Volume 14, Issue 52 (9-2025)                   serd 2025, 14(52): 0-0 | Back to browse issues page

XML Persian Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

zhian M, Rezaei B, Naderi N. A Model for the Development of Cooperatives with a Rural Entrepreneurship Approach in Kermanshah Province. serd 2025; 14 (52) : 2
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-4025-en.html
1- Department of Management and Entrepreneurship, Razi University, Kermanshah, Iran , mahtab.zhian@gmail.cm
2- Department of Management and Entrepreneurship, Razi University, Kermanshah, Iran
Abstract:   (119 Views)
Objective: This study was conducted with the aim of designing an indigenous model for the development of cooperatives with a rural entrepreneurship approach in Kermanshah Province.
Methods: The research adopted a qualitative approach, employing the grounded theory method to extract the model. The target population included managers and experts from the Kermanshah Province Department of Cooperatives, Labor, and Social Welfare, faculty members from Razi University, and entrepreneurs active in rural cooperatives within the province. Theoretical sampling was applied, and theoretical saturation was reached after 12 in-depth interviews. Data analysis followed the three-stage coding process—open, axial, and selective coding.
Results: The three-stage coding process identified the foundations of rural entrepreneurship, entrepreneurial cohesion within rural cooperatives, and individual characteristics of rural cooperative entrepreneurs as causal conditions. Contextual conditions included the diversity of rural entrepreneurial opportunities in the cooperative sector, access to production factors, the province’s strategic location, scientific support from experts and specialists, the foundation of collective entrepreneurship (through rural cooperatives), cultural barriers, and weaknesses in the education system. Intervening conditions encompassed climate change, economic factors, environmental disorder and instability, organizational factors, communication and information dissemination factors, genuine governmental support for cooperatives, and infrastructural factors. Identified strategies included business diversification, revision of spatial planning programs, empowerment of cooperative companies, utilization of international trade opportunities, promotion and cultural awareness, and corrective-supportive strategies. The identified outcomes comprised improved quality of life for rural residents, sustainable rural development, and the presence of entrepreneurial rural cooperatives.
Conclusions: To develop cooperatives with a rural entrepreneurship approach in Kermanshah Province, it is essential to consider all factors that accelerate the development process, alongside providing the specific prerequisites for this field and implementing comprehensive planning. The results of this research strengthen the literature on rural and cooperative-based entrepreneurship and offer practical insights to assist rural managers and planners in promoting cooperative-centered rural entrepreneurship, ultimately contributing to the rural development process.
Article number: 2
     
Type of Study: Research | Subject: Special
Received: 2024/05/5 | Accepted: 2025/06/1

References
1. پایگاه خبری تحلیلی اسلام آباد خبر (1397). چرا 1200 تعاونی کرمانشاه غیرفعال است؟بازیابی شده در تاریخ 12/12/1402 از سایت http://www.eslamabadkhabar.ir
2. تقدیسی، احمد؛ جمشیدی، علیرضا و نجفی، مریم (1395). بررسی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی در تعاونی‌های تولید روستایی شهرستان اصفهان. پژوهش‌های ترویج و آموزش کشاورزی، 9 (2)، 72-61 .
3. حسینی‌نیا، غلامحسین و علی‌آبادی، وحید (1398). آسیب‌شناسی زنجیره ارزش کارآفرینی در کسب‌وکارهای روستایی (مطالعه موردی تعاونی های روستایی استان کرمانشاه). تعاون و کشاورزی (تعاون)، 8 (31)، 25-1 .
4. خسروشاهی، ندا (1398). ۱۰ درصد مردم دنیا از تعاونی‌ها پول در می‌آورند؛ در ایران چطور؟ بازیابی شده در تاریخ 12/12/1402 از https://www.isna.ir
5. دهباشیان، سمانه؛ سپیدنام، قدرت؛ کشتگری، منیژه و اکبریان، رضا (1390). تسهیلات تکلیفی بخش تعاون در ایجاد فرصت‎های شغلی طی برنامه سوم، مطالعه موردی استان خراسان رضوی. تعاون، 5 (22)، 20-1 .
6. دیهیم، رضا و یونس وکیل‌الرعایا (1402). بررسی نقش استراتژیک وجوه هفتگانه عدالت سازمانی در ارتقای مهارت‌های کارآفرینی نیروی انسانی. مجله دانشگاه علوم پژشکی سبزوار، 30 (1)، 12-1.
7. رخشانی، بهزاد؛ سردارشهرکی، علی و علی احمدی، ندا (1400). شناسایی مشکلات توسعه کسب‌وکار تعاونی‌ها در روستاهای منطقه سیستان. تعاون و کشاورزی، 10(38)، 265-233.
8. رستگاری‌کوپایی، حمید؛ محمدی‌تمری، ذکریا؛ شریف‌زاده، مریم و علی‌یاری، ویدا (1402). مدل توسعه اقتصادی ـ اجتماعی کارآفرینی روستایی در تعاونی‌های کشاورزی، احیاء، بهره برداری و توسعه جنگل استان مازندران. اقتصاد فضا و توسعه روستایی، 12(44)، 102-81.
9. رضایی، بیژن؛ نادری، نادر و سلیمانی، معین (1399). راهبردهای توسعه اکوسیستم کارآفرینی در نواحی روستایی شهرستان کرمانشاه. اقتصاد فضا و توسعه روستایی، 9 (11)، 98-67 .
10. رضایی، روح اله (1393). بررسی نقش و جایگاه کارآفرینی در توسعه تعاونی‌های روستایی. مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، 1 (1)102-85 .
11. زارعی، قاسم و طریقت مهربانی، حامد (1399). شناسایی و اولویت‌بندی عوامل مؤثر بر توسعه شرکت‌های تعاونی روستایی با استفاده از رویکرد ترکیبی در شهرستان سراب. پژوهش‌های روستائی، 11 (1)، 169-158 .
12. سعیدی، عباس؛ رحمانی، بیژن و فتحی، بهرام (1400). واکاوی نقش کارآفرینی روستایی در توسعه پایدار محلی، با تاکید بر پیوستگی روستایی- شهری (مورد شناسی: ناحیه دالاهو، استان کرمانشاه). جغرافیا و آمایش شهری منطقه‌ای، 11 (39)، 20-1.
13. شریف‌زاده، محمدشریف؛ رستمی فلوردی، الهه و عبدالله‌زاده، غلامحسین (1395) گرایش به کارآفرینی جمعی در تعاونی‌های‌ کشاورزی. مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، 3 (2)، 131-115.
14. شیری، نعمت اله (1400). طراحی الگویی برای ترویج فعالیت‌‌‌‌های کارآفرینانه در تعاونی‌‌های دانشجویی کشاورزی. تعاون و کشاورزی، 10 (40)، 81-53.
15. طباطبایی، امیر؛ حسنی، پرخیده؛ مرتضوی، حامد و طباطبایی چهر، محبوبه (1392). راهبردهایی برای ارتقاء دقت علمی در تحقیقات کیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. ۵ (۳) ،۶۶۳-۶۷۰.
16. عباسی، رسول؛ رسول‌زاده، بهزاد و عباسی، پروین (1388) عوامل مؤثر بر موفقیت و عدم موفقیت تعاونی‌های استان اردبیل. تعاون، 20 (210 و 211)، 90-71.
17. عباسی، محمد (1388)، باور تعاون ( تعاون در اندیشه و عمل). موسسه توسعه روستایی ایران، تهران.
18. عبداللهی، مهدی (1399). بازدهی اقتصادی تعاونی‌های ترکیه 6 برابر ایران. روزنامه فرهیختگان، بازیابی شده در تاریخ 12/12/1402 از https://farhikhtegandaily.com
19. عیسی‌زاده ملک‌میان، بهاره؛ عباسی، رسول و فلاح، محمدرضا (1401). ارائه چارچوب پیشایندهای توسعه تعاونی‌های روستایی، تعاون و کشاورزی، 11 (43)، 89-67 .
20. فتوحی، مجید؛ حسینی‌نیا، غلام‌حسین و سجادی، سیدمجتبی (1400). اثرات گردشگری کشاورزی بر توسعه کارآفرینی روستایی با محوریت توسعه پایدار (مطالعه موردی: روستاهای شاخص استان یزد). کاوش‌های جغرافیایی مناطق بیابانی، 9 (2)265-245.
21. قدیری‌معصوم، مجتبی؛ چراغی، مهدی؛ کاظمی، نسرین و زارع زهره (1393). تحلیل موانع توسعه کارآفرینی در نواحی روستایی مورد: دهستان غنی بیگلو، شهرستان زنجان. اقتصاد فضا و توسعه روستایی، 3 (7)، 17-3.
22. کرمی، شهره و آگهی، حسین (1393). تحلیل عوامل شخصیتی مؤثر بر موفقیت تعاونی‌های تولیدی کشاورزی. تعاون وکشاورزی، 3 (12)، 57-47.
23. کریمیان، روح اله؛ غلامی‌کالوس، علی و کرمی، آیت اله (1397). چالش‌های توسعه تعاونی‌ها و تشکل‌های روستایی شهرستان بویراحمد، تعاون و کشاورزی (تعاون)، 7 (27)، 85-61 .
24. گراوندی، شهپر و علی‌بیگی، امیرحسین (1389). علل رکود تعاونی‌های پرورش گوساله در شهرستان کرمانشاه مطالعه موردی تعاونی 348، فصلنامه تعاون و کشاورزی، 20 (5)، 77-67 .
25. گندم‌زاده، راضیه و ثمری، داوود (1388). عوامل مؤثر بر گرایش کشاورزان به عضویت در تعاونی‌های تولید شهرستان طبس. تعاون و کشاورزی، 20 (212)، 104-91.
26. گودرزی، زهرا؛ خسروی‌پور، بهمن؛ برادران، مسعود؛ غنیان، منصور و منفرد، نوذر (1392). شناسایی نقاط ضعف و قوت تعاونی‌های کشاورزی در کارآفرین شدن با استفاده از تکنیک swot ، ماهنامه کارآفرین ناب، پیاپی 29، 51-57.
27. محمدی پابند، مریم (1391). شناسایی و تحلیل سازوکارها و موانع توسعه کارآفرینی سازمانی در تعاونی‌های توسعه روستایی استان زنجان. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه زنجان، دانشکده کشاورزی، گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی.
28. مسلمی، عبد الرضا (1392) سخن سردبیر. فصلنامه آموزشی، پژوهشی، خبری و تحلیلی کشاورزی، 5 (16 و 17).
29. نخعی، غلامرضا؛ سبحانی، عبدالرضا؛ مستقیمی، محمود رضا و حسینی، سید محمدرضا (1398). تبیین شاخص‌ها و الگوی کارآفرینی سازمانی در شرکت‌های تعاونی روستایی. فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی، 11، (44)، 196-171.
30. نظری، حامد، رستمی فرحناز؛ شیری، نعمت‌اله و مژگان خوشمرام (1401). نقش مولفه‌های مدیریت کارآفرینانه در توسعه کارآفرینی سازمانی: مورد مطالعه تعاونی‌های کشاورزی شهرستان کرمانشاه، فصلنامه تعاون و کشاورزی، 11(44)، 16-1 .
31. نوری، سعیده؛ روستا، کوروش و نادری، نادر (1399). مؤلفه‌های توسعه رفتارهای کارآفرینانه تعاونی‌های کشاورزی استان کرمانشاه: کاربرد نظریه بنیانی. علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 16 (2)، 221-205.
32. یاسوری، مجید؛ قرشی، محمدباسط و وطنخواه، ژیلا (1394). تحلیل موانع و راهکارهای توسعه‌ کارآفرینی زنان روستایی دهستان گوراب ‌پس فومن. پژوهش‌های روستائی، 6 (2)، 342-323.
33. یزدان‌پناه، مسعود (1397). پارادایم کشاورزی چندکارکردی؛ گردشگری روستایی، کلیدی برای توسعه اشتغال پایدار در مناطق روستایی مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، 5 (1)، 29-17.
34. Aref, A. (2011). Barriers of local participation in rural cooperatives a case study of Fars, Iran. The Journal of American Science, 7 (1), 670-673.
35. Baldacchino, P. J. Marie’Gatt, E. & Grima, S. (2018). Analysing the barriers to the development of Maltese cooperatives, In Governance and Regulations’ Contemporary Issues, 99, 5592.
36. Brandão, J. B. & Breitenbach, R. (2019). What are the main problems in the management of rural cooperatives in Southern Brazil?, Land use policy, 85, 121-129.‌
37. Eid, M. & Martínez-Carrasco Pleite, F. (2014). TheInternational Year of Cooperatives and the 2020 Vision.Eurice. Working Papers, 14, (71), 1-20.
38. Feisali, M. & Niknami, M. (2021). Towards sustainable rural employment in agricultural cooperatives: Evidence from Iran's desert area, Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 20 (7), 425-432.
39. Hairong, Y. &Yiuan, C. (2013). Debating the ruralcooperative movement in china, the past and the present. The Journal of Peasant studies, 40 (6), 955-981.
40. Kelsey, K. D. (2008). Do workshops work for building evaluation capacity among cooperative extension service faculty?. The Journal of Extension,46 (6),V Article 13.‌
41. Kushalakshi, D. & Raghurama, A. (2014). Rural entrepreneurship: a catalyst for rural development, International Journal of Science and Research, 3(8), 51-54.‌
42. López, M. Cazorla, A. & Panta, M. D. P. (2019). Rural entrepreneurship strategies: Empirical experience in the Northern Sub-Plateau of Spain. Sustainability, 11 (5), 1243.
43. Majee, W. & Hoyt, A. (2012). Cooperatives and community development: Aperspective on the use of cooperatives I development. Journal of CommunityPractice, 19 (1), 48-61.
44. McDowell, D. (2016). Success Factors for Small Entrepreneurs in North Carolina. Southern Agricultural Economic Association, (1376)-109624, 2- 12 .‌
45. Pato, L. (2015). Rural entrepreneurship and Innovation: some successful women's initiatives. 55th Congress of the European Regional Science Association: “World Renaissance: Changing roles for people and places”, 25- 28 August 2015, Lisbon, Portugal, European Regional Science Association (ERSA), Louvain-la-Neuve.
46. Pokharel, K. P. Archer, D. W. & Featherstone, A. M. (2020). The impact of size and specialization on the financial performance of agricultural cooperatives. Journal of Co-operative Organization and Management,8 (2),100108.‌
47. Stalmeijer, R. E., Brown, M. E. L., & O’Brien, B. C. (2024). How to discuss transferability of qualitative research in health professions education. The Clinical Teacher, 21(6).
48. Ünal, V. Güçlüsoy, H. & Franquesa, R. )2009.( A comparative study of success and failure of fishery cooperatives in the Aegean, Turkey. Journal of Applied Ichthyology, 25 (4), 394-400.
49. Wallenberg Pachaly, M. V. )2012.( Barriers and triggers to green entrepreneurship: an exploratory study. Master thesis, Erasmus University Rotterdam.

Rights and permissions
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

© 2025 CC BY-NC 4.0 |

Designed & Developed by : Yektaweb