جستجو در مقالات منتشر شده


20 نتیجه برای باکتری

زهراسادات میره ای، مینو صدری، علی سلیمی،
دوره 3، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده

عامل اصلی رنگ قرمز- نارنجی حنا، مولکولی به نام لاوسون بوده که خاصیت ضدمیکروبی، ضد­تومور، ضدالتهاب و ضددرد را نیز بر­عهده دارد. کیتوزان بیوپلیمری با خصوصیاتی از قبیل استحکام زیاد، زیست‌سازگاری و زیست‌تخریب‌پذیری، غیرسمی­بودن و اثر ضدمیکروبی است. الکتروریسی فرآیندی جهت تهیه الیاف پلیمری با قطری زیر میکرون با تخلخل و نسبت سطح به حجم بالا است. در این پژوهش، الکتروریسی کیتوزان با افزودن عصارۀ حنا و ایجاد نانوالیاف با خواص ضدمیکروبی تحت بررسی قرار گرفت. نانوالیاف با اندازه قطر و توزیع اندازه مناسب به­ وسیلۀ الکتروریسی محلول پلیمری کیتوزان/ پلی اتیلن اکساید (Chit/PEO) با نسبت 90/10 ساخته­ شد. در ادامه، عصارۀ حنا به­عنوان افزودنی به محلول پلیمری اضافه­شده و به­وسیلۀ دستگاه الکتروریسی به صورت نانوالیاف بر روی سطح موردنظر الکتروریسی شد. پس از بررسی مورفولوژی نانوالیاف توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی، خصوصیات ضدمیکروبی محلول­ های پلیمری و نانوالیاف حاصل بررسی شد. در بررسی تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی دیده­شد که نانوالیاف Chit/PEO با درصد پایین عصاره، همانند نانوالیاف Chit/PEO بدون افزودن عصاره، نانوالیافی با اندازه قطر و توزیع اندازۀ مناسب تشکیل می‌دهد. در مطالعات باکتریولوژیکی مشاهده­ شد که محلول ­های پلیمری کیتوزان حاوی 1% عصارۀ حنا، بهتر از محلول پلیمری کیتوزان بدون افزودن عصاره، موجب توقف رشد باکتریهای استافیلوکوکوس اوریوس، اشریشیا کلی و سودوموناس آیروژینوزا می‌شود.


انسیه صالح قمری، محمدعلی آموزگار،
دوره 3، شماره 4 - ( 10-1395 )
چکیده

آنزیم لیپاز یکی از مهم­ ترین آنزیم­ های هیدرولیتیک است که در صنایع مختلف مانند صنایع غذایی، ‌لبنیات، ‌دارویی،‌ شوینده­ ها و غیره کاربرد دارد. در این آزمایش، به­ منظور بهینه ­سازی تولید لیپاز در باکتری Salinivibrio sp. SA2، از روش طراحی آزمایش تاگوچی به­منزلۀ روشی قدرتمند برای بررسی متغیرهای مؤثر‏ بر فرآیند تولید آنزیم، میان­کنش  فاکتورهای مختلف و به­ دست ­آوردن ترکیبی بهینه از متغیرهای تحت آزمایش استفاده شد. شرایط بهینه برای فاکتورهای pH، ‌دما، دور شیکر، غلظت روغن زیتون و نوع نمک به­ترتیب 8،°C  35، rpm 100، 2 درصد و کلرید سدیم M 1 به­ دست آمد. عوامل با تأثیر معنی­ دار بر فرآیند تولید لیپاز به­ ترتیب اهمیت pH، هوادهی و نمک تعیین شدند. حداکثر فعالیت لیپاز در شرایط بهینه و در سطح معنی­ داری 5 درصد (p< 0.05U/mg 4/120 محاسبه شد.


فرزاد اسکندری،
دوره 5، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده

در این مقاله براساس الگوی شبکه­ های بيزی در  ساختار مارکوفی و درختی، که يکی از الگوریتم‌های معروف در يادگيری ماشين است، به مطالعۀ عفونت ادراری افراد، که يکی از علايم شايع در ضعف سیستم ایمنی بدن است، پرداخته شده است. در این مقاله یک نمونه در مقیاس بزرگ برای ارزیابی عمل­کرد الگوریتم شبکه­ های بیزی انجام شده است. در اين مطالعه 4052 نمونه از بانك اطلاعاتي مربوط به معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي قزوين- مركز بهداشت و درمان شهرستان تاكستان  استخراج شد که هم آزمايش تحليل ادرار و هم آزمايش كشت ادرار داشتند. با توجه به اهداف مطالعه و با استفاده از نظر متخصص آزمايشگاه و متخصص ارولوژي 15 متغير انتخاب شد. متغير نوع عفونت ادراری به عنوان پاسخ و 14 متغير ورودی در مدل شبکۀ بيزی با الگوريتم ­های مختلف تحت بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می­دهد روش شبکۀ بيزی با ساختار درختی و انتخاب گام به گام متغيرها تقريباً بدون خطا برای 7/ 99 درصد از داده­های آموزشی، (75 درصد از کل داده­ها)، و 8/99 درصد داده­ های آزمايشی (25درصد از کل داده­ ها) دارای تشخیص درست است. براساس الگوی شبکه­ های بیزی، متغیرهای کمکی تأثیرگذار بر عفونت ادراری، افزایش باکتری­ها و کاهش گلبول­ های سفید خون در گروه­ های سنی مختلف به­ دست آمده است. نتایج این مطالعه در چارچوب یادگیری ماشین و سيستم­ های هوشمند، می­تواند برای تشخیص سریع این بیماری و درمان افراد مشکوک به این بیماری در سطح جامعه بدون حضور فيزيکی  استفاده شود
انسیه صالح قمری، مرضیه حسینی، فاطمه طاهری،
دوره 5، شماره 4 - ( 10-1397 )
چکیده

خاک ­های شور دارای پراکندگی وسیعی در کشور ایران هستند. این خاک­ های بکر منبع بسیار بارزشی برای جداسازی باکتری ­های جدید با متابولیت­های با کارکرد بالا در زیست فن­آوری هستند. سویه­ های اکتینومیست از محیط کشت­های نشاسته کازئین آگار و ISP2 با درصدهای مختلف از نمک سدیم کلرید (0، 5 و 10 درصد) از نمونه­ های خاک تیمارشده جدا شدند. کلنی ­های خالص باکتری ­ها، روی محیط کشت گلیسرول کازئین کشت داده شدند و پس از رشد کامل با لایه نازکی از مولر هینتون آگار (1 درصد) حاوی Staphylococcus aureus  مقاوم به متی سیلین (MRSA) پوشیده شدند. متابولیت­ های فعال سویه ­های منتخب استخراج و به روش انتشار در ژل بررسی شدند. 38  درصد از جدایه­ ها تولیدکنندة ترکیبات متابولیتی با فعالیت آنتی ­بیوتیک علیه این پاتوژن بودند. متابولیت ­های تولیدشده توسط جدایه­ های act-2 و act-5 که دارای هاله عدم رشد موثرتری علیه MRSA بودند استخراج و اثر ضد MRSA عصاره act-5 نشان داده شد. همچنین اثر ضدمیکروبی سویه act-5 علیه سایر باکتری­ ها نیز بررسی شد و باکتری مورد نظر شناسایی شد. در این تحقیق برای اولین بار اکتینومیست­ های نمک دوست تولیدکننده ترکیبات فعال زیستی از خاک­ های شور شهرستان قم جداسازی شدند و پتانسیل تولید متابولیت­ های ضد MRSA توسط این میکروارگانیسم­ها تحت بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق، پتانسیل اکتینومیست­ های خاک شور را برای تولید متابولیت­ های مفید نشان می­ دهد.
 
مهرنوش دانشور، محمود ملکی، شهریار شاکری، امین باقی زاده،
دوره 6، شماره 4 - ( 10-1398 )
چکیده

 فسفر، یکی از ضروری ­ترین عناصر غذایی گیاهی، در خاک به سرعت به فرم غیر­قابل دسترس برای گیاهان تبدیل می ­شود. باکتری­ های حل­ کننده فسفات نامحلول می ­توانند نقش مهمی در فراهم کردن این عنصر غذایی برای گیاهان ایفا کنند. به همین دلیل در این مطالعه این باکتری­ ها از محیط رایزوسفری گیاهان مختلف با استفاده از محیط کشت اختصاصی جامد پیکووسکی غربال شدند. سپس میزان رشد و میزان حل کنندگی فسفات نامحلول 9 سویه برتر در دما، شوری و اسیدیته مختلف اندازه­ گیری شدند. بهترین سویه حل کننده فسفات نامحلول با تجزیه و تحلیل توالی ژن 16S rDNA شناسایی شدند. در پایان تنوع ژنتیکی بین تمامی سویه­ های حل­ کننده فسفات نیز با نشانگر RAPD مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد از بین 57 سویه جداسازی شده، 25 سویه قابلیت حل­ کنندگی فسفات نامحلول را داشتند. از بین 9 سویه برتر، سویه Cke1 با این­ که میزان رشد متوسطی در تمامی شرایط تنشی اعمال شده داشت، بیش ­ترین شاخص محلول­ سازی را به خود اختصاص داد و به عنوان بهترین سویه حل­ کننده در همه شرایط مورد آزمایش شناخته شد. تجزیه و تحلیل ژنتیکی ژن 16S rDNA نیز نشان داد که این سویه متعلق به جنس Enterobacter است. نتایچ تنوع ژنتیکی نیز نشان داد که تمامی سویه ­ها در 6 گروه مختلف قرار می ­گیرند و 3 سویه که کم ­ترین میزان تشابه را با سایر سویه ­ها داشتند در 3 گروه مجزا قرار گرفتند. با توجه به این­که سویه Cke1 قابلیت خوبی برای محلول­ سازی فسفات نامحلول در شرایط مختلف تنشی نشان داده است، می ­تواند پتانسیل خوبی برای فراهم کردن عنصر فسفر در دماهای 30 و 35 درجه سانتی­گراد، شوری 1/2 و 1/8 درصد و اسیدیته 6 و 8 برای گیاهان زراعی داشته باشد.
 
 


اصغر مصلح آرانی، نوید نعمتی، هنگامه زندی، مصطفی نادری،
دوره 6، شماره 4 - ( 10-1398 )
چکیده

در این مطالعه اثر عصاره آبی سه گونه Salvia perspolitana ، S. palaestina و S. bracteata بر باکتری­ های بیماری­ زای Staphylococcus aureus،  Escherichia coli وPseudomonas aeroginosa تحت مطالعه قرار گرفت. جهت بررسی خاصیت ضدمیکروبی عصاره اين گیاهان از روش ­های انتشار چاهک-پلیت و حداقل غلظت بازدارندگی رشد (MIC) استفاده شد. نتایج نشان داد که فقط عصاره S. bracteata در پلیتStaphylococcus aureus  هاله ­عدم­ رشد به ­قطر 9 میلی­متر تشکیل داد. عصاره هر سه گياه در Escherichia coli و Pseudomonas aeroginosa هاله ­عدم­ رشد تشكيل دادند. تاثير عصاره S. bracteata با تشكيل هاله عدم رشد به ­قطر 10 میلی ­متر از ساير گونه­ ها مؤثر­تر بود. نتایج MIC نشان داد كه عصاره S. perspolitana اثر ضعيفي بر باکتری Staphylococcus aureus داشت و اثر بازدارندگي در غلظت µg/ml  1024 مشاهده شد. عصاره اين گونه، همچنين در غلظت µg/ml 256 بر باکتری­های Escherichia coli و Pseudomonas aeroginosa اثر بازدارندگي داشت. بيش ­ترين اثر براي S. bracteata به دست آمد به­ طوري كه اثر بازدارندگي عصاره اين گياه براي Staphylococcus aureus، µg/ml 64 و براي دو باكتري ديگر برابر با  µg/ml128 به ­دست آمد. عصاره S. palaestina اثر ضعيفي بر باکتری Staphylococcus aureus داشت و اثر بازدارندگي در غلظت  µg/ml 1024 مشاهده شد. عصاره اين گونه، همچنين در غلظت µg/ml 512 بر باکتری ­های Escherichia coli و Pseudomonas aeroginosa اثر بازدارندگي داشت. بنابراين نتيجه ­گيري شد كه گونهS. bracteata  مي­ تواند به منزله گونه ­اي مناسب جهت استفاده ضد باکتریایی تحت مطالعه بيش تر قرار گيرد.
 


الهه زاده حسینقلی، نادر چاپارزاده، سمیرا محمودی اقدم،
دوره 6، شماره 4 - ( 10-1398 )
چکیده


برخی از ریزوباکتری­ ها اثرات مفید بر رشد گیاهان دارند. اسپندک (Zygophyllum fabago) یک علف هرز با ارزش دارویی است. در تحقیق حاضر باکتری های ریشه سپهر این گیاه جداسازی و شناسایی شدند. خصوصیات مرتبط با تحریک رشد گیاه مانند انحلال فسفات و روی، تولید ایندول استیک اسید و فعالیت ضد قارچی جدایه ها مورد برر سی قرار گرفت. سپس جدایه ها جداگانه به گیاه تلقیح شده و پس از حصول اطمینان از استقرار آن­ ها در ریشه، کارایی آن­ ها در افزایش رشد گیاه در شرایط گلخانه ­ای سنجیده شد. نتایج شناسایی بیوشیمیایی و مولکولی نشان داد که 5 جدایه حاصل متعلق به جنس­ های Bacillus، Pseudomonas، Pantoea و Brevibacterium بودند. همه 5 جدایه درجاتی از توانایی در تحریک رشد گیاه را نشان دادند. از میان جدایه ­ها، فقط جدایه متعلق به جنس Bacillus توانست وزن خشک گیاهان را به طور معنی­ داری افزایش دهد. میزان انحلال فسفات این جدایه برابر با 440 میکروگرم در میلی ­لیتر و میزان تولید اسید آن در محیط کشت بیش از سایر جدایه­ ها بود. جدایه فوق با داشتن قدرت انحلال عنصر روی، ایندول استیک اسید را به مقدار 89/3 میلی­گرم در میلی ­لیتر تولید کرد. با این وجود این جدایه فعالیت ضد قارچی بر علیه دو قارچ بیماری­ زای گیاهی Aspergillus niger و Botrytis cinerea را نشان نداد.

 
ویدا تفکری، نسیم نصیری،
دوره 6، شماره 4 - ( 10-1398 )
چکیده

از قدیم گیاهان به ­عنوان دارو برای درمان بسیاری از بیماری­ ها استفاده می­ شده اند. یکی از این بیماری­ ها، بیماری­ های عفونی است. در برخی موارد از عصاره­ های گیاهی برای درمان استفاده می­ شود. حلال­ های مختلفی جهت عصاره گیری از گیاهان استفاده می ­شود. در این پژوهش اثرات ضد میکروبی عصاره ­های آبی و متانولی گل ابریشم مصری مورد بررسی قرار گرفت. به ­این ­منظور گل ­های ابریشم مصری کوبیده شدند و آنگاه یک شب در متانول %100 و آب خیسانده شدند. پس از تبخیر حلال خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی به روش انتشار در چاهک، روی باکتری­ های Candida albicans،Bacillus subtilis ، Staphylococcus aureus، Methicilin resistance، Pseudomonas aeruginosa و قارچ مخمری Candida albicans انجام شد. نتایج حاکی از آن بود که عصاره این گیاه، بر باکتری­ های مختلف و همچنین قارچ مخمری مؤثر است و یک هاله عدم رشد معنی دار را نشان می ­دهد. به منظور تعیین حداقل غلظت بازدارنده و کشنده نیز تست­ های ضدمیکروبی در میکروپلیت انجام گرفت. همچنین نتایج نشانگر این بود که ترکیبات ضدمیکروبی عصاره­ های این گل در دماهای مختلف پایدار است. بنابر نتایج حاصل از این پژوهش می­ توان گفت عصاره ­های آبی و الکلی گل­های ابریشم مصری خواص ضدمیکروبی خوبی علیه میکروب­ های عفونی مهم امروزی دارند و م ی­توان این گل را به­ عنوان منبع خوبی جهت استخراج ترکیبات ضد میکروبی معرفی کرد.
 

 
 
پوریا خداوندی، فهیمه علیزاده، علیرضا خداوندی،
دوره 7، شماره 1 - ( 1-1399 )
چکیده

شیوع باکتری­ های تولید کننده آنزیم­ های بتالاکتاماز طیف گسترده یکی از مسائل مهم در بهداشت عمومی است. هدف از مطالعه حاضر ارزيابي فنوتيپي و ‍‍‍ژنوتيپي جدایه­های اشرشیا کلی دارای بتالاکتاماز طیف گسترده ctx-m ، per و veb از فراورده ­هاي لبني خام بود. برای این منظور، اشرشیا کلی از 247 نمونه فراورده ­های لبنی خام (شیر و پنیر) از سال 1394 تا 1396در یاسوج جداسازی و شناسایی شد. حساسیت آنتی­ بیوتیک این جدایه­ ها، تولید بتالاکتامازهای طیف گسترده و همچنین حضور ژن­هاي ctx-m ، per و veb در آن ­ها بررسی شد. از 247 نمونه فراورده ­های لبنی خام 200، جدایه اشرشیا کلی شناسایی شد. بیش ترین مقاومت مشاهده شده مربوط به آنتی ­بیوتیک­ های تتراسایکلین (5/96 درصد) و آمپی­ سیلین (5/95 درصد) و کم ­ترین میزان مقاومت نسبت به آنتی ­بیوتیک ایمی­ پنم (5/12 درصد) بود، همچنین مقاومت چندگانه به چهار یا تعداد بیش تری از آنتی­ بیوتیک ­ها مشاهده شد. تعداد 86 جدایه (43 درصد) اشرشیا کلی تولیدکننده آنزیم بتالاکتاماز طیف گسترده شناسایی شد و ژن های ctx-m، per و veb به ترتیب در 82، 0 و 7 جدایه اشرشیا کلی قابل شناسایی بود. این یافته­ ها نشان می­ دهد که فراورده ­های لبنی خام ممکن است مخزن­ هایی برای انتشار آنتی ­بیوتیک ­های بتالاکتام باشند و ژن­ های مقاومت آن­ها می ­توانند از طریق زنجیره غذایی به انسان منتقل شوند.
 
علی بهرامی، بیتا جناب‌زاده، حمید مثمری، محمد داوود غفاری،
دوره 7، شماره 1 - ( 1-1399 )
چکیده

فنازین 1-کربوکسیلیک اسید از جمله ترکیبات آنتی‌بیوتیکی مؤثر بر گستره وسیعی از میکروارگانیزم‌ها به­شمار می‌آید. این ترکیب در صنایعی همچون دارویی، کشاورزی و کنترل آفات، صنایع دریایی، صنایع شیمیایی و هم‌چنین تصفیه آب کاربرد دارد. در پژوهش حاضر PCA با استفاده از سویه بومی سودوموناس آئروجینوزا MUT.3 که در کلکسیون میکروبی دانشگاه صنعتی مالک اشتر نگه‌داری می­شود، تولید شد. در ادامه، تاثیر دما و شرایط نور بر فعالیت آنتی‌بیوتیک مذکور در طی 230 روز تحت بررسی واقع شد. با بهره‌گیری از آزمون کروماتوگرافی با عملکرد بالا میزان افت غلظت PCA در طول مدت آزمایش تحت بررسی قرار گرفت. هم‌چنین تغییر فعالیت آنتی‌بیوتیک با استفاده از روش تعیین میزان حداقل غلظت مهاری و حداقل غلظت کشندگی آنتی­ بیوتیک بر سویه E. coli DH5α تعیین شد. نتایج به ­دست آمده نشان داد که PCA به دور از نور و در دمای 25 درجه سانتی‌گراد قابلیت فعالیت تا 210 روز را دارد. این درحالی بود که با افزایش دما به 35 و 45 درجه سانتی‌گراد مدت زمان این فعالیت به­ترتیب به 100 و 50 روز کاهش یافت. هم‌چنین با در معرض نور قرار دادن آنتی‌بیوتیک PCA مشخص شد که فعالیت آن از 210 روز به 120 و 10 روز به­ترتیب تحت نور مرئی و نور فرابنفش کاهش می‌یابد. نتایج MIC و MBC حاصل از نمونه‌ها تأییدکننده نتایج به­دست آمده بود. به‌این ترتیب، پژوهش حاضر موجب حصول اطلاعاتی دقیق از میزان فعالیت و پایداری آنتی­بیوتیک فنازین 1-کربوکسیلیک اسید تحت شرایط محیطی مختلف شده که می‌تواند در کاربردهای صنعتی آن بسیار راه‌گشا باشد.
سوگل توانائیان، جواد حامدی، ستاره حقیقت،
دوره 7، شماره 1 - ( 1-1399 )
چکیده

اگزوپلیمرها پلیمرهای با وزن مولکولی بالا هستند که توسط برخی میکروارگانیسم‌ها به محیط پیرامونی باکتری ترشح می‌شوند و کاربردهای متنوعی در صنایع غذایی، دارویی، بسته­ بندی، کشاورزی و پزشکی دارند. اکتینوباکتر‌­ها، میکروارگانیسم‌های ارزشمندی در زیست ­فناوری هستند و بسیاری از داروهای تجاری همانند آنتی­ بیوتیک ­ها، آنتی ­اکسیدانت­ ها و ترکیبات سرکوبگر ایمنی توسط این باکتری­ ها تولید شده ­اند. اخیرا توانمندی دیگری از این باکتری ها از جمله تولید اگزوپلیمر مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به توانمندی­ های بالای اکتینوباکترها در تولید ترکیبات مختلف و افزایش شیوع بیماری­ های عفونی ناشی از عوامل بیماری­ زای مقاوم به آنتی­ بیوتیک، هدف این پژوهش ارزیابی توانمندی اکتینوباکتر­های بومی ایران در تولید اگزوپلیمر با خاصیت ضدمیکربی بوده‌ است. به این منظور نمونـه‌هـاي جمع ­آوری شده پس از تيمار و رقيق ­سازي در محيط ISP2 كشـت داده شـدند. شناسایی اولیه جدايـه‌هـای خالص شده با روش­ های مورفولوژیک انجام شد. سپس توانایی آن­ها در تولید اگزوپلیمر با کشت در محیط BHI دارای 5 درصد سوکروز بررسی شد. اگزوپلی ­ساکارید سویه برتر با استفاده از طیف سنجی فرابنفش-مرئی و FT-IR تحت آزمون قرار گرفت. در نهایت جدایه‌ برتر با روش مولکولی شناسایی شد. از 120 جدایه به دست آمده، 38 جدایه توانایی تولید اگزوپلیمر را داشتند و 6 جدایه برتر توانایی تولید اگزوپلیمر در طیف وزنی g/L10 تا 14 داشته و خواص ضدمیکربی علیه Staphylococcus aureus،Bacillus subtilis  و Aspergillus niger نشان دادند. بر اساس نتایج طیف سنجی فرابنفش-مرئی چون اگزوپلی­ ساکارید سویه برتر So41 دارای جذب قابل توجهی در طول موج nm230-190 و فاقد جذب در طول موج­های 280-260 بود، این اگزوپلی ­ساکارید فاقد ناخالصی پروتئینی است و براساس نتایج FT-IR دارای گروه­ های عملکردی هیدروکسیل و کربوکسیل است. بر اساس تحلیل ژن ­16S rRNA، جدایه برتر 68/99 درصد مشابهت به سویه Promicromonospora xylanilytica دارد.
 
 
 
الهام محجل کاظمی، مقصود پژوهنده، پریسا جنوبی، مینا کاظمیان،
دوره 7، شماره 1 - ( 1-1399 )
چکیده

یکی از روش‌هایی که از طریق آن می­توان مقاومت به شوری در گیاه را بهبود بخشید بیان بیشینه ژن‌هایی است که بوسیله تنش شوری القا می‌شوند و در برقراری تعادل یونی و اسمزی در گیاه نقش ایفا می‌کنند. ژن SOS3 یکی از مهم‌ترین ژن‌های مسیر SOS است، بنابراین افزایش بیان این ژن می­تواند قدم مهمی در تولید گیاهان مقاوم به شوری باشد. در این پژوهش رقم­های متفاوت گوجه‌فرنگی (Solanum lycopersicum) بواسطه آگروباکتریوم دارای پلاسمید حاوی ژن SOS3 تراریخت شد که بیشترین درصد تراریختی مربوط به برگ لپه‌ای رقم Falat CH بود. استفاده همزمان لپه­ها و هیپوکوتیل در محیط کشت در هنگام آغشتگی بهترین نتیجه را حاصل کرد. علاوه بر این بهترین زمان برای همکشتی، یک روز بعد از تلقیح مشخص گردید و همچنین بهترین سویه آگروباکتریوم جهت تراریختی، سویه GV3101 تشخیص داده شد که می­ توان این امر را به دلیل اثر متقابل نژاد آگروباکتریوم و رقم گوجه ­فرنگی دانست. استفاده از آهن سکسترون در محیط کشت گیاهان تراریخت به طور مشخص باعث سبزی گیاهان و تسریع در رشد آن­ها گردید. در نهایت با توجه به نتایج مولکولی، حضور ژن SOS3 در گیاهان تراریخت به وسیله PCR و RT-PCR تایید شد که نشانگر حضور و بیان ژن مذکور در این گیاهان است.

جمیله پناهی میرزاحسنلو، دکتر طاهر نژادستاری، زهره رمضان پور، جاوید ایمان پور نمین، یونس عصری،
دوره 7، شماره 3 - ( 9-1399 )
چکیده


 
جمیله پناهی میرزاحسنلو1، طاهر نژادستاری2، زهره رمضان‌پور3، جاوید ایمان‌پور نمین4 و یونس عصری5
1گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران؛ 2گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران؛ 3 موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران؛ 4گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان، ایران؛ 5 بخش گیاه­شناسی موسسه تحقیقات جنگل­ها و مراتع، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
مسئول مکاتبات: جمیله پناهی میرزاحسنلو، panahi@gonbad.ac.ir
 
چکیده. جلبک‌ها از جمله مهمترین گروه از موجودات فتوسنتزکننده هستند که کیفیت آب را به طور قابل ملاحظه‌ای تحت تاثیر قرار میدهند. با وجود اینکه جلبک‌ها یکی از  بخش‌های اصلی زنجیرههای غذایی اکوسیستم‌های آبی را تشکیل می‌دهند، مطالعات محدودی در رابطه با جلبک‌های آب شیرین ایران انجام شده است. جلبک‌های رشته‌ای جزء مهمی از پوشش گیاهی رودخانه‌ای را تشکیل می‌دهند. با توجه به اینکه آب رودخانه بالیخلو به عنوان منبع آب شرب شهر اردبیل استفاده می‌شود، در این مطالعه، بررسی جلبک‌های این رودخانه مورد توجه قرار گرفت و در مجموع 18 آرایه جلبک رشته‌ای شناسایی شد. بیشترین تعداد با 9 گونه به Cyanobacteriae رده Cyanophyceae متعلق است و پنج گونه، متعلق به Chlorophyta بود. در این بررسی چهار گونه برای اولین بار از ایران گزارش میشود شامل گونههایAudouinella eugenea ، Arthrospira gigantea ، Homoeothrix janthina  وTychonema bourrellyi.
 
ارسطو بدویی-دلفارد، مریم پرهام‌فر،
دوره 7، شماره 4 - ( 10-1399 )
چکیده

فیتاز ارزش تغذیه­ای غذاهای گیاهی را با افزایش هضم پذیری پروتئین و در دسترس سازی مواد معدنی از طریق هیدرولیز فیتات در طی هضم در معده یا در طی پردازش غذا بهبود می­بخشد. منابع میکروبی برای تولید تجاری فیتاز پتانسیل قابل­توجهی دارند. بنابراین، هدف این تحقیق غربالگری و جداسازی باکتری­های مولد فیتاز از چشمه آب گرم با پتانسیل قابل توجه می­باشد. شناسایی بهترین سویه با روش مولکولی 16S rDNA انجام شد. بهینه سازی تولید آنزیم در حضور منابع مختلف کربن، نیتروژن و فسفات انجام گردید. فعالیت و پایداری آنزیم در pH ها، دماها و یون­های مختلف انجام شد. مقایسه توالی ژن 16S rDNA سویه LOR10 با سایر سویه­ها در بانک ژنی با استفاده از Clustal omega میزان 98 درصد همولوژی با باسیلوس آمیلولیکوفاسینس را نشان داد. نتایج بهینه­سازی محیط نشان داد که گالاکتوز، عصاره مخمر و تری­کلسیم فسفات بعنوان بهترین منبع کربن، نیتروژن و فسفات برای تولید فیتاز می­باشند. دمای بهینه فعالیت در دمای 70 درجه سانتی­گراد به دست آمد. بهترین پایداری فیتاز نیز در pH حدود 5 تا 8 به دست آمد. فعالیت فیتازی در حضور کلرید­کلسیم، کلرید­روی و سولفات­منیزیم حدود 4/1، 3/2 و 6/1 برابر به ترتیب افزایش یافت. خاطر نشان می­شود که فعالیت فیتازی در حضور EDTA و SDS حدود 30 درصد کاهش یافت. این نتایج خاطر نشان می­سازد که  فیتاز LOR10 پتانسیل قابل­توجهی برای استفاده­های تجاری از جمله مکمل غذایی را داراست.
 

مهرداد غیاثوند، علی مخدومی، مریم مقدم متین، جمیل واعظی،
دوره 8، شماره 2 - ( 4-1400 )
چکیده

با توجه به افزایش نرخ بروز سرطان مری در برخی کشور‌های آسیایی از جمله مناطق شمال و شمال­شرق ایران، شناسایی ترکیبات ضد­سرطانی جدید برای سرکوب این بیماری ضروری است. امروزه اثبات گردیده که تولید بسیاری از متابولیت‌های گیاهی با فعالیت میکروارگانیسم‌های اندوفیت در ارتباط است. در این پژوهش توانمندی باکتری‌های اندوفیت گیاه دارویی افدرا در مهار تکثیر رده سلولی سرطان مری (KYSE-30) ارزیابی شد. 54 سویه باکتری اندوفیت (از 74 جدایه اولیه) از دو گیاه دارویی Ephedra intermedia و Ephedra foliata پس از استریل کردن سطح آن‌ها به­دست آمد. باکتری‌ها در محیط کشت تریپتیک سوی براث (TSB) تلقیح و پس از 72 ساعت متابولیت‌های تولید شده با استفاده از کلروفرم استخراج گردید. اثر عصاره خام سویه‌های منتخب بر روی رده‌ سلولی سرطان مری KYSE-30 با آزمون MTT در بازه­‌های زمانی 24، 48 و 72 ساعت ارزیابی گردید. در نهایت سویه مورد نظر با استفاده از تکثیر و توالی­یابی ژن 16S rRNA شناسایی شد. بر اساس نتایج آزمونMTT  سویه A1 دارای فعالیت ضد­سرطانی بر روی رده سلولی KYSE-30 با مقادیر IC50 برابر با 4/346، 8/192 و 3/121 میکروگرم بر میلی­لیتر به ترتیب در زمان‌های 24، 48 و 72 ساعت پس از تیمار بود. بر اساس شناسایی مولکولی، باکتری مذکور به Microbacterium maritypicum شباهت داشت. با توجه به توانایی جدایه A1 در مهار تکثیر و زنده مانی KYSE-30 استفاده از ترکیبات طبیعی تولید شده توسط این باکتری برای درمان سرطان مری امکان­پذیر است. هرچند جهت تایید این نتایج آزمایش‌های بیشتری پس از خالص­سازی مواد موجود در عصاره و همچنین انجام مطالعات در مدل‌های جانوری سرطانی ضروری است.
 


نشاط سوسنی، مراحم آشنگرف، خسرو چهری،
دوره 8، شماره 3 - ( 7-1400 )
چکیده

سنتز زیستی نانوذرات به­ عنوان روشی جایگزین، پاک، سریع، مطمئن و به­صرفه به جای روش­ های فیزیکی و شیمیایی رایج پیشنهاد شده است. در این پژوهش، جداسازی و شناسایی سویه‌های مخمری آب­زی با قابلیت سنتز نانوذرات اکسید­روی مورد مطالعه قرار گرفت. براساس روش کشت غنی سازی سویه مخمر NS02 که بالاترین مقاومت نسبت به یون روی را دارا بود (25/5 میلی مولار) به ­عنوان سویه برتر جهت آزمایشات سنتز زیستی نانواکسید­روی با راهکار عصاره عاری از سلول برگزیده شد. ارزیابی اولیه سنتز نانوذرات اکسید­روی با مشاهدات چشمی و مطالعه طیف جذبی مرئی-فرابنفش انجام شد. شک، اندازه و ترکیب عنصری نانوذرات اکسید روی سنتز شده توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به پرتوایکس پاشندۀ انرژی تعیینگردید. آنالیز پراش اشعه ایکس با هدف مطالعه ساختار بلوری نانوذرات اکسید روی استفاده شد. فعالیت ضد میکروبی نانوذرات اکسید روی در برابر باکتری­های بیماری زای جدا شده از نمونه­ های بالینی به روش انتشار از چاهک بر سطح آگار انجام گرفت .   شناسایی سویه مخمر براساس ویژگی ­های ریخت­ شناسی و تعیین توالی نوکلئوتیدی ITS1-5.8S-ITS2 انجام شد. در این پژوهش برای نخستین بار قابلیت مخمر بومی آب­زی Rhodotorula pacifica NS02 در سنتز برون سلولی نانوذرات اکسید­روی با میانگین اندازه 6/42 نانومتر با راهکار عصاره عاری از سلول گزارش گردید. با توجه به کوچک بودن اندازه نانوذرات و توزیع مناسب تاثیر مهاری مطلوب علیه جدایه ­های باکتریایی بالینی تست شده مشاهده شد این مطالعه، سعی در ارائه ذخایر ژنتیکی جدید از منابع عظیم میکروبی مخمر های آب­زی، به ­عنوان کارخانه زیستی در سنتز نانوذرات اکسید­روی با خواص ضد­میکروبی با راهکار عصاره عاری از سلول دارد.
مراحم آشنگرف، نسترن وکیلی سهرفروزانی،
دوره 9، شماره 3 - ( 9-1401 )
چکیده

در پژوهش حاضر از باکترهای آبزی به ‌عنوان زیست کاتالیزگر برای تبدیل زیستی FeCl3 به نانو ذرات Fe2O3 استفاده شد. در مجموع 25 سویه باکتری آبزی در محیط کشت تریپتیک ‌سوی ‌آگار غنی شده با 10میلی مولار FeCl3 بر اساس تکنیک غنی‌سازی جداسازی شد. در بین سویه­های باکتری‌های مورد آزمایش، تنها سویه NV06 قادر به سنتز برون سلولی نانوذرات Fe2O3 بود که در نهایت بر اساس ویژگی‌های فنوتیپی و مولکولی به‌ عنوان Alcaligenes sp. strain NV06 مورد شناسایی قرار گرفت. سنتز برون سلولی نانوذرات آهن تولید شده توسط این سویه، تحت شرایط بهینه‌ واکنش مورد بررسی قرار گرفت. نانوذرات سنتز شده توسط سویه باکتریایی NV06، به­وسیله‌ تجزیه و تحلیل­های طیف سنجی UV-Vis، تجزیه و تحلیل­های میکروسکوپ الکترونی روبشی، آزمون طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز تعیین خصوصیت شد. نتایج به‌دست آمده نشان داد که نانوذرات میله­ای اکسید آهن توسط عصاره عاری از سلول باکتری مذکور، در دمای بهینه‌ 28 درجه سانتیگراد، pH بهینه‌ برابر 6 و در غلظت 10 میلی‌مولار FeCl3، به مدت 96 ساعت گرماگذاری در دور شیکر rpm150، با میانگین اندازه‌ ابعاد طولی 2/80 نانومتر و میانگین قطری 5/25 نانومتر تولید می‌شوند. در این پژوهش، برای نخستین بار سنتز برون سلولی نانوذرات اکسیدآهن فریک با اندازه مطلوب از طریق استراتژی عصاره عاری از سلول در سرده Alcaligenes گزارش شد. امید است نتایج این پژوهش بتواند ظرفیت‌های بالقوه‌ میکروب­های آبزی به­عنوان زیست کاتالیزگرهای ایمن، ساده و مؤثر در تولید نانوذرات Fe2O3 را معرفی نماید.


عاطفه شهرکی، خانم مریم محمدی سیچانی، خانم منیره رنجبر،
دوره 9، شماره 3 - ( 9-1401 )
چکیده

باکتری­های ریزوسفری از جمله میکروارگانیسم­های مفید خاکزی هستند که باعث بهبود رشد گیاهان می­شوند. این باکتری­ها با سازوکارهای مختلفی مانند تولید فیتوهورمون­های مختلف و توانایی انحلال فسفات رشد گیاهان افزایش می­دهند. هدف از این مطالعه بررسی اثر باکتری‌های ریزوسفری بر رشد Carthamus tinctorius به منظور بهبود شاخص­های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آن بود. پنج گونه باکتری ریزوسفری با دانه گیاه گلرنگ آغشته شدند و پس از کاشت دانه ها، شاخص­های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه شامل میزان تولید اکسین، انحلال فسفات، رنگدانه‌های فتوسنتزی، پرولین و مالون­دی­آلدهید مورد سنجش قرار گرفتند. این تحقیق به­صورت آزمون فاکتوریل با طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. آنالیز واریانس داده­ها پردازش شد و مقایسه میانگین­ها با آزمون دانکن مطالعه قرار گرفت. براساس یافته‌های به­دست آمده در این پژوهش، بیشترین وزن تر ساقه، وزن خشک و تر ریشه به ترتیب در تیمار با باکتری Pseudomonas fluorescens (اکسین 55/23 میکروگرم بر میلی­لیتر) و باکتری Bacillus muralis (اکسین 27/22 میکروگرم بر میلی­لیتر) مشاهده شد. همچنین مشخص گردید همه باکتری‌ها نسبت به شاهد تأثیر افزایشی بر جوانه‌زنی دانه‌ها داشتند. بیشترین مقدار مالون‌دی‌آلدهید در تیمار با باکتری Bacillus albus حاصل شد و میزان مالون­دی­آلدهید در تیمارهای با تولید بالای اکسین کاهش یافت. به طور کلی یافته­های حاصل از این پژوهش نشان داد که تیمار دانه گلرنگ با باکتری­های ریزوسفری می­تواند تأثیر معناداری بر تحریک رشد این گیاه داشته باشد و باعث بهبود رشد کمی و کیفی این گیاه شود.
خانم بهاره عسگری، دکتر علی محمدی، دکتر بهاره عطاران،
دوره 11، شماره 1 - ( 4-1403 )
چکیده

هدف از کار حاضر تولید نانوامولسیون پایدار حاوی اسانس میخک (PCLO) و ارزیابی فعالیت ضد میکروبی آن بود. تأثیر تکنیک آماده‌سازی، نوع سورفکتانت و نسبت سورفکتانت به روغن برای بهینه‌سازی فرمول تهیه نانوامولسیون روغن در آب ارزیابی شد. فرمول بهینه تهیه شده با روش تولید کم انرژی حاوی 4% w/w PCLO و 12% w/w سورفکتانت مخلوط (SDS + Tween 80) نانوامولسیون شفاف و پایدار به مدت 90 روز با میانگین قطر ذرات زیر 150 نانومتر تولید کرد. فعالیت ضد باکتریایی PCLO خالص (PCLO) و نانوامولسیون‌های آن (NCLO) با روش‌های انتشار جامد، چاهک آگار و براث در 3 باکتری شاخص عفونت های گوارشی اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا مورد بررسی قرار گرفت. حداقل غلظت بازدارنده (MIC) و غلظت باکتریواستاتیک (MBC) و همچنین زمان کشتن دینامیک در باکتری های مورد آزمون تعیین شدند. فعالیت ضد باکتریایی قوی PCLO و NCLO در محدوده غلظت 1000 الی 2000 ppm  آشکار شد. مطالعه سینتیک کشتن نشان داد که در طول 15 دقیقه اول قرار گرفتن در معرض NCLO در غلظت MIC، کاهش سریع و گسترده ای در مقدار میکروارگانیسم‌های زنده وجود دارد. داده‌های ارائه شده با در نظر گرفتن عملکرد بهینه مواد ضد میکروبی در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی و شیمیایی می‌تواند در طراحی منطقی سیستم‌های تحویل مبتنی بر نانو امولسیون اسانس کمک کند.
 
آقا علی علیمرادی، دکتر جمیله سالارآملی، دکتر مهسا دانشمند، دکتر رحام آرمند،
دوره 11، شماره 1 - ( 4-1403 )
چکیده

چکیده
کلاهک بادمجان از پسماندهای کشاورزی محسوب شده و حاوی ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و آنتوسیانین بالایی است که احیای یون نقره را کاتالیز کرده و از آن می‌توان برای تولید نانوذرات اکسید نقره با روش سبز استفاده کرد. تولید نانوذرات اکسید نقره با روش سبز با توجه به کاردبردها در صنعت و دوست‌دار محیط زیست بودن آن، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. برای تایید تشکیل نانوذرات اکسید نقره و تعیین ویژگی‌های آن‌ها از اسپکتروفتومتر فرابنفش- مرئی، دستگاه پراش اشعه ایکس (XRD)، دستگاه آنالیز مادون قرمز تبدیل فوریه (FT-IR)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و پراکندگی توزیع اندازه ذره‌ای (DLS) استفاده شد. خواص آنتی‌اکسیدانی نانوذرات اکسید نقره و عصاره آبی کلاهک بادمجان با روش حذف رادیکال-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل(DPPH) و مهار رادیکال اسید اتیل بنزوتیازولین-6-سولفونیک (ABTS)، خواص ضد باکتریایی با روش‌های انتشار دیسک، آزمایش غلظت مهارکنندگی حداقل (MIC)، حداقل غلظت کشنده باکتری (MBC) و خاصیت ضد قارچی آن‌ها مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نانوذرات اکسید نقره در 422 نانومتر جذب داشتند که تاییدی بر تشکیل آن‌ها است. اندازه ذرات بدست آمده با روش DLS تقریبا 140 نانومتر وشکل آن‌ها با استفاده از آنالیز SEM مشخص شد که بصورت کروی می‌باشند. فعالیت بیولوژیکی (خواص آنتی‌اکسیدانی و مهاری بر رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها) نانوذرات اکسید نقره نسبت به عصاره آبی کلاهک بالاتر است.
کلیدواژه: آنتی اکسیدان، آنتی باکتریال، بادنجانیان، سنتز سبز، نانوذرات اکسید نقره


 

صفحه 1 از 1     

Creative Commons Licence
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.




کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته های نوین در علوم زیستی است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Nova Biologica Reperta

Designed & Developed by : Yektaweb