5 نتیجه برای میدان مغناطیسی
لطیفه پوراکبر، مهدی عابدزاده،
دوره 1، شماره 2 - ( 12-1393 )
چکیده
اثرات ناشی از کاهش لایۀ اوزون و افزایش اشعۀ فرابنفش را امروزه بسیاری از محققان بررسی کردهاند. هدف این مطالعه، بررسی تأثیر پرتو UV-B بر گیاه بادرنجبویه (ملیسا اوفیسینالیس) و تأثیر سالیسیلیک اسید و میدان مغناطیسی در کاهش اثر زیانبار این پرتو بر این گیاه بود. گیاهان بادرنجبویه به مدت 60 روز در وضعیت گلخانهای کشت یافتند. تیمار فرابنفش بعد از مرحلۀ ششبرگی اعمال شد و پرتو UV-B به مدت 15 روز و هربار به مدت 20 دقیقه اعمال گردید. اسید سالیسیلیک نیز بعد از مرحلۀ ششبرگی با غلظت 1 میلیمولار به مدت یکهفته روی گیاهان پاشیده شد. تیمار میدان مغناطیسی به مدت یک ساعت و با شدتهای صفر، 40 و 85 میلیتسلا اعمال شد. نتایج نشان داد که پرتو UV-B باعث کاهش وزن تر و خشک، رشد طولی ریشه و اندام هوایی شد. این پرتو همچنین میزان رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئید)، میزان قندها و پروتئینهای محلول را کاهش داد. میزان فعالیت فنیلآلانین آمونیالیاز و ترکیبات جاذب UV نیز تحت تأثیر پرتوهای UV-B افزایش نشان داد. بررسی نتایج نشان داد تیمار با سالیسیلیک اسید و میدان مغناطیسی باعث تخفیف آسیبهای ناشی از اعمال پرتوهای UV-B در گیاه شد و توانست فاکتورهایی را که تحت تابشهای فرابنفش تغییر یافته بودند جبران کند.
نازنین واسعی، جواد بهارآرا، سعیده ظفربالانژاد، الهه امینی،
دوره 2، شماره 3 - ( 9-1394 )
چکیده
میدان الکترومغناطیسی فاکتور استرس زایی است که موجب تغییر عملکرد دستگاههای بدن میشود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر حفاظتی عصارۀ آبی خیاردریایی گونۀ خلیج فارس در آسیبهای ناشی از میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس کم بر غدد جنسی موش نر نژاد Balb/C است. موش ها به گروه های شاهد، شاهد آزمایشگاهی و تجربی 1 و 2 و 3 و 4 و 5 تقسیم بندی شدند. گروههای تجربی به مدت 10 روز، روزانه 4 ساعت درمعرض میدان قرار گرفتند. همچنین نمونه های گروههای تجربی 5-2، 6 ساعت قبل از تیمار با میدان الکترومغناطیسی عصارۀ خیاردریایی دریافت کردند. نمونه ها پس از طی دورۀ تیماری تثبیت و و جهت مطالعات بافت شناسی آماده و با روش H&E رنگ آمیزی شدند. . سپس قطر و تعداد لولههای منیساز، قطر بیضه، وزن بیضه و اپیدیدیم، ضخامت تونیکاآلبوژینه، تعداد سلولهای اسپرماتوژنیک شامل اسپرماتوگونی ها، اسپرماتوسیت ها، اسپرماتیدها، سلول های سرتولی و سلول های لایدیگ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تیمار با میدان بر وزن اپیدیدیم، قطر لولههای منیساز و ضخامت تونیکاآلبوژینه اثر معنی دار ندارد اما باعث کاهش معنیدار در وزن و قطر بیضه، تعداد لولههای منیساز و سلولهای اسپرماتوژنیک در گروه تجربی 1 نسبت به شاهد می شود. همچنین نمونه های گروه های تجربی که قبل از تیمار با میدان الکترومغناطیسی عصارۀ خیاردریایی دریافت کرده بودند افزایش معنیدار نسبت به گروه تجربی 1 نشان دادند. یافتهها نشان می دهد که میدان الکترومغناطیسی بر پارامترهای بافت بیضه اثر تخریبی دارد، اما عصارۀ خیاردریایی دارای اثر پیشگیری کننده بر آسیبهای القایی توسط میدان الکترومغناطیسی بر غدد جنسی نر می باشد.
رضوان محمدی، پرتو روشندل، علی تدین،
دوره 6، شماره 1 - ( 2-1398 )
چکیده
به منظور بررسی تأثیر مگنتوپرايمينگ بر ويژگي هاي فيزيولوژيك و فيتوشيميايي گياه زوفا (Hyssopus officinalis L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. نتایج نشان داد مگنتوپرايمينگ (به ويژه در 200 ميلي تسلا/5 دقيقه) باعث افزایش وزن خشك اندام هاي هوايي (6/82 درصد)، وزن خشك ريشه ها (5/86 درصد)، محتوای كلروفيل كل (8/32 درصد)، محتواي كاروتنوئيدها (4/32 درصد) و پلي فنل ها (به میزان دو برابر) در گیاه زوفای 60 روزه شد. همچنين، ميزان نشت الكتروليت ها (6/27 درصد) و پراكسيداسيون ليپيدي (45 درصد) کاهش نشان داد. علاوه بر اين، قدرت احياكنندگي، فعاليت پاكروبي راديكال هاي DPPH و آنيون هاي سوپراكسيد افزايش معني دار يافت. با اين وجود، فعاليت بالای آنزيم هاي سوپراكسيددیسموتاز (76 درصد)، كاتالاز (2/4 برابر)، آسكوربات پراكسيداز (4/2 برابر) و گاياكول پراكسيداز (48 درصد) در شدت 90 ميلي تسلا یافت شد. نتايج پيشنهاد مي كند كاربرد مگنتوپرايمينگ با افزايش انسجام و پايداري غشاء، محتواي رنگيزه هاي فتوسنتزي و نيز تحريك سيستم آنتي اكسيداني باعث افزایش رشد گياهان زوفا مي شود. همچنين این نوع پرايمينگ مي تواند با افزايش سطح پلي فنل ها و ظرفيت آنتي اكسيداني، خواص دارويي گياه زوفا را افزايش دهد.
مینا مالکی، محمد پویا نقشبندی، زهرا حاجی حسن،
دوره 6، شماره 4 - ( 10-1398 )
چکیده
باکتریهای مگنتوتاکتیک دست های از باکتریها هستند که به دلیل قابلیت تولید ساختارهایی به نام مگنتوزوم قادر به جهت گیری در میدان مغناطیسی خارجی هستند. مگنتوزومها که در اکثر باکتریهای مگنتوتاکتیک در اندازه نانومتر حضور دارند، اندامکهای درون سلولی متشکل از کریستالهای معدنی آهن مغناطیسی هستند که به صورت جداگانه توسط یک لایه فسفولیپید احاطه شدهاند. به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد مگنتوزومها، باکتریهای مگنتوتاکتیک به موضوع جذابی در بسیاری از حوزههای تحقیقاتی و کاربردی از جمله رباتیک، پزشکی، زیست شناسی، محیط زیست و زمین شناسی تبدیل شده است. در مقاله مروری حاضر سعی شده است تا با ارائه مشخصات مربوط به باکتریهای مگنتوتاکتیک، چگونگی تشکیل مگنتوزومها در سلول و ساختار آن ها، اهمیت این باکتریها مشخص شود و در نهایت با ارائه برخی از کاربردهای این باکتریها در حوزههای مختلف تحقیقاتی مثل دارورسانی هدفمند، درمان سرطان و حذف فلزات سنگین از آب ها، درک بهتری از این کاربردها به دست آید.
شهین اسمعیلنژاد، فرهاد مشایخی،
دوره 7، شماره 2 - ( 4-1399 )
چکیده
مایع آمنیوتیک یک مؤلفه ضروری برای تکوین جنین و بلوغ آن طی بارداری است. در بسیاری از مطالعات غربالگری، میزان پروتئینهای مایع آمنیوتیک بهعنوان بیومارکر برای ناهنجاریهای وابسته به بارداری، تعیین میشود. آلفافیتوپروتئین، پروتئینی مهم در مایع آمنیوتیک و پلاسما است که توسط کیسه زرده و کبد طی دوران جنینی تولید میشود. غلظت آلفافیتوپروتئین در سرم جهت غربالگری سندرمهای مختلف بررسی میشود. گزارش شده است که میدانهای الکترومغناطیسی بیان ژن را در جنین و بالغین تغییر میدهند. هدف از این پژوهش بررسی اثر میدان الکترومغناطیسی 50 هرتز/1 میلیتسلا بر بیان آلفافیتوپروتئین در مایع آمنیوتیک جنین موش است. نمونه مایع آمنیوتیک از موشهای حامله در روزهای بارداری 16 و 18 بدست آمد. بیان نسبی آلفافیتوپروتئین توسط وسترن بلاتینگ مطالعه شد. نتایج افزایش معنیداری در بیان نسبی آلفافیتوپروتئین در نمونههای مایع آمنیوتیک تیمار (EMF) در مقایسه با گروه شم و کنترل نشان داد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که میدان الکترومغناطیسی بیان نسبی آلفافیتوپروتئین را در مایع آمنیوتیک افزایش میدهد. همچنین پیشنهاد میشود که میدان الکترومغناطیسی بیان آلفافیتوپروتئین در مایع آمنیوتیک را با تأثیر بر بیان ژن آلفافیتوپروتئین و یا نفوذپذیری سدهای خونی جفتی، تغییر میدهد.