آیینی زینب، نسایی خبات، امین زاده دلشاد، احمدی دهرشید عاطفه. الگوی پذیرش هاب دیجیتال روستایی بر پایهی رویکرد نظریهی دادهبنیاد
(مورد مطالعه: استان کردستان). اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1403; 13 (49)
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-4022-fa.html
1- دانشگاه کردستان ، z.aeeni@uok.ac.ir
2- دانشگاه کردستان
چکیده: (875 مشاهده)
هدف: در راستای بهرهمندی مناطق روستایی از قابلیتهای دیجیتال در سالهای اخیر هابهای دیجیتال روستایی به عنوان بسترهایی معرفی شدهاند که میتوانند امکان توسعه پایدار روستاها در بلندمدت را فراهم آورند. به دلیل عدم شناخت این مراکز در ایران هنوز بهرهبرداری مناسبی از آنها صورت نگرفته است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل و شرایط دخیل در پذیرش هابهای دیجیتال در نواحی روستایی است.
روش پژوهش: در این پژوهش با بهرهگیری از روش کیفی و بطور خاص استراتژی پژوهشی نظریه داده بنیاد در صدد ارائهی الگویی از شرایط و عوامل موثر بر پذیرش هابهای دیجیتال روستایی با تمرکز بر روستاهای استان کردستان هستیم دادههای پژوهش از طریق مصاحبه با خبرگان دانشگاهی، مقامات دولتی و فعالین سازمانهای مردمنهاد گردآوری و با کمک نرم افزار مکس کیو دی ای مورد تحلیل قرار گرفتهاند.
یافتهها: نتایج پژوهش به اتکا ابعاد پنج گانه نظریه دادهبنیاد، ارائه شده است. بر این اساس "کاستیهای اقتصادی و فرهنگی-اجتماعی"، "زیرساختها، ویژگی ساختاری روستا، ترکیب جمعیتشناختی"، "عدم یکپارچگی در سیاستگذاری، تدبیر ناکارآمد امور روستایی، اقتصاد مبتنی بر سوداگری"، "شناسایی ظرفیتها، کارکردهای مراکز هاب دیجیتال، پیش آموزش" و "توسعه فرهنگی - اجتماعی، توسعه اقتصادی، و تقویت خرد سیاسی" به ترتیب شرایط علی، زمینهای، مداخلهگر، راهبردها و پیامدها را در برمیگیرند.
نتیجهگیری: در مجموع عوامل اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی، سیاسی و محیطی تعیین کننده علل، راهبردها، پیامدها و شرایط زمینه ای و مداخلهگر پذیرش هاب های دیجیتال روستایی بودهاند. شناسایی شرایط اثرگذار بر پذیرش این بسترهای دیجیتال امکان طراحی و پیادهسازی سیاستهای اثربخش در مسیر بهره گیری از هابهای دیجیتال روستایی را تسهیل خواهد کرد.
شمارهی مقاله: 2
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/2/1 | پذیرش: 1403/3/31