تحت عنوان گونۀ L. drobovii به عنوان گزارشی از این منطقه برای فلور ایران ذکرشده بود نشان داده میشود که با ویژگی های آن و با توجه به یکساله بودن، متعلق به گونۀ L. sessiliflora است. بدین سبب وجود گونۀ L. drobovii در ایران رد میشود. کلید شناسایی گونهها، نقشه انتشار و تصاویرمیوه های آنها نیز در این مقاله ارائه شده است.
یاسمین ناصح، محمدرضا جوهرچی،
دوره 5، شماره 3 - ( 9-1397 )
چکیده
ضمن بررسی نمونههاي گياهي جمع آوريشده متعلق به بخش Ammodendron از سردهAstragalus موجود در هرباريوم پژوهشكده علوم گياهي دانشگاه فردوسي مشهد دوگونه جدید به اسامی Astragalus rashed-mohasseliو Astragalus microfoliolatus از این منطقه کشف و برای نخستین بار برای دنیا پیشنهاد و معرفی میشوند. شواهد ريختشناسي تعلق اين گونهها را به اين بخش نشان ميدهد. گونه Astragalus microfoliolatus به دلیل کوچک بودن ابعاد برگچهها که از ویژگیهای شاخص آن به شمار میرود از گونههای خویشاوند خود جدا میشود. از طرف دیگر گونه Astragalus rashed-mohasseli با حضور کرک روی بخش پشتی درفش گل که برای نخستین بار در یکی از گونههای این بخش مشاهده میشود، مادگی مستطیلی کشیده و محور برگی کوتاه از گونه خویشاوند خود متمایز میشود. اين گونهها از شمال شرقي ايران، استانهای خراسان رضوی و جنوبی جمعآوري شدهاست و در هرباريوم پژوهشكده علوم گياهي دانشگاه فردوسي مشهد نگهداري ميشود. همچنین گونهA.aiwadzhi گزارش جدیدی از این منطقه برای فلور ایران است. شرح گونههای جدید، نقشه انتشار و همچنين قرابت آنها با نزديكترين خويشاوندانشان به همراه تصاویر گونهها در اين مقاله ارائه گردیدهاست.
یاسمین ناصح، محمدرضا جوهرچی،
دوره 6، شماره 3 - ( 7-1398 )
چکیده
در این بررسی آرایهای جدید تحت عنوان Lepidium ferganense (تیره کلمیان) برای نخستین بار برای فلور ایران گزارش میشود. این آرایه متعلق به منطقه ایرانو-تورانی است. شرح ریختشناسی، تصویر و نقشه پراکنش برای گونه مذکور ارائه میگردد. همچنین با نزدیک ترین خویشاوند خود مقایسه میشود.
.
مریم بهروزیان، حمید اجتهادی، فرشید معماریانی، محمدرضا جوهرچی، منصور مصداقی،
دوره 6، شماره 3 - ( 7-1398 )
چکیده
گزارش جدیدی از دو گونه Stipa richteriana و Galium songaricum برای فلور ایران در این مطالعه ارائه می شود. گستره پراکندگی جغرافیایی این گونه ها که از کوه های بینالود و هزار مسجد در استان خراسان رضوی جمع آوری شده اند، به طور عمده مربوط به آسیای مرکزی است. ریخت شناسی این گونه های جدید برای ایران با گونه های خویشاوندشان مقایسه و اطلاعاتی درباره آرایهشناسی، بوم شناسی، جغرافیای گیاهی و وضعیت حفاظتی آنها ارائه میشود.
محمدرضا جوهرچی، یاسمین ناصح،
دوره 7، شماره 3 - ( 9-1399 )
چکیده
در ایران عموما گونه Lonicera japonica را که پیچ امینالدوله ژاپنی است به نام یاس یا گلِ یاس میشناسند. درحالی که واژه یاس در گیاه شناسی به سردههایی از تیره زیتونیان اطلاق میشود. اما در کتابها، واژگان و فرهنگهای گیاهشناسی، معادل فارسی این نام علمی چندان شناختهشده نیست و متخصصان علومگیاهی و باغبانی آن را پیچ امینالدوله مینامند؛ درحالی که نام علمی پیچ امینالدوله گونةL. caprifolium است. در ادبیات و طب سنتی کهن ایران به ندرت اثری از واژه یاس دیده میشود و بهجای آن واژههای یاسمن و یاسمین مصطلح بودهاند. بهطوری که نام سرده Jasminum را برگرفته از یاسمن فارسی دانستهاند. دراین تحقیق با بررسی منابع قدیم و جدید با توجه به صفات ریختشناسی گیاهی و با استفاده از کلیدهای گیاهشناسی، انطباق اسامی صحیح یاسها و یاسمنهای ایران مشخص شده است. همچنین در این نوشتار حضور سرده Chrysojasminum در فلور ایران تایید میگردد.
Mohammad Reza Joharchi & Yasamin Nasseh
Department of Botany (Herbarium), Research Center for Plant Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
Correspondent author: Mohammad Reza Joharchi, Joharchi@um.ac.ir
Abstract.
Key words.
سیدهزهرا موسوی پارسایی، جمیل واعظی، حمید اجتهادی، فرشید معماریانی، محمدرضا جوهرچی،
دوره 7، شماره 4 - ( 10-1399 )
چکیده
. Phelipanche pouyanii به عنوان یک گونه جدید از استان خراسان جنوبی واقع در شرق ایران معرفی می شود. صفات ریخت شناسی تشخیصی شامل دندانه های کاسه خیلی بلندتر از لوله کاسه و بی کرک بودن میله های پرچم، به خوبی گونه جدید را از گونههای خویشاوند نظیر P. mutelii، P. angustelaciniata و P. nana جدا می کنند. نتایج حاصل از مطالعات گردهشناسی و ریزریختشناسی دانه نشان می دهد که این صفات ارزش آرایهشناختی در مرزبندی بین گونه جدید و گونه های خویشاوند ندارند. با این حال، توالی های حاصل از نشانگر ریبوزومی ITS، مرزبندی آشکاری را بین گونه جدید و گونه های خویشاوند نشان میدهند.
وحید رضا فرمهینی فراهانی، علی احدیت، امید جوهرچی، علیرضا صبوری، ثمین صدیق،
دوره 9، شماره 1 - ( 1-1401 )
چکیده
چکیده. مطالعه فون سوسکهای ایران همواره از اهمیت بالایی برخوردار است و با توجه به اقلیمهای گوناگون موجود در ایران تنوع گونهای بالایی را میتوان مشاهده نمود. از این رو شناسایی مناطق بکر از جمله منطقه طالقان دارای اهمیت است. در این مطالعه سوسکهای مناطق مختلف طالقان که در ارتباط با کنهها بودند، مورد بررسی قرار گرفت و تعداد 9 خانواده شامل Buprestidae، Carabidae، Cerambycidae، Cicindellidae، Lucanidae، Malachidae، Meloidae، Scarabaeidae، Tenebrionidae و 13 جنس و 14 گونه شناسایی شدند. همچنین کنههایی از گروههای Mesostigmata، Heterostigmata، Trombidiformes و Sarcoptiformes شناسایی گردیدند. گونههای کنههای زیر برای اولینبار از روی میزبانهای مسافری زیر گزارش میشوند: گونه Alliphis kargi از روی سوسکهای Scarabaeus pius و S. typhon از خانواده Scarabaeidae، گونه Antennoseius sp. از روی سوسک Pterostichus sp. از خانواده Carabidae، گونههایی از گروه پارازیت نگونا از روی سوسکهای Julodis andreae از خانواده Buprestidae و Mylabris syrica از خانواده Meloidae، گونههایی از زیرراسته Prostigmata از روی سوسکهای Aegosoma sabricorne و Cerambyx dux از خانواده Cerambycidae، گونه Hypoaspis maryamae از روی سوسکهای Oryctes sp. و Pentodon idiota از خانواده Scarabaeidae و گونه Hypoaspis phyllognathi از روی سوسک Dorcus parallelipipedus از خانواده Lucanidae.
فرشید معماریانی، حمید اجتهادی، علیاصغر ارجمندی، محمدرضا جوهرچی،
دوره 9، شماره 2 - ( 6-1401 )
چکیده
گونهPiptatherum ferganense به عنوان گزارش جدیدی برای فلور گندمیان ایران از منطقه حفاظت شده قورخود و کوههای آلاداغ در خراسان شمالی معرفی میشود. دامنه پراکندگی اصلی این گونه در شرق منطقه ایران و تورانی است و با یک جدایی جغرافیایی در شمال شرق ایران یافت شده است. ویژگیهای ریخت شناسی P. ferganense به تصویر کشیده شده و با نزدیکترین خویشاوند خود P. latifolium مقایسه شده است. این گونه با صفاتی مانند آرایش یکنواخت سنبلچهها در گلآذین، پوشینه سرنیزهای، و سیخک کوتاهتر از P. latifolium متمایز میشود. نکاتی درباره آرایهشناسی، اکولوژی، جغرافیای گیاهی و وضعیت حفاظتی این گونه ارایه شده است.
زهره آتشگاهی، فرشید معماریانی، محمدرضا جوهرچی، وحید جعفری پلگرد،
دوره 9، شماره 2 - ( 6-1401 )
چکیده
گونه Halimocnemis commixta به عنوان گزارش جدیدی برای فلور ایران از باقیمانده جنگلهای پسته وحشی در شمال شرق ایران معرفی میشود. این گونه در فضاهای باز بین درختان و بر روی خاکهای شور و به همراه سایر گیاهان شاخص شورپسند دیده میشود. در این مقاله تصاویر این گیاه ارائه و با گونههای خویشاوند نزدیک خود مقایسه میشود. این گونه با گلهای دستهای و میوههای شاخدار نامنظم از گونه خویشاوند H. gamocarpa و با کرکهای کاملا کوتاه و خوابیده از گونه H. pilosa قابل تشخیص است. نکاتی نیز درباره پراکندگی، بوم شناسی و موقعیت حفاظتی این گونه ارائه میشود.
عتیق الله سلطانی احمدزی، حمید اجتهادی، محمد فرزام، مارال بشیرزاده، فریده عطار، محمد رضا جوهرچی،
دوره 10، شماره 3 - ( 9-1402 )
چکیده
گونه جدید Onosma nuristanica بر اساس نمونههای جمعآوری شده از پارون در نورستان و چپهدره در کنر از استانهای شرق افغانستان شرح داده شده است. بررسی گسترده پیشینه و مطالعه تطبیقی با نمونههایی از چندین گونه خویشاوند نزدیک منجر به تشخیص این گونه جدید گردید. یافتههای نگارندگان نشاندهنده واگرایی معنیدار بین نمونههای مورد مطالعه از نظر مهمترین ویژگیهای ریخت شناختی (رنگ گل، طول بر'گه، طول
دمگل، طول میلهها، شکل و برگهای ساقه) است. در این مقاله شرح مفصلی از گونه جدید و یک کلید شناسایی برای گونههای سرده Onosma در کشور افغانستان ارائه شده است و گونه جدید از نظر ریختشناسی با گونههای نزدیک آن مقایسه شده است. همچنین، نقشه پراکنش گونه جدید و خویشاوندان نزدیک آن ارائه شده است.