۵ نتیجه برای نادری
فاطمه شهسواری، مهدی عباس نژاد، ریحانه نادری، سعید اسمعیلی ماهانی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
اسیدآسکوربیک به منزلۀ یک ویتامین و تعدیل کنندۀ عصبی در بیشتر نواحی مغز پستانداران ازجمله پوستۀ هستۀ اکومبنس یافت میشود. در تحقیق حاضر به بررسی نقش اسیدآسکوربیک در پوستۀ هستۀ اکومبنس بر حافظۀ فضایی و یادگیری موش های صحرایی پرداختیم. به این منظور از ۳۵ سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار در محدودۀ وزنی ۲۷۰-۲۲۰ گرم در ۵ گروه استفاده شد: گروه کنترل، شاهد و سه گروه دریافتکنندۀ دوزهای (۱۲، ۲۴ و ۴۸ μg/rat/side ) اسیداسکوربیک. یک هفته پس از بهبودی تزریق به داخل پوستۀ هستۀ اکومبنس صورت گرفت. سی دقیقه پس از تزریق، حیوان در ماز آبی موریس (MWM) قرار گرفت و شاخص های یادگیری و حافظۀ فضایی ثبت و تحلیل شد. نتایج نشان داد اسید اسکوربیک به طور معنی داری در دوز μg/rat/side ۴۸ مسافت طیشده و زمان رسیدن به سکو پنهان را در مقایسه با کنترل شاهد افزایش می دهد (۰۰۱/۰p<). تزریق داخل پوستۀ هستۀ اکومبنس اسیداسکوربیک به نقص یادگیری فضایی انجامید.
مرتضی نادری،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
برآورد جمعیت دوپای فیروز (هاتسونی فیروزی) در دشت میرآباد شهرضا به شیوه های فاصله ای (ترانسکت خطی) و روش صید و صید مجدد در سال های ۱۳۸۶ لغایت ۱۳۸۸ صورت پذیرفت. در دوره مطالعه، در زمان فعالیت گونه و خارج از فصل تولیدمثل تلاش شد با زنده گیری، علامت گذاری، رهاسازی و صید مجدد افراد به شیوه اشنابل در چندین مرحله پیاپی فراوانی جمعیت در زیستگاه مورد نظر برآورد شود. همزمان با پیمایش ترانسکت های خطی با استفاده از موتورسیکلت و پرژکتور با کمک دو ناظر در تیپ های زیستگاهی مختلف افراد مشاهده شده به ثبت رسیدند. سعی شد تلاش برای برآورد فراوانی به شیوه ترانسکت خطی و شیوه اشنابل در تیپهای زیستگاهی مختلف و همچنین در زمان های مختلف (مبتنی بر تغییرات نور ماه در شبهای مختلف) از توزیع مناسبی برخوردار باشد. نتایج حاصل از شیوه فاصله ای، اشنابل و شوماخر اشمایر فراوانی جمعیت گونه تحت مطالعه در زیستگاه موردنظر را به ترتیب ۲۲۶، ۴۰۲ و ۳۸۷ فرد برآورد نمودند. بررسی حدود اطمینان برآوردها نشان میدهد، سطح بالایی برآورد شده به شیوهی ترانسکت خطی به سطح پایینی شیوهی شوماخر اشمایر نزدیک تر است. با توجه به نتایج به دست آمده و ویژگی های رفتاری گونه تحت مطالعه به نظر می رسد در این پژوهش روش فاصله ای روش مطمئن تری نسبت به روش صید و صید مجد است. اگرچه روش های صید مجدد طراحی شده به دلیل دارا بودن فرضیات محدودکننده بیشتر برای جمعیت های بسته دقت برآورد بالاتری را دارند، با این حال قابلیت اطمینان به روش برآورد فروانی یک گونه کاملاً به رفتار گونه تحت مطالعه در گزینش زیستگاه بستگی خواهد داشت.
سولماز خسروی، پریسا کوباز، داوود نادری، نرگس مجتهدی، اکرم صادقی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
در دسترس بودن آهن برای ریشهها به عنوان یک عامل مهم در تولیدات گیاهی اثبات شده است. اضافه کردن کلاتهای شیمیایی آهن به خاک با آنکه از نظر اقتصادی مقرون به صرف نیست روشی معمول است. علاوه بر این، استفاده از کودهای شیمیایی آهن مشکلات زیادی مانند آلودگی مواد غذایی و محیط زیست را در پی دارد. توسعه کلاتورهای آهن طبیعی میکروبی از خانواده سیدروفورهای هیدروکساماتی مانند دسفریاکسامین B برای تولید یک منبع آهن ایمن و موثر ممکن است بهترین روش برای مقابله با کمبود آهن گیاه و جلوگیری از آلودگی عوامل شیمیایی باشد. در این مطالعه قابلیت فریاکسامین B برای استفاده به عنوان یک منبع آهن جایگزین در کشت بافت گیاه نخود بررسی شد. بدین منظور جنین بذرهای نخود پس از ضد عفونی سطحی در محیط کشت MS و MS ۲/۱ حاوی ۳ درصد سوکروز و ۸/۰ درصد آگار همراه با فریاکسامین B و یا Fe–EDTA کشت شد. طول ریشه و ساقه، وزن خشک ریشه و ساقه، وزن تر و خشک گیاهچه و کلروفیل a و b اندازهگیری شد. بنا بر نتایج حاصل، فریاکسامین B در مقایسه با Fe-EDTA موجب افزایش کلروفیل a و b نشد. اگر چه ریشه زایی (۲۲ درصد)، وزن خشک گیاهچه (۳۸ درصد)، وزن خشک ریشه (۷۵ درصد) و ساقه (۲۲ درصد) در MS حاوی فریاکسامین B در مقایسه با Fe-EDTA به طور معنی دار (p≤۰,۰۵) افزایش پیدا کرد. بنابراین نتایج فریاکسامین B به عنوان یک منبع آهن مقرون به صرفه و کارآمد برای کاهش کمبود آهن گیاهان در شرایط در شیشه معرفی میشود.
اصغر مصلح آرانی، نوید نعمتی، هنگامه زندی، مصطفی نادری،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
در این مطالعه اثر عصاره آبی سه گونه Salvia perspolitana ، S. palaestina و S. bracteata بر باکتری های بیماری زای Staphylococcus aureus، Escherichia coli وPseudomonas aeroginosa تحت مطالعه قرار گرفت. جهت بررسی خاصیت ضدمیکروبی عصاره اين گیاهان از روش های انتشار چاهک-پلیت و حداقل غلظت بازدارندگی رشد (MIC) استفاده شد. نتایج نشان داد که فقط عصاره S. bracteata در پلیتStaphylococcus aureus هاله عدم رشد به قطر ۹ میلیمتر تشکیل داد. عصاره هر سه گياه در Escherichia coli و Pseudomonas aeroginosa هاله عدم رشد تشكيل دادند. تاثير عصاره S. bracteata با تشكيل هاله عدم رشد به قطر ۱۰ میلی متر از ساير گونه ها مؤثرتر بود. نتایج MIC نشان داد كه عصاره S. perspolitana اثر ضعيفي بر باکتری Staphylococcus aureus داشت و اثر بازدارندگي در غلظت µg/ml ۱۰۲۴ مشاهده شد. عصاره اين گونه، همچنين در غلظت µg/ml ۲۵۶ بر باکتریهای Escherichia coli و Pseudomonas aeroginosa اثر بازدارندگي داشت. بيش ترين اثر براي S. bracteata به دست آمد به طوري كه اثر بازدارندگي عصاره اين گياه براي Staphylococcus aureus، µg/ml ۶۴ و براي دو باكتري ديگر برابر با µg/ml۱۲۸ به دست آمد. عصاره S. palaestina اثر ضعيفي بر باکتری Staphylococcus aureus داشت و اثر بازدارندگي در غلظت µg/ml ۱۰۲۴ مشاهده شد. عصاره اين گونه، همچنين در غلظت µg/ml ۵۱۲ بر باکتری های Escherichia coli و Pseudomonas aeroginosa اثر بازدارندگي داشت. بنابراين نتيجه گيري شد كه گونهS. bracteata مي تواند به منزله گونه اي مناسب جهت استفاده ضد باکتریایی تحت مطالعه بيش تر قرار گيرد.
خانم افسانه تیموری، دکتر عاطفه امیراحمدی، دکتر رضا نادری، دکتر فاطمه سلیمی، دکتر رضا شیخ اکبری مهر،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده
در زندگی امروزه شناسایی و معرفی گیاهان دارویی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. جنس Pycnocycla متعلق به خانواده چتریان است که در ایران دارای ۸ گونه بومی است. گونه Pycnocycla spinosa (سگ دندان خاردار) به دلیل داشتن اثرات دارویی همواره قابل توجه بوده است. هدف از این پژوهش بررسی اثر سه رویشگاه (دامغان، سمنان و کرمان) بر روی خواص ضدمیکروبی عصارههای استخراج شده از گیاه سگ دندان خاردار با استفاده از حلالهای مختلف میباشد. برای بررسی خواص ضدمیکروبی از غلظت mg/ml ۲ عصارههای متانولی، اتیل استاتی و هگزانی و روش انتشار دیسک در آگار بر علیه دو باکتری بیماریزا گرم منفی یرسینیا انتروکولیتیکا و سالمونلا انتریکا استفاده شد. نتایج نشان داد که عصارههای تهیه شده اثرات متفاوتی بر روی باکتریها داشتند. همچنین مناطق مختلف جغرافیایی ایران، به دلیل شرایط اقلیمی متفاوت، دارای اثرات متفاوتی بر باکتریها بودند. عصارههای تهیه شده از کرمان، بهویژه با حلال متانول و اتیل استات، بیشترین فعالیت ضد میکروبی را علیه باکتری سالمونلا انتریکا نشان دادند. بنابراین نوع حلال و نوع رویشگاه میتواند تاثیر بسزایی بر روی خواص ضد میکروبی گیاهان داشته باشد.